<<< Vissza

Operával a városért
Városért emlékérem

2005. október 28.

 
Berkes János

Minden év október 23-án adják át a város legnagyobb elismeréseit, a Szentes Város Díszpolgára címet és a Szentesért Emlékérmet. Ez utóbbi kitüntetést vehette át Berkes János operaénekes, a Magyar Állami Operaház magánénekese.

Szentesen született, bár még kicsi gyermekként Szegedre, majd Pestre került, szülővárosába mindig visszatért.

- Nagyon sok nyarat töltöttem itt, s eszembe jutnak az emlékek, a Tisza, ahol nagy élet volt, a liget, az uszoda, a Petőfi, ahol még kártyáztam is. Rokonaim, barátaim élnek itt, akikhez jó eljönni. Én soha nem vágytam külföldre, pedig bejártam a világot, soha nem gondoltam arra, hogy máshol éljek, mint Magyarország. Ha nem operaénekes lennék, Szentesen is élhetnék, mert nagyon jól érzem itt magam. Egy kisvárosnak megvan az a varázsa, ami nyugalmat és biztonságot nyújt.

- Miért lett operaénekes?


- A papám is énekes volt az Operaház énekkarában énekelt, így ez adta magát. A bátyámnak soha eszébe nem jutott, én már kisiskolásként tudtam, hogy énekes leszek. Az éneklés nekem egy örömforrás, a mai napig is.

- Az ünnepségen viszont nem énekelt, pedig sokan számítottak rá.


- Nem tudtam volna megszólalni. Előző este végig gondoltam az ünnepet: a gyerekkorom, a szüleim, a város, a kitüntetés és '56... túl sok emléket idéztek fel bennem. Ez túl sok lett volna érzelmileg. Ide a Hazám, hazám ária illett volna, és attól féltem, elcsuklik majd a hangom. Ilyen még pályám során sosem fordult elő, csak itt Szentesen. Már a nyári templomi hangversenyen is éreztem, baj lehet az érzelmekkel, ennél az áriánál.

- Az Anna-napi koncert jövőre is folytatódik?


- Igen, mert szükség van ilyen zenei rendezvényekre. Jó lenne azonban, ha a helybeliek is bekapcsolódnának, a helyi fúvós vagy vonós zenekarok is felléphetnének.

- Ez a kitüntetés is a helyiek elismerése.


- Nagyon meglepett és ámultam, amikor megtudtam, én is kapok ilyen kitüntetést. Az eszembe se jutott, hogy az Anna-napi jótékonysági koncerteket ilyen formában is elismerik.

Vanó Éva
(Fotó: Vidovics Ferenc)


<<< Vissza