<<< Vissza

Még nem komposztál
Negyedével csökkenhetne a lerakott hulladék

2005. augusztus 5.

 
Tavaly júliusban adták át a komposztálót a szentesi hulladéklerakó telepen, melynek működtetésére a mai napig nem kaptak engedélyt. Ígéret már van, mely szerint augusztusban lesz válasz, és akkor megkezdhetik a próbaüzemet. (A komposztálás során a mezőgazdaságban keletkező hulladékanyagokat trágyázásra alkalmas anyaggá alakítják át.) Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője és Dancsó Tamás, a hulladéklerakó telep vezetője megmutatta a kialakított területet, a komposztálót, és annak irányításáról beszéltek.

- A terület, melyen a komposztáló található, egy kétezer négyzetméter alapterületű beton - kezdte Dancsó Tamás. - Ennek az alja szigetelt, rajta található egy dobrosta és egy bódé, melyben van egy számítógép, ami vezérli azt a programot, amely a komposztálás menetét irányítja. Két konzol ad áramot a szellőztető berendezésnek, ezeket szintén a program vezérli. Prizmaszerűen telepítettek a hőérzékelők, ezeken van egy ponyva. Ha a hőmérséklet 60-70 Celsius fokra emelkedik, a program automatikusan elindítja a szellőztető berendezést, és beállítja az optimális hőmérsékletet, ami a minél előbbi komposztáláshoz szükséges.

- Természetes folyamatok alapján működik az egész - tette hozzá Kiss Ferenc. Ha lerakunk egy csomó zöldhulladékot, az is ugyanezt csinálja, csak nálunk ez számítógéppel irányított. Négy hét alatt képes komposztot készíteni. Egyszerre két prizmával tudunk komposztálni, ezek hat méter szélesek, húsz méter hosszúak és három méter magasak. Közel négyszáz köbméter zöldhulladék fér el bennük, és felváltva működnek.

- Ez az eljárás tehát egy hónapig tart, - mondta Dancsó Tamás - utána szét lehet bontani a prizmát. Utólag még kezelni kell olyan módon, hogy a dobrostába kerül a komposzt, és az kirostálja. Ami nagyobb darab, az vagy szemét, vagy a még nem elkomposztálódott növényi rész. Ezt vissza lehet újra fordítani a prizmákba, újrakomposztálni, a szemét pedig lekerül a depóniába.

- Sokan hoznak be saját zöldhulladékot - egészítette ki Kiss Ferenc. A városi zöldterületek fenntartásából is hozunk be zöldhulladékot, illetve szeretnénk ezt szelektív módon gyűjteni. Ez azt jelenti, hogy ha a telep teljes kapacitással tudna működni, akkor a szemétnek közel huszonöt-harminc százaléka komposztálható lenne. Tehát a negyedével csökkenthetnénk a lerakott hulladék mennyiségét. Folyamatban van a hulladéklerakó környezeti felülvizsgálata, ők fogják majd engedélyezni itt a teljes tevékenységet. Ez felváltja a régi engedélyünket, és ennek része a komposztálási tevékenység, amire még nem kaptunk engedélyt. Benyújtottunk egy dokumentációt a múlt év közepén, arról kért a Környezetvédelmi Felügyelőség egy hiánypótlást. A hiánypótlást novemberben adtuk be, azóta nem kaptunk választ. Legutóbb olyan ígéret jött, hogy augusztusban lesz válasz. Ha kapunk engedélyt, akkor megkezdhetjük a próbaüzemet. A területkialakítás, az irányítástechnika, a ponyva és a dobrosta hetvenmillió forintba került, ennek fele önkormányzati forrás, másik fele pedig egy nyertes KÖM-BM pályázatnak köszönhető. A rövidítés a régi Környezetvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium nevéből tevődik össze. Nekik évente van egy közös pályázatuk a települési szilárd hulladékkezelés, közszolgáltatás fejlesztésére.

M. A.


<<< Vissza