<<< Vissza

A fül-orr-gégészek ülése
Egy jó hallókészülék olyan, mint egy jól szabott zakó

2005. június 17.

 
Képünkön: Dr. Szilágyi Imre és dr. Gabnai Margit főorvosok

Nem pusztán a Dél-Alföld neves fül-orr-gégészeinek tudományos ülését kísérhette figyelemmel az újságíró a Dr. Bugyi István Kórházban, hanem a borús-borongós időjárást feledtető baráti hangulatú konferencián a szakma országosan elismert képviselőinek előadás-sorozatát is. Apropóját pedig az audiológiai szakrendelés berendezésének és műszerparkjának korszerűsítése adta, ismertette dr. Szilágyi Imre, a szentesi kórház osztályvezető főorvosa. A Margit nap délutánján, a tudományos találkozóra virágcsokorral érkeztek a doktorok, köszöntve az osztályt korábban vezető dr. Gabnai Margitot, akit a kollégák és persze a szakma szeretete Nagyvázsonyból szólított az ülésre. A modern audiológia szentesi bázisának megteremtését ismertette a doktornő, aki hangsúlyozta: egy jó hallókészülék olyan, mint egy jól szabott zakó.

Az üléselnök, dr. Jóri József professzor, a Szegedi Tudományegyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika tanszékvezető tanára Szentest a szakma jeles képviselőjeként említette, s ajánlotta az előadókat sorban: dr. Rejtő Kálmán egyetemi docenst, dr. Vízkelety Tibor főorvost, dr. Katona Erzsébet főorvost a fővárosból, dr. Szabados Éva klinikai főorvost Szegedről és dr. Szilágyi Imre házigazdát.

Dr. Rejtő előadásában elhangzott, hogy a nagyothallás rehabilitációjában ismert a műtéti úton behelyezhető középfül implantátum, mely Magyarországon még nem annyira elterjedt gyakorlat. Dr. Vízkelety Tibortól pedig megtudtuk, hogy a társadalom, a jövő nemzedékének "szerencséjére" Bell édesanyja nagyothalló volt, ő maga pedig süket lányt vett feleségül, így szívügye volt a hallásjavító készülékek fejlesztése. Bell munkája is szükséges volt ahhoz, hogy 1996-ban megjelenhetett az első digitális jelfelfogó készülék.

Az ülésen az időskori nagyothallás ugyanolyan hangsúlyt kapott, mint a szédülés fül-orr-gégészeti vonatkozása, korunk betegségéről, a fülzúgásról pedig dr. Szilágyi mondta el, hogy az alapos kivizsgálást követően a hagyományos értágító-infúziós módszer mellett az úgynevezett zajgenerátor-kezelés - egy új módszer - megtanítja a beteget arra, hogy úgymond ne törődjön a fülzúgással. Valahogy úgy, mint ahogyan a figyelem perifériájára szorítjuk a hűtőszekrény zaját.

A Lajtha László Zeneiskola tanárai hangszeres játékukkal színesítették a Dr. Bugyi István Kórház Tudományos Bizottsága és a fül-orr-gége osztály rendezte tudományos ülést.

N.A.


<<< Vissza