<<< Vissza

Éles verseny az iskoláknál

2005. április 8.

 
Karikó-Tóth Tibor első ciklusát tölti a helyi önkormányzatban, a Fidesz MPSZ támogatásával került a testületbe. Számára, mint mondja, nagy kihívást jelent a helyhatóságban dolgozni. Úgy gondolja, annak ellenére, hogy ellenzéki oldalon áll, s ebből kiindulva az ellenzéki oldal mindig kisebbséget képvisel, azért néhány dologban sikerült befolyásolniuk a városvezetés véleményét. Sajnálatosnak tartja viszont, hogy sok esetben méltatlan politikai vita helyszínévé vált a városi közgyűlés.

- Szeretném, ha bizonyos kérdésekben politikai konszenzus, közös akarat alakulna ki - mondja. - Amiért szomorú vagyok, néha úgy érzem, hogy a többséghez tartozók eleve csípőből utasítanak el javaslatokat, ahelyett, hogy esetleg végiggondolnák a tartalmait. Aminek örülök, hogy a fejlesztési irányvonalakban, benyújtandó nagypályázatokban viszonylag egységes az álláspontja a város öszszes képviselőjének. Ezt azt jelenti: tudnak a képviselők egy irányba haladni. Bízom benne, eljön az idő, amikor más kérdésekben is tudunk közös álláspontot kialakítani. Amit mi megtehetünk az az, hogy hangot adunk az ellenzéki véleményeknek, éreztetjük azt, hogy kontroll nélkül megfelelő módon, hosszú távon nem működhet semmi. Ezt a szerepet az ellenzék be tudja tölteni, és be is tölti.

- Pedagógusként, igazgatóként rálátása van az oktatásra. Valóban olyan nehéz a helyzet, mint ahogyan azt képviselőtársai is jelzik?

- Azt gondolom, a helyzet még annál is nehezebb. Ami tény, döbbenetesen fogy az ország, ezen belül Szentes lakossága. A csökkenő gyermeklétszám kapcsán elindult az iskolák ellehetetlenülése. Innentől kezdve éles harc folyik azért, hogy az iskolák fel tudják tölteni a tervezett osztályaikat. Ugyanis drasztikus megoldásokat lehet találni, de annak mindig van szenvedő alanya, az adott személy, a szakma. Ebben közös álláspontot képviselünk a testületben. Tény, hogy a nehéz helyzet már az óvodákban érezhető, iskoláknál erőteljesen megfigyelhető, és lassan eléri a középiskolákat is. Ez nem szakmai minősítést jelent az adott iskolánál, hanem egyértelműen gyereklétszámból csökkenő nehézségeket.

- Miben látják a lehetőséget, hogyan lehetne ezen segíteni?


- A gyermeklétszám növelésének egyik oldala lehet, ha a városban megfelelő számú munkahely létesül, akkor a fiatal családostul letelepszik, ezzel lassítani, talán meg is lehetne állítani a gyermeklétszám csökkenést. Azonban van a pedagógus pályának egy más jellegű problémája, ami legalább olyan fajsúlyos. Mégpedig a társadalom zaklatottsága miatt a gyermekeket érő jóval erősebb inger, gondolok itt a televízióra, vagy egyéb különböző kommunikációs csatornákra. Egyre több az olyan gyermek, akinek valamilyen egyéni bánásmódra, egyéni fejlesztésre, vagy segítésre van szüksége. Ebben látok egyfajta előremenekülési útvonalat, hiszen azok a pedagógusok, akik esetleg a csökkenő gyermeklétszám miatt elveszítenék az állásukat, azokra fejlesztő pedagógusként vagy speciális képzést nyújtó pedagógusként ma szükség van. Ezt az irányt hatékonyan át kellene gondolni és képviselni.

- Azért a fejlődés jelei is megmutatkoznak a településen...


- Tény, hogy a város fejlődik, sok minden előrehalad, ilyen pályázatoknál mi is partnerek vagyunk. Ilyen szempontból nagyon jó volna, ha lenne a városnak fedett sportuszodája, jó lenne valahogy a forgalmi helyzetet szabályozni a város főutcáján. Azt mondom, ha ezek megvalósulnak, elégedettek lehetünk. Személy szerint én a Jövendő utcai parkolóépítgetés helyett sokkal fontosabbnak érzem azt, hogy a Kossuth utcán minél hamarabb megépüljön a kerékpárút, legalább a két végső pontján egy-egy körforgalom megszülessen. A jelenlegi helyzet az iskolások közlekedését is veszélyezteti így. Tény, hogy a Rákóczi utca felöl elindul egyfajta tehermentesítés, csak éppen nem látom, hol ér véget.

Lovas József


<<< Vissza