<<< Vissza

Megkoszorúzták a szovjet emlékművet

2005. augusztus 12.

 
Az Oroszországi Föderáció magyarországi képviselete felújíttatta a Kálvária temető bejáratával szemben lévő szovjet emlékművet és parkot, ahol szovjet katonai sírok találhatók. A felújítás tiszteletére augusztus 10-én délután koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.
Az orosz, majd a magyar himnusz után Szergej Borozdin főkonzul mondott beszédet. Elmondta, idén világszerte, így Oroszországban és Magyarországon is a legvéresebb háború, a fasizmus felett aratott győzelem hatvanadik évfordulóját ünneplik.

Az orosz kormány pénzt áldozott a Magyarország területén lévő orosz katonai sírhelyek és temetők felújítására, melyek mára elkészültek. A koszorúzást magyar partnerek segítségével szervezték. Orosz-magyar kormányközi megállapodásnak köszönhetően Oroszországban is gondoskodnak a magyar katonai sírokról. Örül, hogy akik a háborúban még ellenségek voltak, a magyarok és az oroszok, most együtt emlékeznek meg azokról az emberekről, akik teljesítették katonai kötelességüket és hősi halált haltak.

Hazánkban több mint ezer helyen vannak orosz katonai sírhelyek, Oroszországban pedig több mint hatszáz magyar katonai emlékhely van. Csongrád megyében Szegeden, hódmezővásárhelyen, Makón és Szentesen újíttatták fel a katonai sírhelyeket. Bízik benne, hogy soha többé nem lesz háború oroszok és magyarok között, csak együttműködés minden területen, és a baráti kapcsolatokat továbbra is ápolni fogják. Megköszönte mindazoknak, akik a sír felújításában és gondozásában segítettek. Jelképesen átadta a szovjet katonai temetőt gondozásra a helyi önkormányzatnak.

Szirbik Imre mondott köszöntőt ezután. "Furcsa dolog ez, hisz a katonasírok több évtizede itt vannak, és a szentesi emberek gondozzák őket - kezdte beszédét. – Valahol a háború végleges lelki lezárása az, hogy az orosz föderáció nemcsak arra fordított gondot, hogy az ő területükön lévő magyar katonasírokat gondozzák, hanem arra is, hogy a Magyarországon levő orosz katonai sírok megfelelő körülmények között legyenek. Ez főhajtást jelent azon katonák előtt, akik parancsra a hazájukat védték, de Magyarországon estek el. Idegen földben nyugszanak, nem a hazájuk, nem a szülőföldjük fogadta be testüket, hanem egy másik világ földje, de remélem, hogy itt is békés a nyugodalmuk, olyan emberek megbecsülése közepette vannak, akik tudják, hogy a katonaembert a parancs oda küldi, ahová nem saját akaratából megy. A parancs, az egyenruha, a katonai eskü kötelez. Nem ölni indultak, nem azt akarták, hogy harmincévesen törjön ketté az életük. Élni, építeni akartak és élvezni az életet. Katonasírok legyenek bárhol a világon, és nyugodjanak benne bármely nemzet fiai, emlékeztessék a fiatalokat arra, hogy az élet szép, ne törjük ketté. Ha vannak vitáink, azokat beszéljük meg, ha vannak gondjaink, oldjuk meg, de egymást tartsuk tiszteletben, még akkor is, ha egymás nyelvét nem értjük. Mindig található közös nyelv. A szentesiek a felújított katonasírokat ebben az állapotban meg fogják őrizni. Bízom benne, hogy a világ más sarkán, más nemzetek fiai hasonló módon kerülnek nyugvóhelyre" - zárta beszédét a polgármester.

Először az orosz főkonzul, majd az önkormányzata nevében Szirbik Imre helyezte el koszorúját az emlékműnél. Azt követően a Munkáspárt, az MSZP és a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége képviseletébe helyezték el a megemlékezés koszorúit.

M. A.


<<< Vissza