<<< Vissza

A Boros-díj kötelez

2005. április 1.

 
Képünkön: A díjazottak (balról jobbra) Horváth Gyula, Gergely Regina, Cseh Gabriella,
Kaszanyi Dóra, Berkecz Dóra.

Kellemes gondja van a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola tantestületének: a kiválóan teljesítő jelöltek közül egyre nehezebb kiemelni a Boros Sámuel-díjra érdemeseket. Ebben a tanévben öt diák részesült az elismerésben. A díjazottak Lantos Györgyi képzőművész plakettjét és tanulmányaik folytatásához pénzdíjat kaptak.

Nem mindegyikük a gazdasági szférában látja jövőjét, bár inkább ez a tendencia. Berkecz Dóra a 12.B-ből is azzal kezdi a bemutatkozást, hogy közgazdasági iskolában szeretett volna tanulni, a Boros be is vált. Igaz, a csongrádi lány sokat is dolgozott az elmúlt években. Ahogy tavaly, idén is megy országos tanirodai kiállításra, egy pályázaton a Népszabadságba ír cikkeket, utazásturisztikai szakkör tagjaként is vett részt versenyen, de németből is nyertek csapatukkal az iskolában - sorolja. Még jeles átlagával is tart az új érettségi rendszertől, ezért nem biztos abban, hogy felveszik a budapesti Corvinus Egyetemre. Dóra mosoly kíséretében miniszterelnöki ambícióit is említi. Az érdeklődést történelemtanáruknak köszönheti.

A tanárokról a 12. A tanulója, Kaszanyi Dóra azt mondja, sokat köszönhet nekik, bár ezt osztálytársai nem látják be. Túlbuzgónak tartják, de állítja, nem a borítékra és az éremre hajtott. Szereti, amit csinál, s ha éppen nem ő nyer, nem sajnálja mástól sem a győzelmet. Szerepelt Kazinczy-versenyen, volt német versenyen győztes csapat tagja, a Népszabadságba is ír. Meséli, tavaly egy jutalomtáborozáson találkozhatott a világ legelismertebb közgazdászával. Az iskolában nőtt fel, s jött rá az élet dolgaira, árulja el, a csépai lány, aki szintén a Corvinusra készül, közgazdász-tanári szakra, mert szereti az embereket.

Fiúk ritkábban kapnak Boros-díjat, ezért is örül nagyon 12. B-s Horváth Gyula, hogy elnyerte. Bevallása szerint már az általános iskolában is kiemelkedő tanuló volt, s a Borosban találta meg azt a színvonalas intézményt, ahol tudását kamatoztatni tudta. A helybeli fiú kiemelkedő a sportban is, hét évig a Szilver TSE táncosa volt, de eredményesen szerepelt a francia színjátszó fesztiválon is az iskolai társulattal. Közgazdász-gazdálkodási szakot jelölt be, a szegedi illetve a pécsi egyetemre.

Cseh Gabriella is fellép a francia nyelvű darabokban, emellett barátnőjével alternatív zenei fesztiválokat szerveztek Nagymágocson. A 12. A tanulója a matekot szereti, így került Felgyőről a szakközépiskolába. Mégis a humán területen eredményes, amit azzal magyaráz, hogy ezzel szívesen foglalkozik, tanulni már kevésbé szereti. Terveiről ezért azt mondja, jelentkezne művelődésszervező szakra, ha nem magyarból lenne a felvételi, helyette a Budapesti Gazdasági Főiskola vállalkozásszervező szakán próbálkozik.

Gergely Regina Kunszentmártonból vonatozik naponta. Megragadta, amit gépírásórán látott, de a "közgázos" tárgyakat már nem szereti ennyire. Ezért is választotta az ügyviteli szakmacsoportot. A 12. C-be járó Regina úgy jellemzi magát, hogy humán beállítottságú, s mindig szereti kifejteni a véleményét, így kapóra jött neki az Édes anyanyelvünk-verseny, ahol is saját gondolatait kellett megfogalmaznia. A nyíregyházi főiskola kommunikáció szakára jelentkezett, álma az újságírás.

Elvárásokkal jár az elismerés, ezt a Boros-díjasok már jelöltként is érezték. Hangsúlyozzák: négy év kemény munkájuk van benne, s még hozzájön, hogy van hangjuk, szervezőkészségük, így talán nem véletlenül tüntette ki éppen őket az iskolájuk.

Darók József


<<< Vissza