<<< Vissza

Testvérvárosi aláírás

2005. szeptember 30.

 

Szentes tíz esztendeje ápol testvérvárosi kapcsolatot a németországi Sankt Augustinnal. A két város vezetése ezt a kapcsolatot májusban városunkban megpecsételte, mindezt az elmúlt napokban pedig Németországban, Sankt Augustinban is megismételte.

A dokumentum aláírására 40 fős delegáció utazott ki, akik között a képviselő-testület tagjai, a polgármesteri hivatal vezető szakemberei, valamint a magyar-német baráti társaság tagjai voltak.

A kiérkezés napján kezdődött a nemzetközi ünnepségsorozat. A sankt augustini városháza előtt Szirbik Imre és Klaus Schumacher polgármesterek leleplezték azt a táblát, amely hírül adja, hogy Sankt Augustin két testvérvárosi kapcsolata mellett (angliai Grantham, izraeli Mewasseret Zion) Szentes is együttműködési megállapodást köt.

Az aláírási ceremónia nagyon szép környezetben a Birlinghoven kastélyban történt. Gyönyörű, festményekkel teli nagyterem és Klaus Schumacher köszöntő beszéde várta a vendégeket. Az ünnepség három nyelven zajlott, mert erre az alkalomra meghívták testvérvárosokat is.

Szirbik Imre polgármester ünnepi beszédében elmondta: ez a kapcsolat sok ember sok munkájának gyümölcse. A testvérvárosi kapcsolat akkor tud magasabb szintre emelkedni, ha nem csak az intézmények tartják egymással a kapcsolatot, hanem az ott élő és dolgozó emberek is. Az elmúlt esztendőben Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, és ez a csatlakozás 2007-ben jelent majd sokat számunkra, mert akkor a magyarországi, a szlovákiai és a romániai magyarság egy közösségben "határok nélkül" fog élni. Ezt a mondatot a Németországban élő Ötvös Dániel nem tudta lefordítani érzelmei kimutatása nélkül, és megkönnyezte a kint élő magyarokkal együtt.


Klaus Schumacher és Szirbik Imre kézfogása.

Az ünnepségen kulturális részében fellépett a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola fúvósegyüttese és a Szegvári Dobbantó Néptánccsoport három párosa.

Az ünnepségen jelen volt dr. Király Attila nagykövet, a bonni magyar konzulátus vezetője, aki elmondta, ez a szerződés új ösztönzésekkel szolgál a kapcsolatok emberi dimenziói és kulturális sokszínűsége számára.

A közel háromórás ünnepség végén aláírta a testvérvárosi együttműködési megállapodást Klaus Schumacher Sankt Augustin és Szirbik Imre Szentes polgármestere.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc


<<< Vissza