<<< Vissza

Szeressétek az öregeket!
A gondozó és a gondozott egy tanácskozáson

2005. május 27.

 
Képünkön a zsúfolásig megtelt pódium hallgatósága. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Szakmai konferenciát rendezett a szociális szféra dolgozóinak és érintett ellátottainak a Gondozási Központ. A május 20-i rendezvény fővédnöke Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Szirbik Imre polgármester volt.

Köszöntőjükben mindketten kitértek arra, hogy különleges tanácskozás az, melyre nemcsak a szakma művelőit, hanem magukat az érintetteket, az időseket és a gondozásukban résztvevőket is meghívják. 

A polgármester örült annak, hogy a város adhatott otthont a megyei találkozónak. Fontos ez, hiszen az új ismeretek megismerése a magasabb szakmai színvonalú munkát eredményezi. Erre azért van szükség, mert – ahogy Szirbik Imre fogalmazott – „a gondozók átveszik a gondozottak problémáját, segíteni pedig csak tudás birtokában lehet. Átveszik a gondozottak gondjait, miközben a saját gondjaikat otthon kell hagyniuk.“

Farkas Sándor beszédében azt emelte ki, hogy a szociális területen dolgozóknak nyitottnak kell lenniük. Egyre többen vannak ugyanis azok, akik valamilyen szinten gondosodásra szorulnak. Ez a gazdasági helyzetünkből is adódik. „Ezért önöknek nagyon nagy szerepük van abban, hogy – noha a folyamatot nem tudják megállítani – de a gondok enyhítésében részt tudnak venni.“ – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A köszöntőket követően az idősek klubjának egyik tagja, Demeter István verset szavalt, ami lehetett volna egy személyes kérés is: „Szeressétek az öregeket." 

A társadalmi csüggedés okai

Szebellédi Anna, a Gondozási Központ igazgatója szereti az öregeket, hiszen életét a velük való foglalkozás teszi ki. Ezért is hívták meg a tanácskozásra az idősek klubja és a pszichiátriai közösség tagjait is.

– Munkatársaimmal úgy gondoltuk, miután az o életükről szól ez a konferencia, akkor hallják ok is az előadásokat. Meghívtuk azokat is, akik munkanélküliként vettek részt szakmai oktatásban, és a szociális munkás vagy ápoló hivatást választották. 

– Milyen témákkal foglalkoztak? 

– Az idősödés és az időskor mai helyzetét mutatta be dr. Iván László gerontológus professzor. Az időskori butulás (Alzheimer-kor) és depresszió összefüggéseit kutatja egy szegedi orvos csoport. Ebbe a kutatásba bevonták a szentesi gondozásban résztvevőket is. Dr. Párkási Magdolna tudományos főmunkatárs foglalta össze az eredményeket. 

– Helyi szinten is végeztek kutatásokat. Miről?

– Büszke vagyok munkatársaimra, mert nagyszerű munkát végeztek. Szakmai helyettesem, Puskásné Halál Ágnes az idősek életminőségéről készített felmérést, míg Márkus Krisztina közösségi koordinátor a speciális pszichiátriai ellátás tapasztalatait összegezte. Ez azért is fontos, mert várjuk a működési engedélyét a nappali pszichiátriai ellátás klub formájában való beindítására.

– Tervezik a Támogató Szolgálat beindítását is. Mit jelent ez pontosan?

– Ez a fogyatékkal élők részére nyújt segítséget. Célunk az, hogy a szolgálat, mint szentesi közhasznú társaság, együtt tudjon működni a Gondozási Központtal. Ehhez elengedhetetlen egy olyan gépkocsi, mellyel mozgássérülteket lehet szállítani az orvosi rendelőbe, vagy más egészségügyi intézménybe, illetve kulturális rendezvényekre. De szeretnénk a bevásárlásban is segíteni.

– Mi volt a céljuk a tanácskozás megszervezésével?

– Megnéztük az ellátottak szükségleteit. Azt néztük, miért van társadalmi depresszió. Azt vizsgáltuk, hogyan lehet az életminőséget javítani, és azt, hogyan lehet a 20-50 éves pszichiátriai betegeket a társadalomba visszahelyezni. A szociális munka tudomány, bár még nem ismerték el annak, de mi azon vagyunk, hogy ezt a térségben bebizonyítsuk.

– Kistérségi összefogásban is gondolkodnak?

– A jövőbeni célunk az, hogy a kistérségben élők is egyenlő eséllyel tudjanak részt venni a szolgáltatásban. Eddig Árpádhalom jelezte, hogy együttműködnének a központtal, ennek eredményeként az ottani szociális gondozónő már a Gondozási Központ munkatársaként látja el az árpádhalmi gondozottakat.

Vanó Éva


<<< Vissza