<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. április 1.

 
Kérdés:
Az egyéni vállalkozó férjem
2004-ben alanyi adómentes státuszban volt. 2005. január 1-jétől egyszerűsített vállalkozói adó - továbbiakban EVA - hatálya alá jelentkezett be. Megmaradt-e az alanyi adómentes státusza? A kibocsátott számlatartalom továbbra is áfa mentes-e?
(egy kedves ismerősöm kérdezte)

Válasz:
A kérdésre válaszolva rövid ismertetőt adok az EVA -ról.

2005. évben a 25 millió forintot - várhatóan - meg nem haladó éves bevételt elérő adózók választhatják mind
1) az egyéni vállalkozók
2) a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaság, a szövetkezet, a végrehajtói iroda, az ügyvédi iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda és az erdőbirtokossági társulat;
3) a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, azaz a betéti társaság és a közkereseti társaság
Az eva kiváltja a következő adónemeket egyéni vállalkozók esetében:
- a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékadót vagy
- átalányadót;
- a cégautó adót;
- az általános forgalmi adót (speciális kivétellel);

A kérdés első részére válaszolva tehát az alanyi adómentessége az eva törvény szerinti bejelentés alapján úgy minősül, mintha általános
forgalmi adó alanyisága a bejelentés napját tartalmazó adómegállapítási időszak utolsó napjával az általános forgalmi adóról szóló törvénynek a jogutódlással történő megszűnésre vonatkozó szabályai szerint megszűnt volna.

Az eva adóalanyiság időszakára az általános forgalmi adó alanya a későbbiekben sem alapíthat előzetesen felszámított adó-levonási jogot. Az általános forgalmi adó alanyának nem keletkezik újólag adófizetési kötelezettsége sem azon bevétele után, amely az eva adóalanyiság időszakában megszerzett bevételnek minősült.

Tehát az eva adóalanyiság időszakában sem áfa levonási joga sem áfa befizetési kötelezettsége nincs a férjének.

Az eva alapja az adóévben megszerzett összes bevétel, melyet módosítani kell a törvényben meghatározott korrekciós tételekkel. Az adó mértéke a pozitív adóalap 15 százaléka. Az evát adóévenként kell megállapítani, valamint bevallani. Az adóév naptári évnek felel meg. Az adóalany negyedévenként (a negyedévet követő hónap 12-ig,) adóelőleget fizet. Az adóelőleg fizetés csak bankszámláról teljesíthető.

A számlázásra vonatkozó részre azt válaszolom, hogy kiállított számlában az áfa törvénynek megfelelő áfa mértéket és általános forgalmi adót kell feltüntetni, - tehát ami az adott tevékenységre vonatkozik – azonban a kibocsátó ezt az adótartalmat nem fizeti be áfa-ként, hanem a bevétel után teljesítendő 15%-os eva erre az összegre is fedezetet nyújt. Az eva alany által az áfa törvénynek megfelelő adómértékkel áthárított áfa-t a befogadó áfa alany az áfa törvény szabályai szerint levonhatja, a bizonylat (számla) alakilag és tartalmilag hiteles, szabályos illetve nincs egyéb levonási tilalom.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza