<<< Vissza

Bohém hercegek

2005. február 25.

 
Képünkön: Lehota András és dr. Dobos András a megnyitón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

"Nekünk, alföldi embereknek időnként szükségünk van valamiféle indokra, hogy egy jóízűt együnk, finomat igyunk, beszélgessünk és feltöltsük magunkat energiával. Horváth Zoli barátunk megtalálta az indokot: Lehota András késő őszi, téli képeit mutassuk be a tisztelt közönségnek. Fedezzük fel együtt a művek szépségeit, titkait!"

A felkérés a Petőfi cukrászdában hangzott el nemrégiben. Dr. Dobos András állatorvos, műgyűjtő és Horváth Zoltán cukrászmester invitálta meghívott barátait, jó ismerőseit. Miképpen is? "Felteszünk a falra néhány szép képet, az asztalokra varázslatosan finom farsangi fánk és sütemény kerül. Ti hozzátok a jókedveteket. Jó hangulatban töltsünk el együtt egy baráti estet!"

- Egy olyan estét - folytatta dr. Dobos András -, amely a hely régi fénykorát idézi. A kávéházba hercegek, grófok és bohémek jártak. A bohémeket én képviselem, a többit osszátok szét magatok között, barátaim!

Szólnunk illik az alkotóról, Lehota Andrásról. Mint ahogyan a műgyűjtő jellemezte: művész vénáját az ősz megihlette, korábban zárkózott formavilágát és színvilágát kinyitotta, képein a színek és formák új skáláját mutatja nekünk. A Tisza-part, a liget inspirálta gyönyörű képeit. Most a sejtelmek, a finomságok világába visz el bennünket alkotásaival. Nincsenek élek, komor hangulatok. A paraszt bácsi az erdőben olyan, hogy legszívesebben odaülnénk mellé, a tűznél melegedni. Hallgatnánk a csendben a tűz pattogását és élveznénk az öregember meséit.

Hallgattunk. Fülünket megnyitottuk a zene előtt, a finom tokaji nedű jó kedvet hozott ránk, szemünket kitártuk a képekre.

A folytatás? Vendéglátóink tervezgetnek. Egy amolyan közéleti kávéház létrehozásán fáradoznak, amely hétfő esténként 6-8 óráig kötné le az embereket. Azt mondják, a régi hangulatokat idéznék fel, maga a rendezvény politikától mentes lenne, a város fejlődését elősegítő beszélgetésekben, aktuális városfejlesztési kérdésekben gondolkodnak. Például művészetről, embereket érintő dologról. Az első, nyitó estet Szirbik Imre polgármester vállalta.

(lovas)


<<< Vissza