<<< Vissza

Farsang cigánykaravánnal

2005. február 11.

 
Népiesen szólva felkötötték a farsang farkát, vagyis télbúcsúztató vendégségbe mentek a gondozási központ farsangi báljának résztvevői. A múlt szombati rendezvényen a műsorszámokat együtt adták elő a gondozók és az ellátottak.

Eljött a jókedv, a mulatság ideje, azoknak is, akik számára az élet úgy hozta, hogy ez a közösség a családjuk - nyitotta meg a rendezvényt Szirbik Imre. A polgármester iparművészek munkájának hitte azokat a virágcsokrokat, melyek a Horváth Mihály utcai fogyatékos foglalkoztatóban a kreatív foglalkozás keretében készültek használt színes harisnyából és hurkapálcából. Tököli Gyöngyi gyógypedagógiai asszisztenstől megtudtuk, a 10 gondozott január eleje óta mintegy 100 virágot készített már el. Ezek egyikét látta meg Ollai Istvánné független képviselő, javaslatára árusították a rendezvényen a valóban gyönyörű művirágokat. A képviselőt egyébként oklevéllel jutalmazták az idősekért hosszú évek óta tett áldozatos munkájáért.

A műsorszámokat Hegedűsné Piroska szavalata nyitotta, majd a Farsang című vers elhangzása után a Szegvári Amatőr Színjátszó Kör már egy másik évszakot idézett a kollégiumi ebédlő közönsége elé, Móricz Zsigmond Dinnyék című darabjával. Bár kezdésként a halvány őszi rózsáról dalolt a Közösségi Pszichiátria gondozóinak és ellátottjainak csoportja, az Őszi Rózsa-kórus is a tavasz eljövetelét várta népdalokból összeállított műsorával. A legzajosabbak a gondozási központ munkatársai és gondozottjai voltak, közös műsorukkal vidám, színes cigánykaravánt varázsoltak a mulatságba.

A megjelentekhez szólva a gondozási központ igazgatója emlékkönyvéből idézett, ahová Szebellédi Annának 13 éves korában édesanyja írta le Zrínyi Ilona sorait: "Nincs a világon szebb és dicsőbb dolog, mint a becsületes név és a jó hír. Mert ki becsületét elveszíti, mindenét elveszítette." Az igazgatónő hozzátette, a közösség, az empátia sok jót hoz az ember életébe.

A téli időszakban a kikapcsolódást szolgálja ez a rendezvény, s a gondozási központ intézményeiben, ahol sokan egyedül élnek, hetekig beszédtéma a mulatság, már a készülődéskor is. Az elsőt 18 éve, hagyományteremtő szándékkal rendezték, az eredeti klubhelyiséget azóta kinőtték, árulta el Szebellédi Anna. A közösségi ellátás ma már nagy létszámú, s jó kapcsolatban vannak a családsegítő központtal és a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályával, melyek munkatársai megjelentek az ünnepségen, valamint a vöröskereszt, és több civil szervezet is képviseltette magát. - Beindul idén a szociális-információs szolgáltatás a lakosság részére, ezáltal még nyitottabbak leszünk, fogalmazott Szebellédi Anna. A Nagyörvény utcai Idősek klubjában hetente terveznek közös mulatságot a gondozók és gondozottak. Ősszel idősek hetét rendeznek az alkalomból, hogy a kiséri ellátás 10, a felsőpárti pedig 15 évvel ezelőtt indult be. Ekkor emlékeznek meg Szebellédi Anna szép jubileumáról, 40 éves közalkalmazotti jogviszonyáról is.

Darók József


<<< Vissza