<<< Vissza

Szakmaiság és igényesség
Előtérben a képviselői munka

2005. április 1.

 
Dr. Rébeli Szabó Tamás harmadik ciklusát viszi a helyi önkormányzatban. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség támogatásával lett képviselő. Egyéni körzetben indult ugyan, de azt mondja, az úgynevezett szalámielv alapján az nem sikerült. Ami egy dologban gond - folytatja érvelést - a jobboldal szavazóbázisát megosztotta.

A kérdésre, hogyan érzi magát az önkormányzatban, a következő választ adja:

- 1989-ben alakították át a régi tanácsi struktúrát, amikor is bizonyos döntéseknél a megválasztott képviselők kétharmadának a szavazata kellett. Nos, '94-ben a város átírta a szervezeti és működési szabályzatot, most a jelenlévők kétharmadának szavazata is elég. Többségben, ha a 13 szavazat megvan, akkor azt megnyerheti. Ez az egész működés nem jó, ezt többször is jeleztük, mindhiába. A megválasztottak kétharmada kell a nagyhorderejű ügyekben. A megfelelő konszenzuson alapuló döntés kell.

- A másik baj a pénztelenség. A hétmilliárdos költségvetés jelentős részét a csatornázás viszi el, vagy a Kossuth tér felújítása. A normatíva szerint képződő pénz kevés, szinte éhbéren tartja az önkormányzatot. Az önkormányzati intézmények állapota silányos, rányomja a bélyegét az épületek karbantartásának, illetve az eszközbeszerzések hiánya. Az óvodákban nincs mire rajzolni. Ugyanakkor vannak a pályázati rendszerek, melyek nem jól működnek. Sok esetben olyan dologra pályázik a város, amit különösebben nem akarna megvalósítani. A sok kis önrészt elő kell teremteni valamiből. Jelentős tétellé válhat. Nevetséges, hogy a városnak néhány százezer forintos helység névtáblákra kell pályázni. Csak pályázati úton lehet ilyen pénzekhez hozzájutni. Holott kiemelt projektekre kellene pályázni. Vidéken negyedállásos dajkaállásokat szüntetnek meg, hogy valamit produkáljunk. A minisztériumokban, a jól fizetett köztisztviselőknél nem. Az óvodákból elküldenek mindenkit, lassan oda jutunk, hogy a gondozónők fognak takarítani, ők terítenek ebédhez, ők fognak elpakolni, holott nekik a gyerekekkel kellene foglalkozni.

- Nagy feladatot kapott, a sportbizottság elnökeként bizony nem csak dicséret jut az embernek.


- A támogatásra elosztható pénz kevesebb a tavalyinál. A módosító indítványom, amely arról szólt, hogy a tavalyi évet meghaladó inflációval növelt összeget is meghaladó támogatásban részesülhessenek az egyesületek, nem fogadta el a testület. Meggyőződésem, hogy egy Nemzeti Sportvárosban kiemelten kellene ezzel foglalkozni. Kiemelten kell kezelni, nemcsak az élsportot, hanem a tömeg- és diáksportot. Emelett a jogi bizottság al-
elnöke vagyok. Számunkra fontos a szakmaiság és az igényesség.

- Képviselői munkájában mit tart sikernek, vagy sikertelenségnek? Mi az, amit a ciklusban szeretne megoldani?


- Helyzetünkben nagyon nehéz olyan terveket letenni az önkormányzat asztalára, ami utána elfogadásra kerülhet. Megpróbáljuk szakmailag alátámasztani a dolgokat, ilyen esetekben, amikor viszszaigazolódnak, akkor lehet sikerként elkönyvelni. Tizenöt fővel szemben, ilyen arányban nehéz elfogadtatni a másik oldallal bizonyos dolgokat. Próbálunk nem gáncsoskodón, a város javáért felelősségteljes politizálással elősegíteni a döntéseket. A sportbizottságban az az elv alakult ki, hogy leválasztottuk a versenysportról a szabadidős sportot. Ahol nincs utánpótlás-nevelés, az a tevékenység szabadidős sportnak minősül. A helyi tehetségekkel való foglalkozás a fontos. Szerettem volna már korábban, hogy a város rendelkezzen olyan gépekkel, amelyekkel tisztán tudja tartani a települést. Most piszkosnak mondható a város.

- Régi vágya a városnak, hogy fedett uszodája legyen. Ebben a ciklusban számíthatunk erre?


- Nem hiszem. Azt meg kellett volna lépni ‘94-ben, amikor az elkerülő utat építettük. Szerintem elhibázott lépés volt, az addig használt utakat nem újíttatták fel, a régi KPM-utak megmaradtak a városnak, újat adtunk oda fönntartásra. A városból a közútkezelő cég kivonult. Helyette azt a pénzt az uszodára lehetett volna költeni. Azt kértem, hogy legalább támogassák a tervet a fedett uszodával kapcsolatban, hogy elsőbbsége legyen a pályázatnál.

Lovas József


<<< Vissza