<<< Vissza

Néptánc táborok
Gyimesi, rábaközi táncokat és verbunkost tanultak

2005. augusztus 12.

 
Alig ért véget a tanév, és a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület 3 táncospárja június 20-tól egy héten át Röszkén gyimesi néptáncokat tanult szegedi és Szeged környéki települések táncosaival együtt.

A gyimesi csángók a 18-19. századtól a Keleti Kárpátok vízválasztóján túl Hargita, részben Bacau megyében élnek. A Tatros és a belé futó kis patakok szűk völgyeiben egymást érik falvaik, melyek közül Gyimes-felsőfok, Gyimesközépfok, és Gyimesbükk a legnépesebb. Az itt élők szinkópás (ti tá ti, tá tá) ritmusú táncaikat 35 féle táncalkalommal táncolják. Mintegy 30 táncfajtát tartanak számon, ezek közül a röszkei néptánc-táborban a már 3-5 éve táncoló gyerekek az ún. fél oláhost, a huszár verbunkot, a lassú és a sebes magyarost, valamint a kettős jártatója és sírölője táncfajtákat tanulták. A motívumában nem túl gazdag, de stílusában igen nehéz gyimesi táncok tanulásában hősiesen helytálltak valamennyien. Esténként játékos vetélkedőre, néprajzi és népzenei előadásokra, egy hatalmas tábortűzre, az utolsó nap zárásaként pedig tábori bemutatóra került sor. A mulatságban a táborban népzenét tanuló gyermekekből álló kezdő és haladó zenekarok muzsikáltak.

Ezt követően egy héten keresztül már minden "Zöldág táncos" részt vett a Kiss Bálint u. 3. szám alatti próbateremben a rábaközi táncok tanításán. A Békéscsabáról érkezett Farkas Tamás és párja ebből a táncrendből a dús, a lassú és a friss csárdás motívumait tanította a 6-16 éves táncosoknak. A foglalkozások naponta délelőtt és késő délután voltak, melyeken hagyományos népi énekes és sport játékok tanulására is sor került. A péntek esti táborzárón bemutatottakkal minden táncos és hozzátartozója nagyon elégedett volt.

A táncosok annyira "belejöttek a táncolásba", hogy szinte mindannyian ott voltak a júliusi "Ki játszik ilyet?" népi játék és néptánc táborban is. A tábor programján délelőttönként ritmusgyakorlatok, énekes népi gyermekjátékok, a rábaközi táncok alapmotívumai, népdaltanulások (elsősorban Szenyéri Dániel dalai) jelentették a szakmai munkát. Minden nap meghallgathattak egy-egy magyar népmesét, készíthettek Nagy Istvánné és Kovács Ivánné vezetésével szebbnél szebb kerámia mézeskalács figurákat, rongybabákat, hajtogatott meghívókat, pomponos játékállatkákat, fonásokat stb. Balla Tibor két alkalommal volt a tábor vendége, amikor is tekerőmuzsikájára táncoltak, énekeltek a gyerekek. A délutánokat kötetlen játékkal és olyan programokkal töltötték, melyek az idei Szenyéri Dániel-emléknapokhoz és a nyár aktuális munkájához, az aratáshoz kapcsolódtak. Kovács Ivánnénál megtekintették a sarlós ill. kaszás aratás és a házi kenyér készítés régi eszközeit. Meglepetésül frissen sült kenyeret kaptak, mely már nem hagyományos kemencében, hanem mai villany kenyérsütőben sült. A gyerekek a Kálvári temetőhöz is kiutaztak, ahol Balla István (1876-1945) tekerős, majd zenésztársa, a Szeder temetőben Szenyéri Dániel (1885-1969) tekerős sírjára tettek virágot. Ezt követően az Ady Endre u. 32. számú ház falán levő Szenyéri Dániel tiszteletére elhelyezett emléktáblát nézték meg. Végül a Kígyó és a Könyök utcák találkozásánál levő Népzenészek terének felkeresésével fejezték be a napot. Kirándulásuk során megtekintették a szegvári malmot és a közelében levő Baba-múzeumot. Mindkét helyszín maradandó élményeket nyújtott számukra.
Pénteken 7 állomásból álló akadályversenyen vettek részt. A feladatok között az idei "Ki játszik ilyet?" táborban tanultakból, az átélt élményekről remekül adtak számot a 4-5 fős csapatok.

A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület táncosainak az idei nyár néptánc táborait 30 perces fellépés zárta a Pusztai László Sporttelepen, a XIV. Kurca Parti Coctail Party műsorában Balla Tibor közreműködésével. Ezúton is köszönjük a Gergely családnak, Vörös Ildikónak és Gáspár Andrásnak a tábor ideje alatt nyújtott segítségét.

Hankó Györgyné


<<< Vissza