<<< Vissza

A Szomszédokról csak szépet és jót

2005. február 25.

 
Öt éve már, hogy televíziós szomszédaink nem kopogtatnak. A Szomszédok szereplői mindenki kedvencei voltak, így a fiatal Vágási házaspárt is szívesen "beengedtük" otthonunkba.

Nemcsák Károly sorozatbeli feleségével, Ivancsics Ilonával nem is próbálnak szabadulni a népszerű teleregény emlékétől, tisztában vannak vele, hogy mindenkinek a sorozat jut az eszébe, ha őket együtt látja. Házaspárt alakítottak nemrég a Tóth József Színházban is.

- A Papucs a második közös műsorunk. Már a Szomszédok alatt is volt egy estünk, az egy kicsit az életünkről szólt, talk-show jellegűre hangolva - mondja Nemcsák Károly. - Éreztük ugyanis, hogy a közönség kíváncsi arra, hogy a főiskola előtt és után mivel foglalkoztunk, hova szerződtünk, milyen szerepeket játszottunk.

A Szomszédokra úgy emlékeznek, számukra kellemes emlék volt, nem ódzkodnak attól, hogy bárki is összeköti vele az életüket. Közben meg is szerették egymást, innen a mostani házaspár-szerep. Az 1987-ben indult és tizenhárom éven át futott sorozat kezdeteire visszagondolva, akkor ez új dolog volt, ők sem tudták, mi lesz belőle. - Nem úgy indul neki az ember, hogy itt nincsenek színészi feladatok. Ha csak az alapcsapatot nézzük, olyanok játszottak a sorozatban, akik színházban is gyakorolták szakmájukat.

Zenthe Ferencnek nem a Szomszédok teremtette meg a népszerűséget, mint ahogy Kulka Jánost vagy Frajt Editet is ismerhették már a nézők filmekből. A Vágásiékat alakító páros is komoly sikereken volt már túl akkor, hiszen divatban voltak még a tévéjátékok. - Nem voltunk kitéve megalázó helyzeteknek - jegyzi meg Nemcsák. - Hogy ki hogyan minősíti a szöveg irodalmi részét, az sem most, sem a forgatáson nem érdekelt. Nem is állította senki, hogy művészfilm készül. A Szomszédok a közönségnek szólt, amiben hiteles emberek hitelesen játszották szerepüket.
Szerintük nincs értelme, hogy a mai sorozatokhoz viszonyítsanak. Nehezen emésztik meg, hogy azokban nem csak színészek játszanak, s nem azért, mert nem ők játsszák. Felcserélnék-e akkori ismertségüket mai sztárságra? - kérdeztük. A világ megváltozott, korkérdések, helyzetkérdések ezek, nehéz találgatásokba bocsátkozni, ki mit vállalna, véli a színészpáros. Nemcsák feltűnt a Barátok közt-ben is. - Pontosan tudtam, milyen feladat vár rám, s az időtartamát is. Úgy gondoltam, ez felvállalható.

A róluk kialakult képbe időnként negatív szerepek is beleférnek. - Nagyon jó kis karakterszerepek vannak, szeretem őket - árulja el Ivancsics Ilona, hozzátéve, már a Szomszédokkal párhuzamosan is játszottak ilyen szerepeket, kockázat nélkül.

Még titok, készülnek-e újabb közös műsorral, de míg élnek, talán sikerül, tréfálkoznak, s remélik, akkor ide is eljutnak vele.

Darók József


<<< Vissza