<<< Vissza

A személyes bélyeg
Új szolgáltatások a postán

2005. szeptember 30.

 
Juhászné Pálnok Lenke június 6-tól a szentesi posta vezetője. Csanytelekről jár be naponta dolgozni, de már megismerte és megszerette a várost, a munkatársakat, az ügyfeleket. Munkájáról és a posta működéséről kérdeztem.

- Verók István, a posta korábbi vezetője elhatározta, hogy amikor a 60. életévét betölti, nyugdíjba megy. Amikor közeledett ez az időpont, utánpótlásként engem vett számításba. (Korábban - 1984-85-ben - már dolgoztunk együtt Csongrádon.) 1985 szeptemberétől 2003 márciusáig a csongrádi posta vezetését láttam el. 2003 márciusában kerültem Szentesre postavezető helyettesnek. Az azóta eltelt időszak alatt megismertem a várost, az intézményeket, a nagyfogyasztókat, a munkatársakat, a körzetbe tartozó postákat. Amikor pályázatot írtak ki a megüresedett postavezetői helyre, öten pályáztunk. A Magyar Posta Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság vezetéséből álló bizottság engem választott. Június 6-án volt a posta tényleges átadása, onnantól tölti Verók úr a felmentési idejét, és január elsejétől lesz nyugdíjas.

- Sokan panaszkodnak a posta lassúságára. Mit gondol erről?


- Vannak jogszabályban előírt minőségi elvárások a postai szolgáltatásokkal szemben. Ilyen például, hogy az elsőbbségi levelek 85 százalékát kell a feladást követő napon kézbesíteni, 97 százalékát a feladást követő második munkanapon. A Magyar Posta jelenleg a feladott elsőbbségi levelek 90 százalékát kézbesíti a feladást követő munkanapon, ami jobb minőséget jelent, mint az elvárás. Erre vonatkozó méréseket a posta maga is végez, de külső független mérések is alátámasztják ezeket az eredményeket. Vannak műszeres mérések is, ami teljesen objektív eredményt mutat. Viszonylag elenyésző az a 3 százalék, ami később ér célba, de ez sem egyértelműen a posta lassúságából adódik. Nagyon fontos a levelek pontos címzése, a helyes irányítószám feltüntetése.

- Milyen új szolgáltatásai vannak a postának?


- Több új szolgáltatásunk is van, ezek közül az egyik a személyes bélyeg, ami a hagyományos postabélyeg és a levélzáró összekapcsolása. Olyan úgynevezett szelvényes bélyeg, amely a postabélyeg-képhez tartozó szelvényen jeleníthető meg pl. céglogó, portré, stb. Szeretteinkről küldhetünk ilyen módon arcképet a világ bármely pontjára. Például egy esküvői meghívó küldése esetén az ifjú pár mosolyoghat a címzettre. Szeptember 10-én, amikor a város megkapta az Európa Tanács Becsületzászlaját, a Kossuth téren alkalmi posta működött. Bemutattuk az általunk forgalmazott bélyegeket és alkalmi bélyegzésre is volt lehetőség a bélyeggyűjtők örömére. A pénzforgalom területén is új szolgáltatásokkal várjuk kedves ügyfeleinket. Történelmi hagyománya van ennek, hiszen a Magyar Posta az 1800-as évektől nyújt pénzforgalmi szolgáltatásokat. Részben az alaptevékenységét képező postautalványt, részben megbízásból végzett pénzforgalmi közvetítő tevékenységet. Ezek közül a biztosítási és lakás-takarékpénztári szolgáltatások közvetítése nem számít igazán újnak, de egészen fiatal a posta folyószámla, a hozzá kapcsolódó posta kártya, a személyi hitel nyújtása. A biztosítások közül csak egyet említenék, a Posta Fészekőr elnevezésű lakásbiztosítást, amely csak ingóságra is megköthető.

M. A.


<<< Vissza