<<< Vissza

A helyi példa
Istenért és hazáért

2005. április 1.

 

"Ne hagyjátok a templomot / A templomot és az iskolát!"

Az első osztályosok beíratása idején Reményik Sándor versszakonként ismétlődő sorai késztettek írásra egy eseményekben gazdag időszak, megkésett hosszú tél után, amikor végre kisüt ránk az éltető tavaszi napsugár. Megtörtént a szégyenteljes decemberi népszavazás; fájlaljuk határainkon kívül élő magyar testvéreink reakcióját. Elhangzottak a miniszterelnöki értékelő beszédek.
Lezajlottak a különböző tüntetések. Megromlott az egyházak és az állam közötti jó viszony.
Szenvedjük az indokolatlanul megvont kiegészítő támogatás hátrányait egyházi iskoláinktól, stb., stb.

Mindezek megosztották a közvéleményt. Nem egyformán éljük meg a jelent és másként látjuk a jövőt. Pedig előttünk áll egy európai uniós feladat: a Magyar Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozása 2007-ig. Sőt, jövőre esedékes az országgyűlési választás is.

Ismét döntő fordulat lehetősége előtt állunk. Nagyon fontos, hogy megmozduljon, jó döntést hozzon nemzetünk. Minden állampolgárnak szíve, joga, sőt kötelessége is, hogy addig állást foglaljon sorskérdéseinkről. Pártoktól mentes nagy nemzeti ügyről van szó, mégis fontos, hogy odafigyeljünk a pártok programjaira, sőt az egyházak útmutatásaira is. Most dől el, milyen erős a keresztyén és a magyar nemzeti öntudatunk. Elegendő lesz-e jövőnket meghatározó helyes döntésünk meghozatalához.

Megmozdultak a pártok is. Már ismerjük a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség korábbi Nemzeti Petícióját. Orbán Viktor létrehozta a hiteles személyekből álló Nemzeti Konzultációs Testületet. Megalakulóban vannak a faluparlamentek, hogy meghallgassák a vidék és a fővárosiak kívánságát: milyen Magyarországon szeretnénk élni a jövőben? És kiharcolják kívánságaik valóra váltását. Nem tétlen a többi párt sem.

Befejezésül szeretném példaképül állítani a szentesi szülőket, akik éltek az iskolaválasztási jogukkal és a Kiss Bálint Református Általános Iskolába eddig 66 tanulót írattak be és így három első osztályt indíthatunk, a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskolában pedig kettőt. Mindkét iskolában a keresztyén és nemzeti öntudatra, értékeink megbecsülésére neveljük tanítványainkat. De példaképül állíthatom a szentesi önkormányzat és a Nagytemplomi Református Egyházközség összefogását is a városközpont rehabilitációja érdekében.

Amint olvashatták, a közel egymilliárd forintról szóló pályázati szerződést nemrégiben írták alá a város, az egyház és a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. képviseletében. Ebből az összegből befejeződhet a református nagytemplom teljes felújítása és a templom szomszédságában 50 személyt befogadó idősek otthonának kialakítása.

Isten áldása legyen a szép terv megvalósításán!

Dr. Bubla László
ny. református lelkész
igazgató-tanító
Szentes


<<< Vissza