<<< Vissza

Nyár, pihenés, könyv

2005. augusztus 12.

 
Márai Sándor többször felhívta a figyelmet arra, hogy a műveltség erkölcs is egyben. Ez érvényes a mai emberre is, sőt a műveltség mellett folyamatos intellektuális, erkölcsi és vallási megtérésre is szükség van, ami bizony kemény munkát követel mindenkitől. A média szörnyűséghírei - minden híradó katasztrófákkal kezdődik - egyre kedvetlenebbé teszi az embert. A magyar amúgy is borúlátó, elkeseredett, hajlamos arra, hogy mindenben a rosszat lássa.

Sajnos, televagyunk panaszkodással, mintha mindig sötét alagútban lennénk, nem látva a kijáratot. Nem merünk hinni a reményben, abban, hogy az élet televan jó és szép dolgokkal, csak arra kell fordítanunk a fejünket. Most nyáron, majd folytatásként ősszel is, hagyjuk az önsajnálatot, helyette nyissuk ki a lelkünk ablakát, merjünk gyermeki lendülettel játszani.

A nyár sokak számára egyenlő a vízparti semmittevéssel, ez nem baj, de amíg a tetthelyre érünk, útközben legalább egy-két hazai látványosságot, műemléket nézzünk meg, fedezzük fel apránként Magyarországot. Az úti csomagból nem hiányozhatnak a könyvek, most talán sor kerülhet a régen eltervezett, évközben összegyűjtött könyvek elolvasására.

Az utóbbi évek legsikeresebb médiavállalkozása A Nagy Könyv. A kiválasztott legjobb 100-ból, de jó volna minél többet elolvasni. Ne féljük a már ismert, esetleg gyerekesnek tűnő regények újbóli kézbevételétől sem. Felnőtt fejjel is igen szórakoztató például az Egri csillagok.

S, ha szabad egy könyvet nyári olvasmányként ajánlanom, én Rideg Sándor Indul a Bakterház című kisregényét javaslom, amely szintén bekerült a legnépszerűbbek közé.

A mindössze 5 elemit végzett író tizenéves korától dolgozott, hol csikós volt egy tanyán, hol gyárban munkás. Valamennyi művében az alacsonysorban élők gondjaival foglalkozik. Hangvétele gyakran ironikus, olykor kifejezetten groteszk. Legismertebb reménye az Indul a Bakterház 1943-ban jelent meg. Főhőse - Bendegúz - serdülőkorú gyerek. Az ő szemével láttatja az olvasóval a felnőttek kigúnyolandó világát.

A filmek, színpadi feldolgozások inkább elvesznek egy-egy regényből, ebben az esetben nem így történt. Mihályffy Sándor rendezésében és a nagyszerű szereplőgárdának (Haumann Péter, Koltay Róbert, Horváth Teri stb.) köszönhetően a képi megjelenítés inkább hozzáadott a regényhez. Nagyon szerencsés volt és a rendezőt dicséri a szép, ízes tájszólással beszélő, Bendegúzt alakító Olvasztó Imre kiválasztása.

Ez a könnyed, de tanulságos regény nemcsak kiváló nyári olvasmány, hanem jó kezdés a legjobb 100 kiválasztott regény átolvasásához, s ha közben a filmet is sikerül megnézni, a kettő együtt igazi csemege. Jó olvasást!

Dr. Horváth György


<<< Vissza