XXXVI. évfolyam 42. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Aranyos tűzoltók
 Feldolgozni a sikert

2005. október 21.


Kajtár István alezredes, Kálmán Rajmund százados, Tóth Zoltán százados, Mészáros Tamás zászlós, Tóth Csaba zászlós, Vida-Szűcs Sándor törzszászlós, Majoros Gábor őrmester.

Magyarországon 1996-tól létezik önkormányzati tűzoltóság. A rá következő évben az országos parancsnokság egy olyan szakmai vetélkedőrendszert dolgozott ki, ami megyei megmérettetéssel indul, a továbbjutás egy bizonyos régióban dől el az országos szereplésért.


Bővebben


 

Ivóvizünk minősége
 

2005. október 21.


2007-től várható az ivóvíz minőségének javulása a Dél-alföldön. Bács, Békés és Csongrád megye több mint 180 települése tavaly egy konzorciumot hozott létre a szükséges tanulmányok és tervek elkészíttetésére, a sikeres pályázásra és a beruházások megvalósítására. Az érintett településekre, így Szentesre, Kajánújfalura és Magyartésre, valamint a kistérség községeire is ebben az évben elkészültek az elvi engedélyes tervdokumentációk és a megvalósítható tanulmányok. Az ivóvízjavító program teljes megvalósítása 2009-re várható. Legrosszabb a helyzet Kajánújfalun, ahol a víz arzéntartalma meghaladja a felső határértéket.

Forrás: Rádió Szentes

 


 

Gólyákat avattak a Zsoldosban
 Hagyományt szeretnének teremteni

2005. október 21.


A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola alapításának 35. és névadója halálának 100. évfordulója alkalmából háromnapos programsorozatot szervezett a múlt héten.

A harmadik napon hirdették ki a versenyek eredményeit, és este a gólyabálon mindenki ünnepelhetett. A gólyáknak 9 feladatot kellett teljesíteniük, amelyet önkéntesen lehetett elvállalni. Kérték, hogy a diákok aktívak legyenek, mert abban az esetben, ha senki sem jelentkezik, akkor kiválasztják az "önként" jelentkezőket. A feladatok teljesítése során fontos volt a gyorsaság, ügyesség, kreativitás, ám a gólyaavatás előtt letették a gólyaesküt, mellyel elfogadták a Zsoldos gólyák 10 parancsolatát.

 


 

Elkészültek a tantermek
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. október 21.


Elkészültek az új tantermek a Kiss Bálint Általános Iskolában. Az intézmény két új tanteremmel és két csoport foglalkoztatóval több helyiséggel rendelkezik a megnövekedett tanulólétszám megfelelő elhelyezésére. A műszaki átadás megtörtént, most a meglévő hibákat javítják a kivitelezők, majd az elképzeléseknek megfelelően berendezik a termeket. Az őszi szünet után, november 14-én vehetik birtokba a diákok és a pedagógusok.

 


 

Ligeti parkoló
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. október 21.


A helyhatóság nem tervez a Széchenyi ligetben újabb parkolókat kialakítani. A nemrégiben lebontott romos, használaton kívüli közterületi mellékhelyiség helye nem alkalmas parkoló létesítésére. Az önkormányzat parkoló építését a Kontaset mögötti területre tervezi, amelynek megvalósítása a pénzügyi hiány miatt csak jövőre lehetséges.

 


 

Megújult a Talomi csatorna
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. október 21.


A Talomi csatorna felújításával biztosítják a Tesco és a Kertváros csapadékvizének elvezetését. Az áruházlánc 30 millió forintot biztosított a vízgazdálkodási társulatnak, amiből a csatornát 600 méteren zárttá tették, illetve a műtárgyakat építették át. A Kurca torkolati részén még egy szivattyútelepet kell jövőre építeni, hogy biztonságosabban levezethessék a Kertváros nyugati részének és az új áruház környékén keletkező csapadékvizet.

 


 

Munkarendváltozás
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. október 21.


A központi szabályozás miatt munkarend-változás lesz a polgármesteri hivatalban. Az intézmény október 31-én és november 1-jén zárva tart. November 4-én, pénteken fél 8-tól 16 óráig, másnap, szombaton fél kettőig fogadják az ügyeiket intézőket.

 


 

Több millió kellene
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. október 21.



Évek óta kevés a Kurca átöblítésére a mezőgazdasági öntözővízként bejuttatott mennyiség - nyilatkozta a Rádió Szentesnek Csatlós Péter, a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat vezetője. A jelenlegi feltételek mellett bármikor megismétlődhet az idei nyárhoz hasonló halpusztulás. Megoldás lenne plusz frissítővíz bejuttatása, egy szakmai grémium igénylése alapján a Felső-Kurca vagy Kákafok irányából. Ennek a költsége
5-10 millió forint lenne évente.

 


 

Szentes a rádióban
 Móricz Zsigmond népünkről

2005. október 21.


Móricz Zsigmond 1935. október közepi szentesi tartózkodása idején csak később árulta el szűkebb körben, hogy anyaggyűjtése nemcsak írói és újságírói munkásságát segíti, hanem alapanyagát képezi majd egy előadásnak is, amelyet hamarosan a Magyar Rádióban fog tartani Szentesről. A beharangozott műsorra 1935. október 26-án (szombat) 19 óra 50 perckor került sor "Az Alföld meden-céjében - Szentesi körkép" címmel.


Bővebben


 

Ifjú szívekben élsz tovább...
 

2005. október 21.


A hír rövid: Elhunyt Lantos Andrásné (Czombos Rozália) 52. életévében.

Huszonkét évet dolgoztunk veled együtt, Rózsika, a szentesi Koszta József Általános Iskolában. Te már az intézet kapujának nyitásakor 7 éves tanítói tapasztalattal bírtál, megismerve a Kossuth téri, a Damjanich utcai és a nagytőkei iskolák tanári- és gyermekközösségeinek örömeit, gondjait.


Bővebben


 

Jókai Anna az ifjúsági házban
 Évfordulónaptár 2005

2005. október 21.


35 éve, 1970. október 15-én adták át a sportuszoda új medencéjét és lelátóját.

70 éve,
1935. október 17-én Szentesre érkezett Kozma Miklós belügyminiszter. Fogadta a közigazgatási és politikai élet vezetőit, majd ínségszemlét tartott néhány nyomorban élő munkáscsaládnál.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. október 21.


1956. október 28-án, vasárnap a zsúfolásig megtelt Kossuth téri nagytemplomban mintegy 4000 hívő szabad és semleges Magyarországért imádkozott.

Amikor még sikeres volt a magyar futballválogatott, mindig a legjobb formában levő klubcsapatot erősítették meg 2-3 kivételes tudású, de más csapatban szereplő játékossal. Mostanság az a gyakorlat, hogy a kijelölt játékosok szinte a mérkőzés előtt látják egymást először és nincs közöttük kiemelkedő tudású, mert amint egy magyar játékos kiemelkedik az átlagból, nyomban eladják Nyugatra. Azonkívül a klubcsapatok egyformán gyenge társaságok.

Mit gondolsz, mennyibe kerül egy érettségizett fiatal orvosegyetemi képzése? Csak azt tudom, hogy azok a külföldi diákok, akik valamelyik magyar egyetemen szereznek orvosi diplomát, kemény valutával megfizetik a tandíjat. Ez rendjén is van. De mit szólsz ahhoz, ha a magyar adózók pénzén kiképzett magyar orvos, külföldön hasznosítja a tudását, mert ott többet kereshet? Egyszóval nem továbbképzés céljából, hanem egyszerűen több fizetésért idegeneket gyógyít, miközben a magyar betegek és a magyar kórházak orvoshiánnyal küzdenek?

Gúnyos hangú cikkek jelennek meg azokról, akik idős korban ismerkednek meg a számítógépekkel. A valóság az, hogy azért maradtunk az írógép mellett, mert a mi időnkben a legolcsóbb számítógép is megfizethetetlenül drága volt.

"A mai diákok már nyelvvizsgával hagyják el az iskolát." Szívesebben olvasnám a nyelvvizsga helyett a nyelvtudás szót.

Dr. Imre Ernő

 


 

Távhőtámogatás
 

2005. október 21.


A kormány 212/2005. (X.5.) rendelete értelmében távhő-szolgáltatási támogatásban részesülnek azok, akik nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, vagy a nyugdíjfolyósító szervek által folyósított nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. A következő - rendeletben meghatározott - feltételeknek kell megfelelni:

- a távhőszolgáltatási díjat, mint díjfizetők, közvetlenül a távhőszolgáltatónak fizetik,
- az ingatlanban tulajdonjoggal, bérleti joggal, használati joggal vagy haszonélvezeti joggal rendelkeznek,
- és jövedelmük nem haladja meg egyedül élő esetén a 74.100 forintot, több személy esetén a 49.400 forintot.

A támogatást a városháza szociálpolitikai osztályán lehet kérelmezni az erre rendszeresítet formanyomtatványon. Szükségesek a kérelmező adatai (név, születési adatok, nyugdíjfolyósítási törzsszám, Taj azonosító), az ingatlan használatának jogcímét igazoló irat, az előző havi távhőszolgáltatási számla, a nyugdíjszerű ellátásokat igazoló nyugdíjszelvény, banki átutalásnál a banki bizonylat.

Az, aki a teljes időszakra 2005. október 1-jétől 2006. szeptember 30-ig szeretné igényelni a támogatást, annak október 30-ig kell benyújtania a kérelmet. Ha később igénylik a támogatást, akkor a kérelem benyújtását követő hónap 1. napjától jár a kedvezmény.

 


 

Emléklap és fácska a piciknek
 

2005. október 21.


Tabajdi Zétény édesapja átveszi az oklevelet Szirbik Imre polgármestertől. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Október 17-én délután ötvenegy kisbabát köszöntöttek a polgármesteri hivatal udvarán az "Új Élet Fa" ünnepélyes átadásán. Az emléklapok és a fácskák átadása immár hagyománnyá vált a városban, kilencedik éve kapják az újszülöttek annak örömére, hogy nemcsak a családot gyarapítják, hanem a város lakosságát is.


Bővebben


 

Új munkahelyek
 

2005. október 21.


A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Részvénytársaság nagyberuházásában plusz 41 embernek biztosít munkát. Százmillió forint nagyságrendű munkahelyteremtő támogatásból (50 milliót nyertek,50-et a cég adott mellé) a munkahelyhez szükséges berendezéseket (számítógép, targoncát, elektromos béka, mérlegek, stb.) vásároltak, amiket majd az új dolgozók használnak majd.

Magyar József vezérigazgató lapunk érdeklődésére elmondta, a többi beruházással is a vége fele járnak. Közülük is a legnagyobb, az ivóvíz és szennyvíztisztító berendezés üzemi próbái folynak jelenleg. A Hungerit Rt.-nél az összes nagyberuházás készen áll a novemberi átadásra.

A másik munkahelyteremtő beruházás a Tesco megnyitása. A Rádió Szentes információi szerint a december elején nyíló áruház 150-200 dolgozót alkalmaz majd. Jelenleg a felvételi beszélgetések zajlanak, az álláshelyekre mintegy háromszoros a túljelentkezés.

 


 

'56 tanulságai
 

2005. október 21.


Lassan, de észrevehetően bekövetkezik, amit évek óta vártam. 1956 egyre inkább a nyugodt hangvételű és elemző szándékú írások tárgya lesz. Szakmailag igényes könyvek jelennek meg évről évre, a sajtóban is teret vesztettek a bulvár ízű megközelítések. Az ünnep napján persze elkerülhetetlenek bizonyos indulatok, melyek részben a múltból maradtak itt, részben frissiben gerjesztetnek. Remélem, a jó ízlés kordában tartja a túlfűtött érzelmeket, a tavalyi esztendő bíztató volt e szempontból.


Bővebben


 

Egy mártír emlékére
 

2005. október 21.


Városunkban véletlenül zajlott le az októberi forradalom, később azonban több embert meghurcoltak, elvesztették állásukat és börtönben végezték. E tragédia természetesen családjukat is sújtotta, végigkísérte életüket a "virágzó szocializmus" éveiben. Az ünnep alkalmával mindannyiójukra gondolunk, de természetesen nem tudjuk név szerint felsorolni őket.

A hónapok óta, főleg a fővárosi tüntetések és megmozdulások hatására a Kossuth térre vonultak az üzemi munkások és a diákok. Követelésüket az országosan is ismert, történelmi múltra emlékeztető 16 pontban foglalták össze. Nagy sérelme volt az embereknek a szovjet mintára való berendezkedés. Így a tömeg célpontja Szentesen is elsősorban a téren lévő emlékműre irányult. Itt szavalta el a vörös csillag levágása után Vass László (1938-1958) pincértanuló a Nemzeti dalt. Ez lett a bűne.

Amikor a régi rendszer megszilárdult, jött a felelősségre vonás. Vass László a sorozatos rendőrségi kihallgatások után 1958 januárjában a vonat elé vetette magát. Ma már senki nem tudja, mi történt vele, csak sejteni lehetett, hogyan zajlottak le ezek a beszélgetések. Sokak szerint halálának körülményei ma is tisztázatlanok. A család élő tagjai sokáig félve beszéltek az akkori eseményekről.

Ezekben a napokban halálával emlékezünk azokra, akik bátor kiállásukkal, ha jóval később is, de elhozták számunkra a szabadságot.

T. M. S.

 


 

Méltósággal megérkezni
 

2005. október 21.


Dr. Lenkey Gábornak ez a második könyve, mely másként értelmezi az egészség fogalmát, mint ahogy azt a hétköznapok során átéljük. Első könyve, a Cenzúrázott egészség arra világított rá, hogy ma Magyarországon inkább betegségipar van. A szerző, aki egyébként szülész-nőgyógyász orvos, példákkal bizonyítja, hogy kinek miért érdeke a betegség fenntartása, mintsem gyógyítása. Miért jó az, ha tovább betegek maradunk.


Bővebben


 

Természetesen anyatejjel!
 

2005. október 21.


Ezen a héten kedden és szerdán voltak a városi egészségnap programjai, amelynek keretében a helyes fogápolásról hallhattak előadást az általános iskolások. Az ifjúsági házban dr. Pálmai Ildikó (képünkön) főorvos kérdezte a gyerekeket. Az egészségnaphoz kapcsolódik Természetesen anyatejjel! és Az egészséges táplálkozás alapelvei cikkünk.


Bővebben


 

Öröm és üröm a szákban
 

2005. október 21.


A várost keresztül szelő Kurcán évek óta problémát okoz a rucaöröm. Ez a vízinövény a vízfelszínen úszva több centiméter vastagon is képes befedni a vízfelületet. Ettől a növénytől csak úgy tudnánk megszabadulni, ha folyamatosan áramlana a víz a Kurcán. Erre pénz szűkében nincs lehetőség. Ezt az intézkedést augusztus 1-10. között kell megtenni, mert akkor a vízfelszínre kerülő rucaörömöt meg lehet mozdítani a vízáramlással, és így ki lehet mosni a mederből.

Az idei év időjárása kedvezett a növény szaporodásának, és volt olyan időszak, amikor szinte teljesen beállt a Kurca. Az a legnagyobb baj, hogy az első fagy után a növény a meder aljára sülylyed, ott rothadásnak indul, és csak az iszapréteget növeli. Ezt akadályozták meg a szentesi horgászok, amikor Kalamusz Endre felhívására többen összegyűltek, hogy a felső Kurcán kiemeljék a süllyedés előtt lévő rucaörömöt. Csónakokon szákokkal, lapátokkal, lombgereblyével felszerelt horgászok fogtak neki a munkának és több mázsa növényt emeltek ki a Kurcából. A rucaörömbe, egy kis üröm is vegyült, mert a helyi horgászegyesület 1500 fős tagságából csak 10-en vették a fáradtságot, hogy a Kurca megmentésében részt vegyenek.

 


 

Az egészséges táplálkozás alapelvei
 

2005. október 21.


Magyarországon az elhalálozások háromnegyed részéért a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek felelősek, ezek elsősorban: a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések. A nem megfelelő táplálkozásnak, az életmódnak döntő szerepe van a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotának kialakulásában és a nagyarányú elhalálozás bekövetkezésében.


Bővebben


 

Az inasképzést is eljátszották
 

2005. október 21.


Szirbik Imre polgármester és Bugyáné Bakó Veronika igazgató a diákokkal az iskolatörténeti kiállításon. Fotó: Vidovics Ferenc

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola alapításának 35. és névadója halálának 100. évfordulója alkalmából háromnapos programsorozatot szervezett október 12-14. között. A megnyitón Bugyáné Bakó Veronika, az iskola igazgatója, Szirbik Imre polgármester és Erdeiné Papp Éva, az iskolatörténeti kiállítás szervezője köszöntötte a diákokat és a tanárokat.


Bővebben


 

Őszi hétvége a Dunakanyarban
 

2005. október 21.


A hagyományainkhoz hűen ismét megszerveztük az őszi kirándulásunkat. Az Általános Iskolai Kollégium 18 fős csoportja 3 napos kirándulásra indult szeptember végén a Dunakanyarba.


Bővebben


 

Dávid és Góliát harca (2)
 

2005. október 21.


Multik rohamozzák Szentest. Hipermarketek készek a csábításra vevői és dolgozói körben. A vélemények természetesen megoszlanak a kérdésben. Legjobban a kiskereskedelem ágál a hipermarketek ellen. Mint az alább elhangzottakból adódik, talán nem alaptalanul.

Dr. Szín Imre ügyvezető (Reál) Dávid és Góliát harcához hasonlítja az egészet. Azt mondja, kicsik ők az óriásokhoz képest, gazdasági erejükkel nem tudnak versenyezni. De...


Bővebben


 

Magyartésen találkoztak
 

2005. október 21.


Már negyedik alkalommal találkoztak a tizenéves képviselők, ezúttal a Magyartési Tábor Központban. A negyvennégy résztvevő a kortárs segítő képzésük egy állomásaként is komoly munkát végzett, de jutott idő sportra, szórakozásra, sőt némi pihenésre is.

A központi esemény a szombat délelőtti, ún. open space keretekben végzett közös gondolkodás volt.


Bővebben


 

Ketten vertek egyet
 

2005. október 21.


Öt kerékpárt loptak el Szentes belvárosából az elmúlt hétvégén. A tolvajok nem voltak tekintettel arra, hogy lezárt a bringa, vagy sem, de az sem érdekelte őket, hogy értékes vagy lestrapált a jármű.

Egy hölgy szórakozott a hétvégén az egyik helyi sörözőben, ám a vidám hangulatot később elrontotta, hogy ellopták az összes személyes okmányát. A személyiigazolvány, a diákigazolvány, az adó- és tb-kártya, a bankkártya, a volán autóbuszbérlet és a vasúti igazolvány pótlása nem két fillérbe kerül majd. Hogy az utóbbi kettőt, no meg az adó- és tb-kártyát miért kellett a buliba vinni, csak a jó ég tudja.

Két férfi vert meg egy harmadikat egy hete Nagymágocson. A nézeteltérésnek az lett a vége, hogy a sértett nyolc napon túl gyógyuló arcsérülést szenvedett.

Két szarvasmarhát tereltek el kedd reggelre virradóra az egyik lapistói tanyából. A gazda kára, mintegy 250 ezer forintra tehető.

H. V.

 


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2005. október 21.


Az evásoknak negyedévente kell vallani

Az egyszerűsített vállalkozói adót választó adózók az adóelőleget változatlanul negyedévente kötelesek teljesíteni, ezzel egyidejűleg azonban a befizetett adóelőlegről a jövőben külön bevallást kell majd benyújtaniuk. Az evás egyéni vállalkozó a járulékokat és az egészségügyi hozzájárulást havi bontásban, az adóév első három negyedévéről benyújtott adóelőlegre vonatkozó bevallásában, a negyedik negyedévre megállapított járulékokat és az egészségügyi hozzájárulást az éves adóbevallás részeként vallja be.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. október 21.


  • Brokkolis borsóleves bazsalikomos galuskával
  • Szőlős házinyúl


Bővebben


 

Öt góllal nyertek
 

2005. október 21.


Azt mindenki pontosan tudta, hogy megerősödött a Domino-BHSE női vízilabdacsapata, szombattól pedig már a Hungerit-Top-Cop-Security Szentesi VK pólósai is érezhették saját bőrükön, mennyivel is jobbak a fővárosiak. Egészen pontosan öt góllal, 12-7-re nyerték a két gárda hétvégi ütközetét Györe Lajos lányai.


Bővebben


 

Szentes Kupa
 

2005. október 21.


Hat csoportos gyermek labdarúgótornát rendeztek a hétvégén a Pusztai László Sporttelepen. A csoportmérkőzések után a végső helyezésekért mérkőztek a fiatalok. Az ötödik-hatodik helyért vívott "hajtós" meccsen a Székkutas diadalmaskodott a Deák Ferenc Általános Iskola gárdája ellen, majd a bronzéremért csaptak össze a Szentesi Farkasok a rendkívül technikás HSZATÁK labdarúgóival. A harmadik helyet végül a Farkasok szerezték meg, melyet követően kezdődhetett a finálé a nagyon egységes Fábiánsebes-tyén és a tornán még gólt sem kapó Szentesi TE részvételével. A rendes játékidőben nem született gól, így következhettek a büntetőrúgások, melynek során Fortuna a Fábiánsebestyén mellé állt.

A szervezők jóvoltából a dobogóról leszoruló csapatok ifjú labdarúgói is boldogan, éremmel a nyakukban térhettek haza a vasárnapi ebédre. A végeredménynél is fontosabb volt az, hogy a gyerekek tétmérkőzéseken szerezhettek tapasztalatokat, és az edzésen tanultakat "élesben" is kipróbálhatták. A torna támogatója a Francia pékség, a Panoráma söröző és a Szentesi TE szülői közössége volt.

H. V.

 


 

Barbár rongálók
 

2005. október 21.


A városunkba érkező vendég Szentes határánál Nemzeti Sportváros feliratú táblát látja. E nagy elismerésnek már kilenc esztendeje lesz. Vannak olyan emberek, akik nem becsülik a Nemzeti Sportváros elismerő címet, helyette tönkreteszik a sportpályák tartozékait. Akadnának olyanok, akik megkérdeznék, hogy mire alapozom mondandómat? Többen megkerestek, s a Kinizsi egyik hazai mérkőzésén én magam is megnéztem az ismeretlenek tevékenységét. Szemmel látható volt, ahogy a városnak ajándékba adott mobillelátón hagyták kézjegyüket.

A barbárok, másnak nem nevezhetők, ellopták az öltöző előtt elhelyezett mobillelátó csavarjait, s így földre került a tribün legfelső sorának háttámlája. Ez nem volt elég, lefeszítették a nemrég avatott Janó György sétány névtábláját. Olyan híreket is lehetett hallani, hogy a pálya felújításán dolgozó kőművesek állványainak vasszerkezetét is trombitának nézték, és megfújták.

Szomorú, hogy embernek nem nevezhető egyének tönkreteszik azt, amit a város azért próbál tenni, hogy a sporteseményeket szerető érdeklődőknek kulturáltabbá tegye a pályát.

Dunás Varga Zoltán

 


 

Tekegyőzelem
 

2005. október 21.


Az NB III-as bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesülete október 15-én a szanki UNIFORCE TK ellen játszott. Az SZTE 2894 fát 4,5 egyéni pontot, az Uniforce csapata 2845 fát ütött 1,5 egyéni pontot szerzett, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a Szentesi Tekézők 6,5-1,5-re győztek.

Pontszerzők: Szabó László 519, Farkas László 505, Dömsödi Ferenc 486, Keme-nesi Csaba 485, Varga Imre 467 fa.

A szentesiek október 22-én, szombaton a kétegyházi DSK csapatát fogadják.

 


 

Nem szereztek pontot
 

2005. október 21.


A Szentesi Kinizsi férfi csapata Gyulán vendégszerepelt. Az ifi csapat 24-24-es döntetlent ért el, ez bravúrnak számít, s jelenleg negyedikek. A felnőtteknek nem sikerült a pontszerzés, 41-29 arányú vereséget szenvedtek. A sikertelenségben közrejátszott az is, hogy Kajla és Ördög korán megsérült, a helyükre beállók nem tudták őket megfelelően pótolni. Gyenge volt a védekezés, így sok gólt kapott a csapat.

A Szentesi Kinizsi NB II-es csapata legközelebb a Dr. Papp László Sportcsarnokban Újkígyóst fogadja október 22-én, szombaton 16 órakor.

 


 

Petőfi dzsúdó ismét!
 

2005. október 21.


Október 9-én Budapesten rendezték meg az ifjúsági cselgáncs országos bajnokságot, ahol Gyói Alexandra (HMG) 70 kg-os súlycsoportban ezüstérmes lett. Október 16-án Solton a diák A korcsoportban a +56 kg-os súlycsoportban Aradi Sára (Petőfi isk.) bajnoki bronzérmet szerzett. Edző: Tóth Béla

 


 

‘91-esek rekordja
 

2005. október 21.


A legutóbbi fordulóban az NB II-es Szentesi VSC "'91-esek" rögbi csapat Gyöngyösön vendégeskedett, s bajnoki rekordot állított fel. 7-143 arányú győzelmet aratott a Gyöngyösi Farkasok ellen. Ilyen győzelem magyar bajnokin még nem fordult elő. Pontszerzők: Mácsai G., Mácsai Cs., Dobos A., Gajdán-Kiss mindannyian 5, Törőcsik 7, Szabó 7, Gyula György 10, Kérdő 10, Kocsis 15, Csanki 20, Baranyi 22, Fekete 27 ponttal járult hozzá a győzelemhez.

 


 

Orosházi éremeső
 

2005. október 21.


Szeptemberben Orosházán, Gyopárosfürdőn szerepeltek a Szentesi Úszóklub versenyzői a XVII. Nagy Sándor Emlékversenyen.

Eredmények: 50 méteres versenyszámok, pillangó: Mordvincev Sándor 1., Csák Anikó 3., Tihanyi Fanni 1., Rébeli Tamás 6., Cserháti Nóra 5.

Hát: Bányai Barna 4., Dajka Dalma 1., Elbert Stefi 1., Szécsi Anikó 3., Tihanyi Fanni 3., Rébeli Tamás 7.,

100 méteres versenyszámok, gyors: Bordás Ágnes 7., Dajka Dalma 5., Mizere Flóra 3., Hegedűs Bence 3., Tihanyi Fanni 1., Tóth Mónika 6., Juhász Tamara 9., Erdélyi Martin 1., Pellei Frank 2., Elbert Stefi 1.

Mell: Csák Anikó 1., Mize-re Flóra 3., Elbert Stefi 3., Hegedűs Bence 1., Juhász Nóra 2., Erdélyi Martin 1., Pellei Frank 2., Farkas Kristóf 3., Szabó Marcell 4.

A 4x50 méteres mellúszó-váltó ( Tihanyi, Juhász, Mizere, Csák) 2., pontversenyben a szentesi egyesület a 19 klub közül a második helyen végzett.

H. V.

 


 

Két győzelem, két vereség
 

2005. október 21.


Az előző két fordulóban idegenben (Gyula 4-0, Dé-vaványa 13-4) aratott győzelmek után ismét hazai pályán lépett pályára a Szentesi Futsal SC NB I-es női csapata.

A Szegedi AK csapatát látták vendégül. A megyei rangadón végig jól játszó szentesiek büntetők, helyzetek sokaságát hagyták ki. Az összecsapás alatt szinte végig a szegediek vezettek, volt olyan időszak is, amikor három gól volt az előnyük (1-4). A Kurca-parti nők felálltak a padlóról, s egyenlítettek (4-4), de csak egyszer vezettek: (8-7). A második 20 perc után a végeredmény 10--8 a Szegedi AK javára. A hazaiak góljait: Baksa, Bacsa 3-3, Kiss E, Milovanovics 1-1 szerezték.

Négy forduló után a Szentesi Futsal SC ötven százalékos eredményt produkált, hiszen két győzelem mellett két vereséget is szenvedett. Óriási harc folyik a továbbjutást (legjobb 4-be) jelentő második helyért, mert három csapatnak Szeged, Gyula, Szentes hat-hat pontja van.

D. V. Z.

 


 

Egy plusz három pont
 

2005. október 21.


Komoly védelmi hibából már a találkozó negyedik percében a Szegvár vezetett a Kinizsi ellen a labdarúgó megyei másodosztályú bajnokság szombati mérkőzésén. Vélhetően nem ilyen kezdésre számítottak a mieink, akik a bekapott gól után igyekeztek minél előbb válaszolni riválisuknak. Fájó, mindössze helyzetekig, egészen pontosan csak egy kapufáig jutottak Szabó Árpádék. Fordulás után még inkább a Kinizsi akarata érvényesült, szinte egy kapuzott a csapat, a vendégek pedig veszélyes kontratámadásaikban bíztak. Végül Tóth György révén gólt szerzett a Szentes, ami aztán egy pontot hozott a Kinizsinek.

Bozóki Zoltán szerint az elmúlt héten mutatott játéknak mindössze a felét produkálta a gárda, amelynek így be kellett érnie a döntetlennel. Érdekesség, hogy az egy ponton kívül további hárommal is gazdagodott a Kinizsi, hiszen a Mindszent elleni találkozó eredményét törölte a versenybizottság azért, mert a mindszentieknél nem szerepelt a csapatban 1985. július 1-je után született labdarúgó a Szentes elleni mérkőzésen. A mieink így a hetedik helyre léptek előre a táblázaton. A Kinizsi legközelebb a szegedi Károlyi-Sziget DSE ellen lép pályára a pontszerzés reményében.

 


 

A Batsányisok nyertek
 

2005. október 21.


Október 13-án Csongrádon tartották a középiskolai kenuversenyt a Holt Tiszán. Négy futamot rendeztek, először a középiskolás fiú csapatok, a tanárok, a lány csapatok és a női tanári gárda csapott össze. A versenyt 34 ponttal a Batsányi gimnázium nyerte, második helyezést a HMG 26 ponttal, a dobogó harmadik fokára a Pollák 19 ponttal állhatott fel.
Fiúk: 1. Batsányi, 2. Pollák, 3. Sághy, 4. Boros, 5. HMG, 6. Zsoldos, 7. Bársony. Lányok: 1. HMG, 2. Batsányi, 3. Pollák, 4. Zsoldos. Férfi tanárok: 1. Batsányi, 2. Pollák, 3. HMG, 4. Sághy, 5. Zsoldos. Tanárnők: 1. Batsányi, 2. HMG, 3. Boros, 4. Zsoldos.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc

 


 

Akadálymentes középületek, üzletek
 

2005. október 21.


A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának vezetősége felmérte a szentesi épületek, járdák, terek akadálymentességét. Megyei egyesületünk az év végén egy kiadványt jelentet meg, melyben egy megyei körképet tesz közzé.

Szentes országos példa is lehetne, mert akadálymentes az utcákon a járdák többsége, és a középületeknél is elég jó a helyzet. A polgármesteri hivatalban több éve rendelkezésre áll a kerekes székeseknek lépcsőjáró szerkezet. Megoldották azt is, hogy fakapaszkodót helyeztek el a lépcsőnél, könnyítve ezzel a járni tudó mozgássérült és idős emberek helyzetét. Sajtóból értesültünk arról, hogy a megyeházánál - ami múzeum és konferencia központ lesz - építettek liftet és rámpát. A buszpályaudvar is akadálymentes lett. Egyre több üzletnél létesült rámpa. Sajnos azonban az idén is épült olyan üzlet- és társasház, ahová 2 vagy 3 lépcsőn juthat be az ember. A tervezők vagy a tulajdonosok nem gondolnak arra, hogy tolószékes, botos ember is közlekedik, vásárol. Hiába a postánál a feljáró, ha a kevés kerékpártároló miatt odarakják az emberek a kerékpárt. Így a kerekes székesnek és a babakocsis kismamának akadályokkal kell megküzdeni. Pedig a posta épülete volt az első a városban, ami már feljáróval épült. És hiába a 24 mozgáskorlátozottaknak felfestett parkoló Szentes különböző részein, ha legtöbbször azokat ép emberek foglalják el. A Penny Marketnél, postánál, Fehérháznál és a vásártérnél láttunk ilyen példákat. Van olyan is, hogy a kihelyezett táblákat ellopják vagy sprayvel lefújják.

Nagy Zsolt
vezetőségi tag

 


 

Több mindenre futotta
 

2005. október 21.


A Deák Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány köszöni azoknak a magánszemélyeknek, akik a 2003. évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékával alapítványukat támogatták. Az átutalt összeg 287 ezer 247 forint volt, amelyből tanulmányi versenyre 15 ezer 317, szakköri munkára 50 ezer 578, osztályok tanulmányi kirándulására 222 ezer 450 forintot költöttek. Továbbra is várják a támogatókat.

A tanulók nevében:
Szobota Lászlóné
a kuratórium elnöke

 


 

Nagy csaták gálája a sportcsarnokban
 

2005. október 21.


A Szentesi Kinizsi TE ökölvívó és kick-box szakosztálya idén is megrendezi küzdősport fesztiválját. Az esemény fő szervezője Bertók Róbert kétszeres világbajnok. Munkáját a Félix Promotion segíti, a rendezvényről a TV2 ad közvetítést.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. október 21.


Született: Tamáskovits Gyula Attilának és Gila Évának (Kossuth u. 22.) Gyula Ákos, Szabó Károlynak és Horváth Anikónak (Dr. Ud-vardi u. 60.) Bence, Molnár Miklósnak és Darabos Juditnak (Zolnay u. 23.) Emma, Kiss Gábornak és Lakatos Idának (Csongrád, József A. u. 9/3.) Gábor Aurél, Tánczos Jánosnak és Bársony Ibolyának (Csongrád, Szemere B. u. 18.) Zsolt nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Grosics Imre (Brusznyai stny 11.) és Dobsa Edit (Dr. Uhlár I. u. 17.), Mák Attila és Kocsis Gabriella (Kasza u. 25.), Boros Norbert (Ady E. u. 15.) és Kovernyik Viktóra (Nagynyomás tanya 6/E), Fehér Bertalan (Vécsey K. u. 16.) és Kispál Renáta (Táncsics M. u. 26/A), Bálint Tibor András (Csongrád, Móra F. rkp. 9.) és Lada Ilona (Nagyhegy 303.).

Elhunyt: dr. Faragó Attila (Honvéd u. 49.), Molnár Ferenc (Berekhát 34.), Virting Sándor (Jókai u. 68.), Hür-kecz Eszter (Kossuth u. 37-39.), Vecseri Sándor (Orosházi út 1.), Lantos András Illésné Czombos Rozália (Balogh J. u. 4.), Janiga Sándor (Bálint u. 30.), Juhász Pálné Pozsár Franciska (Csongrád, Kölcsey u. 31.), Vig Péter (Csongrád, József A. u. 17.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz