<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. április 8.

 

Április 12-én lesz először esedékes az úgynevezett vállalkozói járulék. Minden egyéni és társas vállalkozónak a jövedelme négy százalékát kell ezen a címen befizetnie.

Egy negyedévre ez minimum 6840 Ft (57000 Ft/hó minimálbér alapul vételével). 2005 év első negyedévében 6680 Ft, mert januárban még 53000 Ft a minimum járulékalap.

Akinek nincs bankszámlája, annak névre szóló csekket (készpénzátutalási megbízást) kell kérnie az APEH-től.

Akkor is meg kell fizetni a vállalkozói járulékot, ha az egyéni vállalkozónak nem kerül elszámolásra vállalkozói kivét, illetve a társaság tagjának a személyes közreműködésért díj (vagy ha az elszámolt díj kevesebb mint a minimálbér összege).

Ha a magánszemély több társaságnak is tagja, de egyikben sem kap a személyes közreműködésért díjat, akkor csak egy társasági jogviszonya alapján kell a vállalkozói járulékot megfizetnie. Ha azonban nem csak egy társaságban részesül a személyes közreműködésért díjazásban, akkor mindegyik jogviszonyából kapott díj után járulék fizetésre kötelezett.

Amennyiben a fizetési kötelezettségre vonatkozó körülmények a naptári hónap teljes tartamán át nem állnak fenn, a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál egy-egy naptári napra a minimálbér harmincad részét kell alapul venni. Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha az egyéni vagy társas vállalkozó biztosítási jogviszonya a hónap közben kezdődött vagy szűnt meg.

Nem kell vállalkozói járulékot fizetnie annak az egyéni és társas vállalkozónak:
- aki a vállalkozói tevékenysége folytatásával egyidejűleg munkaviszonyban is áll, és munkaideje
- eléri a heti 36 órát
- aki öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesül, vagy arra jogosulttá vált.

Kérdés:
A kismamának van egy kislánya, aki 2003. január 5-én született. Tehát jár a családi kedvezmény, 3000 Ft. De az anyuka ismét kismama lett időközben és 2004. október 11-től jogosult magzat után a családi kedvezményre. A kérdésem 2004. 10. hótól havi 8000 Ft családi kedvezmény jár neki? Vagy 6000 Ft a két gyermek után?
Z. I.

Válasz:
Ha a magzati adókedvezményt is igénybe kívánja venni, akkor nyilatkoznia kell a várandóságról, így együtt 2x4000 adókedvezményt vehet igénybe - a szülésig, onnan a két gyerek után - szintén ugyanennyit. Kedvezményezett eltartott magzat (ikermagzat) a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig).

Hivatkozott jogszabály szja törvény:
"Jogosultsági hónap az a hónap, amelyre tekintettel a családi pótlékot, illetőleg a rokkantsági járadékot folyósítják, magzat esetében a várandósság időszakában azon hónap, amelyben a várandósság orvosi igazolása alapján a jogosultság legalább egy napig fennáll, kivéve azt a hónapot, amikor a megszületett gyermek után a családi pótlékra való jogosultság megnyílik. Az adóhatóság az ellenőrzés során kérheti a várandósság tényéről kiadott orvosi igazolást."

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza