<<< Vissza

Adó-Infó
Törőcsik Norbert rovata

2005. február 11.

 

Folytatva a gépjárművek költségelszámolási lehetőségeit az alapnorma-átalány témakörénél az elszámolható üzemanyag mértéke meghatározható a beépített motor hengerűrtartalma szerint. A rendeletben tételesen van felsorolva benzinüzemű, a gázolajüzemű gépkocsik, autógázzal üzemelő és a motorkerékpárokra vonatkozó elszámolható átalány mértéke. A gyakorlatban legtöbbször a következő két adat alkalmazására kerül sor. A benzinüzemű gépkocsi alapnorma-átalány mértéke a beépített motor hengerűrtartalma szerint: 1001-1500 cm3-ig : 9,0 liter/100 kilométer és 1501-2000 cm3-ig : 10,0 liter/100 kilométer.

A meghatározott alapnorma - átalány a - gyártótól, illetőleg a kereskedelmi forgalmazótól származó dokumentációban (kezelési utasításban) meghatározott minőségű üzemanyagra vonatkozik. Külön mellékletet alkot az idézett kormányrendelet az ún. az általánostól eltérő üzemeltetési mód (pl. hegymenet, földút, városi forgalom, terep, téli üzemeltetés, akadályozott forgalom, járművezetés oktatás, stb.) esetében alkalmazandó korrekciós tényezőket és pótlékokat (2.sz. melléklet)

A mezőgazdasági erőgépek üzemanyag és kenőanyag, valamint a kiegészítő berendezésekhez szükséges hidraulikaolaj felhasználásának ellenértékét a rendeletben meghatározottak szerint kell megállapítani.(Erről nem ír ugyan a kormányrendelet, de saját tapasztalatom alapján megjegyezem, hogy olvasóink helyzetét megkönnyítsük, miszerint is a gyártó által megjelölt mérték a gépkocsi vagy erőgép gépkönyvéből állapítható meg a legegyszerűbben!)

A mezőgazdasági erőgépeknél útnyilvántartásnak minősül az igénybevételi nyilvántartás.

Az erdészeti gépek üzemanyag és kenőanyag, valamint a kiegészítő berendezésekhez szükséges hidraulikaolaj felhasználása ellenértékét, továbbá a halászati hajtóerőgépek üzemanyag és kenőanyag-felhasználása ellenértékét a meghatározottak szerint kell megállapítani.

Kérdés:
Egyéni vállalkozó motort vásárolt (adásvételi szerződéssel magánszemélytől, használtat). Hogy lehet elszámolni a motor értékcsökkenését és az üzemanyagot?
K. H.

Válasz:
Csak az áfa levonására van korlátozás. Üzemanyagnál a motorbenzin áfa-ja nem vonható le. Aktiválás után amortizálható, üzemanyag költsége elszámolható. Cég autóadót nem kell utána fizetni, mert nem minősül személygépkocsinak.

Kérdés:
Egyéni vállalkozó köteles-e bankszámlát nyitni?
Z. I.

Válasz:
Nem kötelező neki bankszámlát nyitni, ha nem ÁFA-s és nem EVÁ-s. Az APEH ügyfélszolgálatán kell csekket kérni azokra az adónemekre, ahova fizetnie kell.

Kérdés:

Kérdésem az lenne, hogy nyugdíj előtt 10 évvel álló munkavállaló hogyan tudja leellenőrizni, hogy minden rendben van a szolgálati idejével? (Jöttek-mentek, megszűntek a vállalkozások.)
I. O.

Válasz:
Kérjen erre rendszeresített nyomtatványt a nyugdíjbiztosítótól és töltse ki. Megállapítják az eddigi szolgálati idejét, Előnye, hogy ezt követően csak a hátralévő időket kell rendezni.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza