<<< Vissza

Nyári úszószezon
Jakabos lehet Egerszegi utóda

2005. augusztus 12.

 
Hosszú évek óta foglalkozik a Városi Úszóklub tehetségeivel Kádár Róbert, (képünkön) akinek az irányítása alatt jelenleg húsz ifjú titán bontogatja szárnyait. A fiatal trénerrel a versenyidőszak sikereiről, az ifjúsági úszó Európa-bajnokságról, valamint Bessenyei Tamás és Máté Hunor lehetséges szentesi utódairól beszélgettünk.

- Az ötévestől a tizenhat éves úszóig valamennyi korosztály megtalálható klubunkban - kezdte Kádár Róbert. - A versenyzőkkel, a 7-10 évesekkel Vincze Edit, a 10-16 évesekkel én foglalkozom. A jelenlegi húsz fős csoportból a legtöbb sportoló néhány hete került hozzám, ám ők sem voltak ismeretlenek számomra. Mivel az úszóknál nyáron van a versenyszezon, gyorsan túl is estünk az első közös próbatételeken, amin úgy érzem nem vallottunk szégyent. Sok érmet szereztünk az elmúlt hétvégi viadalon, de azért olyan versenyzőnk is akadt, aki elmaradt a saját legjobb idejétől.

A ‘93-as születésű Lakos Ivett a regionális versenyen harmadik lett pillangón, az országos ranglistán az első háromban található Csák Anikó OB 5. hellyel és két regionális aranyéremmel büszkélkedhet. A ‘94-es Mizere Flóra gyorson ezüstöt, Dajka Dalma háton bronzérmet szerzett, míg a kilencéves Tihanyi Fanni pillangón harmadik lett. A csapat többi tagja (Elbert Stefi, Cserháti Nóra, Tóth Mónika, Juhász Nóra, Juhász Tamara, Németh Zsombor, Bubori Márkó, Vecseri Dorina) szintén megállta a helyét.
A négy „nagy“ Szabó Dani, Bordás Ágnes, Bányai Barna, Mordvinczev Sándor már külön kategória. Sanyi 17 éves kora ellenére a felnőttek között két harmadik helyet gyűjtött be a vidék OB-n. Ági a regionális versenyről hozott haza három aranyérmet, még Barna és Dani szinte valamennyi versenyükön eredményesnek bizonyulnak. Legközelebb Bordás és Bányai a serdülő országos bajnokságon bizonyíthat, hiszen Egerben szerepelünk majd úszóinkkal. Vincze Editék eközben Zentára utaztak a kicsikkel.

- Rendkívül sikeresen zárták a magyar versenyzők a budapesti ifjúsági úszó eb küzdelmeit. Mennyire lepte meg önt a közel harminc begyűjtött érem?


- Természetesen folyamatosan nyomon követtem az eseményeket, és elmondhatom, hogy magas színvonalon versenyezve, ragyogó eredményeket értek el a mieink. A hazai bajnokságból már ismertem legjobbjainkat, akik közül külön is kiemelném Verrasztó Dávid, Kis Gergő és Jakabos Zsuzsanna eredményeit. Dávid 400 vegyesen elért ideje a felnőttek mezőnyében is megállná a helyét. Jakabos az egyik legnagyobb női úszóreménységünk, megkockáztatom, hogy ő lesz a következő olyan felnőtt úszónk, mint amilyen Egerszegi Krisztina volt.

- Bessenyei Tamás volt az utolsó szentesi úszó, aki a felnőttek között is komoly eredményeket ért el. Lesz-e követője a mostani fiatalok közül?

- Máté Hunor még Bessenyeinél is jobb eredményeket ért el, csak ez nem volt kellően propagálva. Ők ketten voltak azok a versenyzői klubunknak, akik nemzetközi eredményeket értek el. Tamás felnőtt magyar bajnok lett, Hunor most lett második szintén a felnőttek között. Mindketten az Egyesült Államokban tanulnak ösztöndíjjal. Tamás két éve nem volt itthon, az úszást is abbahagyta. Ha jók az információim, akkor másoddiplomára készül, és a tanulás mellett segédedzőként dolgozik. Hogy tőlünk ki léphet a nyomába? Sok tehetséges úszónk van, közülük Mordvinczev Sanyi szerepelhet jó forma esetén az ifi Eb-n, de én inkább azt tartom reálisnak, hogy az ifi Ob-n ér majd el dobogós eredményeket.

* * *
A Szentesi Úszóklub versenyzői az elmúlt hetekben a következő fontosabb eredményeket érték el:

Delfin-Béka Seregszemle, országos bajnokság (7–10 évesek): Elbert Stefánia ('95-ös korosztály) 200 méteres vegyes úszás 15.; Vecseri Dorina ('96): 200 m vegyes 4.; Tihanyi Fanni ('96): 200 m vegyes 5.; 4x50 méteres gyorsváltó (Vecseri, Tihanyi, Elbert, Cserháti Nóra) 6. hely. Szécsi László ('97) 100 m gyors 14.; Rébeli Máté ('98) 100 m gyors 12.

Serdülő országos bajnokság, Eger: Bordás Ágnes 50 m mell 17., 50 m gyors 19.; Bányai Barna 50 m gyors 27.

Gyermek országos bajnokság: Csák Anikó 100 m mell 16. Az országos bajnokságon részt vevő három úszó korosztályuknál 1 évvel idősebbek között versenyeztek.

H. V.


<<< Vissza