Az
integrált minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszerek működéséről
rendeztek háromnapos nemzetközi konferenciát a Dabic Kht. Dél-alföldi
Agrárinnovációs és Minőségvizsgáló Központjában Szentesen.
Az élelmiszer-biztonság kérdése az első számú prioritások egyike az Európai
Unióban - mondta dr. Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.
Hozzátette: "a konferencia megszervezésével deklarálni szeretnénk,
hogy a Dél-alföldi Régió termelői és élelmiszeripari vállalkozásai kiváló
minőségű és folyamatosan ellenőrzött minőségű termékkel lépnek a piacra."
A mintegy hatvan előadásból álló háromnapos tanácskozás a termőföldtől
az asztalig elvet követve a teljes vertikumot igyekezett átfogni, a tápanyag-utánpótlástól
a növénytermesztés, növényvédelem, takarmányozás kérdésein át egészen
az élelmiszer-feldolgozás folyamatáig.
- Az Európai Unióban komoly verseny zajlik az élelmiszer-piacon, csak
azok lehetnek sikeresek, akik belátják, hogy ellenőrzött minőségű termékekkel
kell a fogyasztókat kiszolgálni - hangsúlyozta az elnök. Manapság nem
lehet fontosabb feladat annál, mint az emberek egészségének védelme. Az
európai országokban túltermelés van, ebből pedig az következik, hogy csak
a biztonságos élelmiszerek lehetnek versenyképesek a piacokon.
Frank József így folytatta beszédét: - Ezt segíti a szentesi minőségvizsgáló
központ, amely a megyei közgyűlés kezdeményezésére jött létre az országban
elsőként ebben a kategóriában. Az a cél, hogy hozzájáruljanak ahhoz, hogy
megvalósuljon az élelmiszer-biztonság 4 tényezője: a folyamatos tudományos
kutatás és innováció; a jogszabályok, módszerek folyamatos korrekciója
az új eredmények birtokában; regionális koordináció; az egészséges és
kiváló minőségű élelmiszerek kibocsátásának garanciája és társadalmi kommunikációja.
Az előadók gyakran érintették az alapvető követelményt: az élelmiszerek
ne legyenek ártalmasak a fogyasztókra. Ezért a termelők, a feldolgozók,
a forgalmazók és a hatóságok egyaránt felelősek. Többen fogalmaztak úgy,
az lenne a jó, ha nyomon lehetne követni az élelmiszerek előállításának
minden fázisát. Dr. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
politikai államtitkára amellett kardoskodott, hogy mihamarabb fel kell
számolni az élelmiszerek minőségét károsan befolyásoló dögkutakat.
Üdvözölte a konferenciát Szirbik Imre polgármester is, aki szerint a szentesi
minőség-vizsgáló központ azt hivatott tudatosítani, hogy ami onnan kikerül,
azt nyugodtan el lehet fogyasztani. A konferencián dr. Szeitzné Dr. Szabó
Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója idézte a WHO
becslését, miszerint a világon a megbetegedések 10-30 százaléka a szennyezett
élelmiszerekre vezethető vissza. Évente 1,5 millió 5 év alatti gyermek
hal meg a szennyezett élelmiszerek hatására. A főigazgató szerint a fogyasztók
bizalmát az élelmiszerekkel kapcsolatban az élelmiszerbiztonság fokozásával
lehet fenntartani.
A konferenciára kilenc ország szakembereit hívták meg, hogy számoljanak
be a minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági intézményrendszer működéséről.
Előadást tartott többek között dr. Süth Miklós országos főállatorvos,
aki úgy véli, a mai világban egyszerre kell járványtani és élelmiszer-biztonsági
láncban gondolkodni. A madárinfluenza és a szalmonella példáját megemlítve
hangsúlyozta, hogy az állategészségügy és a közegészségügy csak együttesen
tud eredményt elérni. Az élelmi-szerlánc kibővült egy járványügyi lánccal,
nem Magyarország, nem Európa, hanem a világ a határ. Az állati termékeknél
a "vasvillától a villáig" elvet kell követni. Hangsúlyozta az
élelmiszerkibocsátók önellenőrzési kötelezettségét, az ehhez szükséges
laboratóriumi háttér fontosságát, kiemelve a saját vizsgálati eredmények,
a módszerek hozzáférhetőségét a hatóság számára. Az EU "új higiéniai
csomagja" is hangsúlyozza a vállalkozó elsődleges felelősségét.
A szentesi élelmiszerbiztonsági konferencia résztvevői egy deklarációt
fogadtak el, amit a szervezők eljuttatnak a magyar miniszterelnöknek,
az egészségügyi, a földművelésügyi és a környezetvédelmi minisztereknek,
valamint az Európai Bizottsághoz, Brüsszelbe.
A konferencia megrendezését a Visegrádi Alap 5 millió forintos támogatása
és a megyei önkormányzat hasonló mértékű hozzájárulása tette lehetővé.
A tanácskozást a régió agrártermékeit bemutató kiállítás egészítette ki.
A résztvevők a második napon a Hungerit Rt.-nél, míg szerdán az Árpád
Agrár Rt.-ben tettek látogatást.
L. J.
|