<<< Vissza |
Tóni bácsi konyhája |
2005. szeptember 30. |
Hortobágyi marharagu Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg marhahús (lábszár, lapocka), 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 2 babérlevél, 1 cs. petrezselyem, 5 dl száraz vörösbor, 30 dkg húsos szalonna, 25 dkg gomba, só, bors. Elkészítés: A kockára vágott húst, hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomkodott fokhagymát és a fűszernövényeket, egy éjszakán át a vörösborban pácoljuk. Főzés előtt kivesszük a húst, a páclevet félretesszük. Öblös serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott húsos szalonnát, majd ráöntjük a megszűrt páclevet. Fedő alatt pároljuk. Kevés zsíron megpárolt finomra szeletelt gombát, az apróra vágott petrezselymet és a húst hozzáadjuk. Kb. 3 óráig pároljuk sóval, borssal ízesítjük. Sós burgonyával vagy párolt rizzsel forrón tálaljuk. Indiai almás puding Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg kristálycukor, 4 kk. vaj, 1 tojás, 5 dkg liszt, csipetnyi só, fél kk. sütőpor, 2 savanykás rétesalma. A vanília mártáshoz: 3 dl tej, 2 tojás, 10 dkg porcukor, fél rúd vanília, 1 dl tejszín. Elkészítés: Kizsírozunk és liszttel megszórunk egy tűzálló tálat. Elkeverjük a cukrot és a vajat, hozzáadjuk a tojást és a többi hozzávalót, a meghámozott tormareszelőn lereszelt almákat. Elsimítjuk a tálban a masszát és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 percig sütjük. Közben elkészítjük a vaníliamártást: A cukrot egy tojássárgájával és egy egész tojással simára keverjük, állandó keverés közben hozzáadjuk a vaníliával felforralt tejet. Továbbra is melegen tartva kavarjuk amíg felbugyog. Ezután a vaníliarudat kivesszük, a mártást tejszínnel lazítjuk. Tálaláskor a mártást a kockára vágott tésztára halmozzuk. Jó étvágyat! |