<<< Vissza

Épül a művészetek háza

2005. április 8.

 

Képünkön: A két polgármester, Szirbik Imre és Szilágyi Géza a sajtótájékoztatón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Eredményes lett a PHARE CBC határon átnyúló gazdaságfejlesztés című program, melyet Szentes és Újszentes együttműködve nyújtott be. A pályázattal megközelítőleg 300 ezer eurót nyert a város a Mátéffy-Burg-féle gólyás ház művészetek házává történő átalakítására.

- A terv Szentesen valósul meg, de szellemiségében és működésében határokon átnyúló tevékenységet valósít meg. A műemléki környezet nem csak az épület környezet védelmét hirdeti, hanem a népművészet és a hagyományőrzés szellemiségét is határon innen és túl - fejtette ki a sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester, aki külön köszöntötte Újszentes polgármesterét, Szilágyi Gézát, valamint a testvérvárosi küldöttség megjelent képviselőit,

A 2006 őszétől látogatható művészetek házában lesz konferencia- és oktatóterem, továbbá kézműves műhelyek kerülnek kialakításra. A két település kulturális hagyományai alapján fellelhető majd a fazekasság, fafaragás, nemezelés, szövés, vessző-gyékény- és nád feldolgozás, hímzés és csipkeverés bemutatása.

Szirbik Imre úgy fogalmazott: Brüsszelben, Délkelet-Európa képviselőjeként tapasztalta, hogy megmarad Európa sokszínűsége, nem lesz Egyesült Európai Államok amerikai mintára. A szélesebb körben értelmezett délvidék - a magyarországi és bánáti rész - népművészeti értékeinek egymásra találása adják az igazi európaiság gondolatát. Így tudunk európaiak lenni úgy, hogy közben megőrizzük nemzeti identitásunkat, hogy az európaiság szelleme ne a nagy kékségben feloldódó szellemiséget jelentse.

Szilágyi Géza polgármester felidézte: 1891-ben 132 család települt Szentes környékéről Temesvártól két kilométerre északra, a birtokba vett terület árát pedig kifizette a Magyar Kincstárnak. Jelenleg - Románia közeli uniós csatlakozása előtt - háromezer lakost számlál a település, a lélekszám 38,5 százaléka magyar. Tudjuk, hogy problémák lesznek a belépés után. Hogy megélhessünk és tovább gyarapodhassunk, megpróbáljuk azt csinálni, amit jobban tudunk, amit keresnek. Így jövünk mi az együttműködéshez, a népművészeink próbálnak tapasztalatokat cserélni, értékesíteni a munkáikat.
Szirbik Imre elmondta, élőházat szeretnének, ahol a kiállítások mellett mód nyílik saját kezűleg elkészíteni egy-egy darabot és mód van a vásárlásra is. A két település közös turisztikai marketingjét kívánja erősíteni a készülő újabb pályázat.

A PHARE CBC programon nyert összeg a költségek 81 százalékát fedezi, a fennmaradót az önkormányzat biztosítja. A projekt - mely szorosan kapcsolódik a Petőfi Szállodához az udvar felújítása és parkoló kialakítása révén - a támogatási szerződés aláírása után közbeszerzési eljárás keretében valósul meg.

N. A.


<<< Vissza