<<< Vissza

Séta a Levin körúton
Időutazás a javából

2005. április 8.

 
"A Levin körút pompás vendéglőkkel, békebeli kávéházakkal és nyüzsgő kocsmákkal van szegélyezve. Ha ráérősen végigballagunk rajta, bekukkanthatunk mindbe. A Pipában Krúdy épp az igazi rostélyosokról mesél. Todor Zsivkov kifőzdében bolgár tengerészek és magyar turisták csorbát kanalaznak. És a történeteket mindig a has szemszögéből látjuk. Gyomoridő. Velővilág. Csak nézünk ki a bendőnkből bambán.

A Levin körút rövid elbeszélések gyűjteménye, ahogyan Cserna-Szabó András eddig megjelent írásai is. A kötet alcíme - hasnovellák, gasztroesszék - leginkább Krúdy írását Az emlékek szakácskönyvét idézi; az evés-ivás témája így pusztán ürügy, mely a férfilét problémáit körüljáró elmélkedésekbe fut. "Olvasásra melegen és hidegen is ajánljuk." (litera.hu)

Április 13-án, szerdán Cserna-Szabó András 16.00 órától új könyvét dedikálja a Babilon Könyvesházban, s méltó folytatásként Séta a Levin körúton címmel az Ifjúsági Házban kulináris-kulturális akcióra kerül sor. A főszakács ar író, az ételek elkészítése közben pedig a hasnovellák avatott tolmácsolásban elevenednek meg.

Szentes Retro - Volt egyszer egy amatőr filmklub

A hatvanas évek második felében dr. Dragon Károly jóvoltából egy olyan országosan elismert művészeti csoport alakult, akiknek munkái évtizedekkel később is hihetetlen szuggesztív módon hatnak a filmkultúra iránt nyitott érdeklődőkre. A paletta nagyon széles: a dokumentumfilmektől a groteszk, humoros rövidfilmeken keresztül a kísérleti, művészfilmekig terjed. S ezek az alkotások nem csak a szentesi emberek számára jelenthetnek élményt (bár tény, hogy városunk egykori képei nosztalgiára vagy rácsodálkozásra indíthatják a helyi nézőt), hanem igényességüknél fogva bárkinek, aki vizuális élményre vágyik. Elgondolkodtató - és ez a csoport erejét is jelzi, - hogy a technikai problémák (gyenge nyersanyag, egyszerű, szerény képességű kamerák, magnetofonok) ellenére is profi színvonalú alkotások kerültek ki a vágóasztalokról. Olyan anyag gyűlt össze, amely a város kulturális múltjának értékes része, s amely többet érdemel annál, hogy szekrények mélyén lassan enyészetté váljon.

Az ifjúsági házban április 14-én, csütörtökön 18:00 órától ezekből a rövidfilmekből kínálunk különleges hangulatú, élményadó válogatást:

"Szentesi Híradó" - Egyedi hangvételű és látásmódú beszámolók 1970-től 1980-ig
"Harmatos lelkű kék ibolyák" - filmetűdök, gegparádé, filmszkeccsek
"Formázás" - riportok, dokumentumfilmek
"Underground" - alternatív kísérleti és művészfilmek

Karikó-Tóth Tibor


<<< Vissza