<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. február 25.

 
Spenótleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg spenót, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, reszelt szerecsendió.

Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és egy liter forrásban lévő vízben hagyjuk összeesni. Ezután leöntjük róla a levét és félretesszük. A spenótleveleket jeges vízbe helyezzük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, majd vajban vagy margarinban megpároljuk. Hozzáadjuk a spenótot levével együtt és öt percig rotyogtatjuk. A levest pürésítjük, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Kevés tejszínt belekeverve még krémesebb és finomabb lesz. Pirított zsemlekockával meghintve tovább gazdagíthatjuk.

Olasz karaj sonkával

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet rövidkaraj, olaj, 40 dkg parasztsonka, bazsalikom, vaj, só, liszt, 2 dl fehérbor.

Elkészítés: A gyengén kiklopfolt karajszeleteket bazsalikommal és sóval megszórjuk, a hús nagyságának megfelelő sonkaszeleteket fogvájóval rátűzzük. A szeleteket lisztbe megforgatjuk és pirosra sütjük. Leöntjük fehérborral és így megpároljuk.

A köret lehet klasszikus héjában sült burgonya, amit tálalás előtt bevágunk és belehelyezünk egy szelet vajat.

Csokoládébomba

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg babapiskóta, 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 3 tojás, 3 dkg kakaó, 20 szem rumos meggy, 3 dl tejszín.

A vajat cukorral és a három tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaót és a keményre vert tojásfehérjét. Beleforgatjuk a rumos meggyet. A krémből üvegtál aljára kenünk egy réteget, majd egy sornyi piskótával lefedjük. Ismét krém és piskóta következik, egészen addig amíg a piskóta el nem fogy. Ezután hűtőszekrénybe tesszük és lehűtjük. Tálalás előtt cukrozott, felvert tejszínhabbal díszítjük. Jó étvágyat!


<<< Vissza