<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. április 8.

 
Sonkás, illatos csirke

A csirkét feldaraboljuk, besózzuk és lisztbe megmártva forró vajban vagy olajban hirtelen kisütjük. Mély tűzálló tálba rakjuk. A zsiradékban kisütjük a 20 dkg hosszúkásra vagdalt sonkát és a csirkére rakjuk. A visszamaradt zsiradékon végül megpirítunk 1 nagyobb fej reszelt vöröshagymát, beleadunk 1 evőkanálnyi paradicsompürét, kiskanálnyi tört bazsalikomot, kevés vízzel felengedjük és a csirkére öntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor már kész van, 2 dl tejfölbe keverünk 5 dkg reszelt sajtot, hozzáöntjük a csirkén lévő mártáshoz és mégegyszer felforraljuk. Rizzsel és salátával körítve tároljuk.

Citromtekercs


Hozzávalók a piskótához: 6 db tojás, 12 dkg liszt, 6 dkg édesítőpor, 1 kávéskanál vaj, 1 db citrom

A krémhez: 8 db tojás, 2 teáskanál édesítőpor, 1 evőkanál liszt, 2 db citrom, 1 teáskanál felaprított citromfű, 6 dl tej.

Először elkészítjük a piskótát. A tojássárgáját habosra keverjük, édesítőporral, a citrom reszelt héjával és levével hozzáadjuk a lisztet és a habbá vert tojásfehérjét, majd vékonyan kiterítjük a kivajazott sütőpapírra. 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

Ezután elkészítjük a citromkrémet. A tojássárgáját habosra keverjük az édesítőporral, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a lisztet és a forró tejhez adva sűrűsödésig keverjük. Megszórjuk összevágott citromfűvel és hagyjuk kihűlni. Végül a piskótát, megkenjük a krémmel és óvatosan feltekerjük.

Citromfű


Hazánkban is egyre jobban ismertté váló fűszer, melyet már a görögök és a rómaiak is használtak. A növény levele inkább nyersen, de szárazon is használható. Citromhoz hasonlító illata miatt gyümölcslevesek, saláták, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek valamint savanyúságok eltevéséhez használatos. Citromfűvel aromásított ecetet használhatunk saláták készítéséhez is.


<<< Vissza