<<< Vissza

Gyermekek világnapja

2005. szeptember 30.

 
SzÉ - Archívum

A gyermekek világnapja alkalmából idén is megrendezte gálaműsorát a Szentesi Gyermekbarátok és a Szabadidős Sportklub. A Tóth József Színházteremben a múlt heti rendezvényen gyermekek adtak műsort gyermekeknek: a Petőfi Sándor Általános Iskola kiskórusa énekelt, a Szilver Táncsport Egyesület versenyzői és a Szabadidős SK rock'n'roll csoportja táncolt. Az ünnepség a színházban gyertyás megemlékezéssel, majd a ligetben hagyományosan a Gyermekbarát emlékkő megkoszorúzásával fejeződött be.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Hanti Vilmos, a Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának országos elnöke is. Oltyán Lajossal, a művelődési bizottság elnökével mondott köszöntőt. Az ifjúsági házban ültek le ezután egy beszélgetésre néhány, a gyermekkel foglalkozó helyi szervezet, intézmény képviselőinek körében. Hanti Vilmos elmondta, a rendszerváltáskor mindenki kereste a helyét, kirekesztő irányt vett a közélet. 1992-ben a "Csurka-dolgozat" hatására jött a késztetés: egy baloldali szellemű gyerekszervezetet kell létrehozni, amit az Úttörőszövetség nem vállalt fel, s nem igazán működött értékalapú gyerekszerveződés. Tudatos gyermekbarát mozgalom indult, a barátság és egyéb értékek jegyében, s 1997-ben már ők szervezték Zánkán a gyermek-világtalálkozót, Kelet-Közép Európában ide hoztak először ilyen rendezvényt.

A szociáldemokrata múltú gyermekbarát mozgalomról megemlítette, sok helyen tapasztalják, hogy a városvezetés kitiltja azt. Mint megfogalmazta, most középutasként vergődnek, s ez nem kifizetődő, a markánsabb irányvonalat követőket, mint például a cserkészeket, mindenhol jobban értékelik.

A gyermekbarátok országos szövetségének elnöke arról is szólt, hogy szerinte a gyerekszervezetek a nevelés semmivel nem pótolható színterei, tehát olyan tevékenységekkel foglalkoznak, amiket máshol nem igazán tudnak megadni a gyerekeknek. Ezeket épp ezért nem szűkíteni, hanem erősíteni kellene, hangsúlyozta. A gyerek tanulja meg, hogy a kisebb-nagyobb közösségekért felelősséggel tartozik, tanulja meg, milyen vezetőnek és vezetettnek lenni, összefogással egy nemesebb, szebb cél érhető el. S, ha nem készítjük fel, úgymond lebeszéljük őket az igazságkeresésről. Fel kell hívni a figyelmet az értékekre, ahogy régen az úttörőknek a 12 pont, vagy ahogy a katolikusoknak a tízparancsolat mutat irányt. Hanti Vilmos úgy gondolja, az értékadás egyben azt jelenti: körvonalazódik egy eszme is.

A tíz éve működő szentesi gyermekbarát csoportról szólva a Szabadidős SK nevében Léhi Gábor arról beszélt, kezdettől fogva együtt működtek, közös volt a gondolatiság a két szervezet között. Definíciójuk az egészségvédelem, képességfejlesztés, ismeretbővítés, hazafiságra nevelés, szolidaritás, s ezeket a lehető legegyszerűbb módon becsempészni a nem csak a gyerekek, de a felnőttek lelkébe is. Fontos gyakorlata ennek a táboroztatás, amit átvettek az úttörőktől, illetve a gyermekbarát mozgalomtól. Nemzetközi táboraiknak köszönhetően erdélyi, szlovákiai, vajdasági gyerekek látogathatnak el hozzánk, és itteni diákok nézhetik meg, milyen is az élet a Havasokban vagy Gyergyóremetén.

Darók József


<<< Vissza