<<< Vissza

Színháztól a kiállításokig
 

2005. május 27.

 
A Pázmán Mihály Színház és Kulturális Egyesület 2000-ben alakult. Tomanek Gábor színművész és Túri Andrea, a Hegedűs László Helyőrségi Klub vezetője találták ki. Azt mondták: milyen jó lenne itt egy színház. Ebből a gondolatból jött létre az egyesület.

Azután Tomanekék „kiszálltak“, nem igazán érezték úgy, hogy megtalálták benne a számításukat. Két évig szinte semmi nem történt – mondja Seregi Zoltán rendező, az egyesület elnöke, majd így fojtatja:

– Elkezdtem gondolkodni arról, hogy Magyarországon a civil szervezeteknek, így az egyesületeknek is vannak esélyeik. Pályázatokat írtam, nyertünk is egy kis pénzt, akkor a Békés Megyei Jókai Színházzal közös együttműködésben mutattunk be darabokat, mert hiszen önállóan nem tudtunk, mivel annyi pénzt sosem sikerült nyerni. Minden évben kettőt, egyet nyáron, egyet télen. Aztán idehoztam a Békéscsabai Színházművészeti Szakiskola vizsgaelőadásait. Megpróbáltam a kis pénzekből valamilyen színházi életet létrehozni. Ha csak néhány előadással is, de megmutattuk, élünk. Ez már a harmadik év, amelyik munkával telik el, előadásokkal, és talán most már meg tudunk kapaszkodni ezen az ingoványos talajon.

A tervekről szólva elmondja az elnök, hogy meg szerették volna venni a helyőrségi klub kerthelyiségében lévő szabadtéri színpadot. Ám, mint hallottuk, olyan drágán adná a tulajdonosa, hogy nem tudnak hozzányúlni. Pedig jó lenne az előadásaikhoz. Például Lőrincz Attila: Balta a fejben című, a békéscsabai szakiskolásokkal közös produkcióban készült darabot június 4-én a kerthelységben szeretnék bemutatni. Csak azt nem tudja még, hogyan lesz áram az előadáshoz. Nagyszínpadra, a Művelődési és Ifjúsági Házhoz tervezik a negyedéves vizsgaelőadásukat, A gyilkos köztünk van című darabot. Aztán június 13-án láthatja a közönség Kosztolányi Dezső: Édes Anna című színművét.

Seregi Zoltánnal azon a jeles napon beszélgetünk, amikor elnökként be kell számolnia az egyesület tagsága előtt.

– A tervekről beszélek, lássák, mik az elképzelések, esetleg adjanak ötleteket, segítséget – mondja. – És mivel ez nemcsak színház, a nevében is benne van, hogy kulturális egyesület, ezért szeretnénk más művelődési programokkal is kirukkolni. 

Lovas József


<<< Vissza