<<< Vissza

Hamis a húszezres

2005. február 25.

 
Büntetőeljárás indult két férfi ellen, akik Nagymágocson egy személygépkocsit tulajdonítottak el. A férfiak ellen jármű önkényes elvétele és ittas vezetés miatt folyik a vizsgálat.

Két fiatalt ért tetten a rendőrjárőr, amint azok az elmúlt pénteken az egyik Ilona-parti tehenészet oldalfaláról feszegették le az alumíniumlemezeket.

Szintén alumíniumtárgyakat lopott az az ismeretlen, aki Fábiánsebestyén külterületén az egyik tanyában járt - a tulajdonos engedélye nélkül.

Nyomozást folytat a rendőrkapitányság egy helybéli fiatalember ellen a hatóság félrevezetése miatt. A férfi feljelentést tett a rendőrségen, miszerint négyen megtámadták őt. Később ugyanez a fiatalember újra megjelent a rendőrségen, ahol elpanaszolta, hogy a négy támadójából kettő a buszpályaudvaron újra belekötött, majd megfenyegették, hogyha nem ad nekik cigarettát, akkor megverik. A két ügyben - rablás bűntettének és csoportos garázdaság gyanúja - megindult a vizsgálat. A nyomozás során a rendőrök többször is kihallgatták a feljelentőt, aki saját vallomásaival ellentmondásba keveredett. Végül bevallotta, hogy mindkét történetet kitalálta, mégpedig azért, hogy az iskolai lógásait - orvosi igazolása nem lévén - a rendőrségi kihallgatásokkal fedje le.

Három hamis 20 ezer forintos bankjeggyel fizettek az elmúlt napokban a csalók, megkárosítva ezzel a gyanútlan árusokat. Két alaklommal mézet vettek magánháznál, és a hamisított bankókkal fizettek. Érdemes beszerezni mindenkinek, aki árusítással foglalkozik, bankjegyvizsgáló szerkezetet. Az erre fordított 1-2 ezer forint még mindig csekélyebb összeg, mint amit egy hamis pénz elfogadása esetén érthet bennünket. Ha nincs pénzvizsgáló a birtokunkban, akkor is könnyen felismerhetjük a hamisítványokat. Figyeljük meg, hogy a bankjegyben van-e vízjel és fémszál. A hamisítók előszeretettel helyezik át a kétezer forintos bankjegy fémszálát a hamis húszezresre. Igaz, hogy egy nullával kevesebb lesz rajta, de a gyanútlan árust könnyen megtévesztheti. A vízjelen látható ábra mindig ellentétes irányba néz a bankjegy előoldalán lévő arcképpel. Szintén ezen az oldalon, a jobb felső sarokban, a pénzt a fény felé fordítva, egy "H" betű rajzolódik ki. A bankjegyen található mikroírás a hamisítványon nem olvasható. A számjegyek domborúak a papíron, amin még a Braille-írás is kitapintható. A hamis pénz papíranyaga is eltért az eredetitől, ráadásul a másolat az ujjat is megfestheti. Arról nem is beszélve, hogy a valódi és a másolt pénz mérete is eltér egymástól.

H. V.


<<< Vissza