<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. augusztus 12.

 
Változások az alkalmi foglalkoztatásban

Évente 200 nap alkalmi munka:

A jelenlegi szabályok szerint a munkavállaló egy évben több munkáltatónál összesen 120 napot tölthet alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszonyban. Változás, hogy a természetes személyeknél, vagy kiemelten közhasznú szervezetnek minősülő munkáltatóknál dolgozók évente 200
napot is foglalkoztathatók

AM-könyvvel, feltétel azonban, hogy a dolgozó legalább három, a fentiek szerint kedvezőbben minősülő munkáltatónál végez az adott évben munkát.

Mezőgazdasági idénymunka:

A mezőgazdasági idénymunka esetében nem érvényesül az egyéb munkavégzésekre vonatkozó havi 15 napos időkorlát, sőt ilyen munkára alkalmi munkavállalóként az a külföldi is foglalkoztatható, akinek a tartós munkavállaláshoz egyébként engedélyre lenne szüksége. Ebben az esetben azonban az idénymunka egy évben legfeljebb 60 napra szólhat.

Közteherjegy:

Változni fog az alkalmi munkás után fizetendő közteherjegy összege, illetve a közteherjegy alapjául szolgáló munkabérsávok. 2006. január elsejétől megszűnnek a regisztrált munkanélküliek foglalkoztatásához kapcsolódó kedvezőbb mértékek.

Kérdés:
Ha magánszemély szeretné kiadni az ingatlanát, akkor hogyan kell adószámot és számlatömböt kérnie? Milyen teendői vannak egyáltalán?
I. P.

Válasz:
Az a magánszemély, aki szeretné kiadni az ingatlanát kitölti, a 05101-es APEH nyomtatványt (Adatbejelentőlap a váll.igazolv. nem kötött tev.), és az APEH - Adóalany nyilvántartásnál megkapja az adószámát, mellyel vásárolhat a nyomtatványboltban számlatömböt. Azt kell eldöntenie, hogy jövedelmével összevontan vagy forrás adós formájában akar elszámolni.

Kérdés:
Az egyéni vállalkozóknak veszteségelhatárolásra milyen lehetőségeik vannak?
L. I.

Válasz:
A bevételt meghaladó költségeket (a továbbiakban: elhatárolt veszteség) a következő évek egyéni vállalkozásból származó bevételeivel szemben elszámolhatja az egyéni vállalkozó. Erre a 2004. előtt elhatárolt veszteségek esetében öt éven át van lehetősége, azt követően időhatár nélkül számolható el az elhatárolt veszteség. Az adóév elhatárolt veszteségét a korábbi évekről áthozott elhatárolt veszteség figyelembevétele nélkül kell megállapítani. Az elhatárolt veszteségek levonásánál a korábbi évekről áthozott veszteségeket kell először figyelembe venni. Korlátozott az elszámolási lehetőség a tevékenység megkezdése évét követő negyedik évtől abban az évben, amelyben az egyéni vállalkozói bevétel nem éri el az elszámolt költség felét, továbbá akkor, ha az egyéni vállalkozó a megelőző két évben is veszteséget határolt el, a veszteséget csak az adóhatóság engedélye alapján lehet elhatárolni. Az adóhatósági engedély akkor adható meg, ha a veszteség elháríthatatlan külső ok miatt következett be, vagy megállapítható, hogy a veszteség elkerülése érdekében a tőle elvárható módon járt el.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza