<<< Vissza

Szupermarket lesz a Kálából
Parkoló épül a Rákóczi utcai piacon

2005. április 8.

 
Képünkön: Vásárlóközpont lesz az Apponyi téren - mondja Mészáros Zoltán vezérigazgató.

Sajátosnak véli a mai helyzet Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Rt. elnök-vezérigazgatója. Miért gondolja így? Április 29-én lesz a Szentes és Vidéke Áfész küldöttgyűlése, amikor is számot adnak a szövetkezet tevékenységéről, ami már jószerivel vagyonkezelési tevékenységet jelent. Ezen a küldöttgyűlésen már a Hunor Coop Részvénytársaság tevékenységéről, eredményeiről, idei elképzeléseiről, távlati stratégiájáról kell majd szólnia.

- A küldöttgyűlésen beszámolhatok arról, hogy a társaság eredményesen vette az elmúlt esztendőt - mondja. - Ez annál inkább örömtelibb, mivel tavaly sok mindenbe belefogtunk. Egyrészt befejeztük az átalakulást, így már minden üzlet a Hunor Coop Rt. neve alatt működik, létrehoztuk a makói integrációt, a Maros Áfész csatlakozása tizenegy üzletet jelent a megye déli régiójában. Mindezt tettük a kis- és nagykereskedelem terén ismert küzdelemben. Különösen a felvásárlásban voltunk kemény igénybevételnek kitéve. Számszakilag nyereség is képződött, s ami fontosabb, a cég bővíteni tudta piacát, stabilizálni a helyzetét.

- Egy évvel ezelőtt a talpon maradást tűzték célul maguk elé. Ezt sikerült megvalósítani.


- Soha ennyi pénzt nem fektettünk be gépekbe, berendezésekbe, mint most. Közel 100 millió forintos beruházást hajtottunk végre. Ez mind a boltokat, a vásárlókat szolgálta. Egy dologról sajnos már múlt időben kell beszélnem. Ez a fölvásárlás és a lúdintegráció. Az elmúlt esztendőben az uniós csatlakozással bekövetkezett az, amire talán komolyan senki nem számított, szinte összeroppant az állattenyésztés az országban. Kezdődött a sertéssel, folytatódott a tejjel, a marhával, majd a baromfiágazatot is elérte. A libaintegrációban mi is megéreztük ezt. Szerencsére sikerült olyan szerződéseket kötni, hogy biztonsággal visszakaphatjuk a pénzeinket. Azt gondoltuk, idén már kiszállunk az üzletágból, ami közel 1 milliárd forintos árbevételt jelentett. Annyira nem látszik a 2005-ös piac, az árak nyomottak, nem láttunk garanciát, úgy döntöttünk nem kockáztatjuk annak a 200 termelőnek a létét, működését, akik velünk álltak kapcsolatban, sem a cég kiskereskedelmét. A hangsúlyt most már a kis- és nagykereskedelem irányába helyezzük.

- Másik tevékenységük a sütőipar...


- Eredményes ágazat volt, idén komoly szerepet szánunk neki. Az Adu C+C raktáráruház is jól teljesített, stabilizálni és növelni tudta a piacát, és ma már nemcsak a viszonteladók, a lakosság is megkedvelte. Sokkal nagyobb energiával fogunk a kereskedelemre figyelni. Előre akarunk menekülni az újabb üzletekkel, vásárlásokkal, meg kell próbálnunk piacot bővíteni. Üzleteket, alapterületeket szeretnénk bővíteni. Tavaly több tízmilliós pályázati pénzeket nyertünk. Ezt szeretnénk az idén folytatni.

- A képviselő-testület a napokban adta áldását a Kála áruház bővítésével kapcsolatos beadványukra. Ez pontosan mit takar?

- Ami 2006-ban valóra is válhat. A szentesi Kála, illetve a makói Maros áruházak bővítésével kisebbfajta belvárosi bevásárló központ létesítését tűztük ki célul. Ez ma még elképzelés, melyet nagy örömünkre a képviselő-testületek támogatásukról biztosítottak. A mellette létesülő parkoló, ami a piacot is szolgálná, a régi áldatlan állapotot szüntetné meg. Tudjuk, jönnek a multik megállíthatatlanul, de azt gondoljuk, olykor nekünk is fontos egy-egy zászlóshajót kineveznünk. Ez lenne a Kála áruház. Ami nemcsak a coop szupermarket fejlesztését jelentheti, ide 11-17 szolgáltatót, kiskereskedőt, vállalkozót várunk partnernek. Ezek egymást kiegészítenék és erősíthetnék. Az alapot a coop szupermarket adná, mellette kávézó, lottózó, ruházati butik, virágüzlet, ékszerbolt kapna helyet. Munkahelyteremtés is lenne. Maga az élelmiszer-áruház háromszoros alapterületet kapna. Közel 800 négyzetméteres eladótérrel. Ehhez kisebb butikok kapcsolódnának. Üzlet az üzletben. Reményeink szerint vonzó célponttá válhat, ami odacsalogatná a vásárlókat.

Lovas József


<<< Vissza