<<< Vissza

Művészet és mesterség
Szentesi alkotók a könyvtárban

2005. május 27.

 
Sokszor írtuk már le ezt a mondatot: helybeli művészek alkotásaiból nyílt kiállítás. A könyvtár szervezésében létrejött tárlatra azonban különböző mesterségek művelői vitték el legszebb munkáikat. Így a Szentesi kismesterek című kiállításon a szépség a funkcionalitással találkozott. 

A kiállító alkotók kilenc mesterséget képviselnek, külön-külön megmutatkoztak már a nagyközönségnek, könyv is összefoglalja nevüket, ám gyűjteményes kiállításuk eddig nem volt. A könyvtár kiállítótermében felsorakoztatott tárgyak közül nem egy népművészeti ihletettségű, ezért talán nem véletlenül a Pengető Citerazenekar lendületes dallamai csendültek fel kedvcsinálóként a megnyitón. A kiállítóhelyiségben olyan mesterek munkái láthatóak, akik a művészet és a mesterség mezsgyéjén gyalogolnak: miközben teszik a dolgukat, űzik a mesterségüket, csodálatos műalkotásokat is létrehoznak, – osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel Kruzslicz Pál, a Művelődési Központ igazgatója, aki még a kiállítás címét is szívesen megváltoztatta volna Kismesterségek nagymestereire. A közszemlére tett tárgyakat úgy jellemezte: azokból a futószalag semmit sem tudna reprodukálni, hiszen nincs hozzá sem keze, sem gondolata. Mindkettővel rendelkeznek viszont a mesterek, akik megbarátkozva egy-egy anyaggal, – melyekből 11-félét használtak a kiállítók – a gondolatból a kezük nyomán műalkotás születik. Amellett, hogy művészetbarátoknak is gyönyörűség szemlélni, a tárgyak még praktikumot is hordoznak magukban. Ilyenek a falakon látható gyapjúterítők, a fonott kosarak, a fekete kerámiák, az asztalka, rajta díszgyertyával, vagy éppen a hímzések. A faragott szék „szomszédja“ a szentesi kanta, a rézműves munkáé a lepkét mintázó csipke. A múlt találkozik a mával, a népművészet az iparművészettel, megszépítve környezetünket és eszközként is használhatóan. 

A mesterek és mesterségek a kiállításon a következők: Bese László (a Magyar Kultúra Lovagja), Bors Károly, Kádár Barbara és Vígh Ferencné keramikusok, Ballér Barbara, Kovácsné Piti Ágnes gyapjúszövok, Anti Sándor rézműves, Gulyás János bútorműves, Kátai József, Nagy Andrea gyertyamártók, Rupaszov Ferencné csipkeverő, Szécsi Andrásné csipkekészítő, ifj. Szabics Ferenc fafaragó, ifj. Szabics Ferencné, Szemerédi Endréné hímzők és Tóth Annamária kosárfonó. Munkáik június 11-ig láthatóak a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

D. J


<<< Vissza