<<< Vissza

Városunkban járt az Év embere!

2005. február 25.

 
Több, mint egy évtizede már annak, hogy Böjte Csaba ferences szerzetes az első dévai gyermeket megmentette az éhhaláltól, és megadta neki az esélyt a boldogulásra.

1993-ban Déván egy leromlott kolostorban gyűjtötte össze az árva gyermekeket, akik közül néhányan vele együtt dolgoznak azért, hogy megkönnyítsék az árva, elhagyott és rossz körülmények között élő gyermekek sorsát. Ma már nyolc központban gondoskodnak az erdélyi és a moldvai csángó gyerekekről, nagy-nagy szeretetben. De ez persze nagyon nehéz feladat. Hiszen hiába van elhivatottság és a szeretet, az árvaházak fenntartása pénzbe is kerül. Jelenleg közel 500 gyerekről gondoskodnak, és szentesi látogatása alkalmával az ő taníttatásukra is gyűjtött adományokat az atya. Egy árva ellátása naponta 1 euróba kerül. " Szerencsére mindig vannak jó emberek, akik biztosítják, hogy gondoskodni tudjunk a gyerekekről". Sok pénzbeli és természetbeni adományt is kapunk innen Magyarországról és Romániából is".

"A legtöbben bejelentés után kerülnek hozzánk, de előfordult már olyan is, hogy a rossz körülmények között, az ország másik szélén élő anya küldte el hozzánk a gyermekét azzal, hogy ő nem tud gondoskodni róla. Mindig vannak új gyerekek és soha nem lehet leállni!"

Böjte Csaba szerint az évek alatt kissé talán javult a gyerekek helyzete, de Magyarországon most is körülbelül 30 ezer gyermek él állami gondozásban. Romániában pedig közel 100 ezer. Ez hatalmas szám, amennyire csak lehet segíteni kell ezeket a gyerekeket, és esélyt adni számukra. Megadni azt az esélyt, hogy ne kerüljenek emiatt hátrányos helyzetbe.

" Mindenképpen szeretném elmondani azt, hogy mekkora hálával tartozok a szentesieknek a segítségükért. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Csoportjától évek óta nem csak pénzbeli segítséget kapunk. Nagyon sokat jelent az is, hogy meglátogatják a gyerekeket és leülnek közéjük. Meghallgatják őket és beszélgetnek velük. Ez nagyon nagy dolog."

Magyarországról több mint százan foglalkoznak azzal, hogy segítsék az erdélyi és a moldvai csángó gyerekeket. Veres Gábor szentesi fiatal is ilyen nemes feladatot lát el, már több mint egy hónapja. Alsós gyerekeket tanít és korrepetál.

A segítség persze mindig elkel, és soha nem lehet elég, ha szegény és árva gyerekekről van szó!

K. A.


<<< Vissza