<<< Vissza

Vágyak és lehetőségek

2005. augusztus 12.

 
Volt egyszer egy labdarúgócsapat. A Szentesi TE elnyerte a nemzeti bajnokság második osztályába való indulás jogát. Az amatőr klub 5 év alatt 4 osztályt lépett előre. Támogatáskérésük az önkormányzat elé került.

A képviselő-testület júniusi ülésén Szirbik Imre polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az önkormányzat a nemzeti bajnokságban és kupában való szereplés költségeit biztosítja mindhárom korosztály részére, amennyiben a klub a személyi kiadásokat szponzori támogatásokkal fedezi. Kitétel azonban a következő: a támogatás csak a nemzeti bajnokság II. osztályában, szentesi név alatt, Szentesen történő versenyzés esetén vehető igénybe.

Az ülésen jelenlévő Földvári Nagy István rendőrkapitány, az egyesület elnöke garantálta, hogy a Szentesi TE indulási jogát nem adják el. Elmondta, több szponzor is megkereste a klubot. Mindent megtesznek a bajnokságban való sikeres szereplés érdekében. Hirdetések útján is keresik a támogatókat.

Dr. Rébeli Szabó Tamás elmondta, hogy az egyesületek támogatására tavaly 80 millió forint, idén 78 millió forint áll rendelkezésre. Ezt az összeget csökkentette az uszoda és a sportcsarnok használati díja, valamint az infláció. A 80 millió forintos igény ellenére csak 39,5 milliót tudott a gyermek, ifjúsági és sportbizottság felosztani. Dr. Dömsödi József: a polgári frakció nevében gratulált az egyesületnek. Mint mondta, támogatják az előterjesztést, és remélik, hogy ez a precedens értékű döntés több sportágra is kiterjed majd.

Erre jelentette ki Móra József, hogy a polgári frakció a költségvetés megszavazásakor nemmel szavaz, de most elegánsan támogatják az előterjesztést. Egyetért az egyesület támogatásával és reméli, hogy a döntés nem okoz majd feszültséget a futballpályán. A képviselő hozzáfűzte: a Szentesi Kinizsi TE amatőr futballcsapata a 300 ezer forint támogatást sem kapta meg. A Szentesi TE szép eredményt ért el, de sajnos nincs utánpótlása az egyesületnek. Arra kellene törekedni, hogy a helyi futballisták ne más városok színeiben játszanak. A képviselő megkérdezte: a polgári frakció a rendkívüli intézményi feladatok támogatását elegánsan vagy "késhegyre menő vitákban" fogja megszavazni? Mire Halmai László azt válaszolta: a polgári frakció elegánsan szavaz minden olyan kérésben, mely a szentesi embereket és a város fejlődését szolgálja. Móra József megjegyezte: a költségvetés is a szentesi emberekről, a szentesi jogos igényekről, fejlesztésekről szól, mégsem szavazzák meg elegánsan.

A költségvetés a vágyak és lehetőségek összemérését jelenti - így a polgármester. Kitért arra, hogy év közben előfordulnak rendkívüli helyzetek, melyek néha kellemesek, néha kellemetlenek. Rendkívüli eredménynek számít, hogy a szentesi csapat bekerült az NB II-be, de a személyi kiadásokat a klub vezetésének kell biztosítania. Sajnos, nemcsak a sport, hanem a szociálpolitika és az egészségpolitika részére sincs elegendő forrás. A 2004. évi tényadatokhoz képest idén csak 3 millió forinttal kevesebb a sporttámogatás. A bevételek függvényében minden évben bővítették a rendelkezésre álló sportkeretet. Az előterjesztés arról is szól, hogy valamennyi sportolónak, ha szereplésre jogosító teljesítményt ér el, támogatást biztosít az önkormányzat.

Földvári Nagy István kijelentette: amennyiben nem tudnak elindulni az NB II-ben, akkor nem fogják a támogatást igénybe venni.

Itt tartunk most. Innentől a vita is okafogyottá vált. Hogy mégis miért foglalkozunk a témával? Sokaktól halljuk a városban a panaszos szót, miszerint azért szűnt meg a focicsapat, mert az önkormányzat nem segített.

Hogyan is mondta a polgármester? A vágyak és lehetőségek... Esetünkben talán a szponzorok táborát keveselhetjük.

(lovas)


<<< Vissza