<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. szeptember 30.

 
Hortobágyi marharagu

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg marhahús (lábszár, lapocka), 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 2 babérlevél, 1 cs. petrezselyem, 5 dl száraz vörösbor, 30 dkg húsos szalonna, 25 dkg gomba, só, bors.

Elkészítés:
A kockára vágott húst, hagymát, sárgarépát, póréhagymát, a szétnyomkodott fokhagymát és a fűszernövényeket, egy éjszakán át a vörösborban pácoljuk. Főzés előtt kivesszük a húst, a páclevet félretesszük. Öblös serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott húsos szalonnát, majd ráöntjük a megszűrt páclevet. Fedő alatt pároljuk. Kevés zsíron megpárolt finomra szeletelt gombát, az apróra vágott petrezselymet és a húst hozzáadjuk. Kb. 3 óráig pároljuk sóval, borssal ízesítjük. Sós burgonyával vagy párolt rizzsel forrón tálaljuk.

Indiai almás puding


Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg kristálycukor, 4 kk. vaj, 1 tojás, 5 dkg liszt, csipetnyi só, fél kk. sütőpor, 2 savanykás rétesalma.

A vanília mártáshoz:
3 dl tej, 2 tojás, 10 dkg porcukor, fél rúd vanília, 1 dl tejszín.

Elkészítés:
Kizsírozunk és liszttel megszórunk egy tűzálló tálat. Elkeverjük a cukrot és a vajat, hozzáadjuk a tojást és a többi hozzávalót, a meghámozott tormareszelőn lereszelt almákat. Elsimítjuk a tálban a masszát és előmelegített sütőben, közepes hőfokon kb. 30 percig sütjük.

Közben elkészítjük a vaníliamártást:
A cukrot egy tojássárgájával és egy egész tojással simára keverjük, állandó keverés közben hozzáadjuk a vaníliával felforralt tejet. Továbbra is melegen tartva kavarjuk amíg felbugyog. Ezután a vaníliarudat kivesszük, a mártást tejszínnel lazítjuk. Tálaláskor a mártást a kockára vágott tésztára halmozzuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza