<<< Vissza

Legyünk fittek
Bertók Róbert rovata

2005. február 4.

 
Az amatőrök, avagy fittek, azaz nem versenyzők sportjáról fogok ebben a cikkben írni. Miben is különbözik, és miben hasonlít a fittségi és élsport közötti edzés?

A válasz egyszerű. Azt hiszem, hogy aki e sorozat hatására kezd el sportolni az egyből nem lesz nagy teljesítményre képes. A jó hír viszont az, hogy nincs is rá szükség, hiszen nem kell maximális teljesítményt nyújtania senkinek sem! Bármilyen sportot, vagy mozgást választunk a lényeg csak az, hogy egy életre szóljon, és rendszeresen (heti min. 3 alkalommal) végezzük. Nem kell szigorú rend szerint mozognunk, a programot nyugodtan alakítsuk a munka és a család után, de jelen legyen életünkben a sport, még ha csak minimális szinten is. Különböző korosztályok, különböző intenzitással edzenek és az idősebb korosztály (50 évtől) már csak tempósan, nyugodtan, de rendszeresen mozogjon. Persze tudom azt is, hogy mindenki annyi idős amennyinek érzi magát, hiszen hallottunk már 70 évnél idősebb maratoni futókról és rendszeresen sportolókról is. Mozgásprogramunkba próbáljunk beépíteni aerob teljesítőképesség javító ciklikus (ismétlődő) jellegű sportokat. Kiválóak erre a séta, gyaloglás, kocogás, futás, terepfutás, kerékpározás, evezés, úszás, sífutás. Ezekkel a gyakorlatokkal javíthatjuk a szív és keringési rendszerünket, rendszeres mozgás esetén javul szervezetünkben az anyagcsere folyamatok hatékonysága.

Leegyszerűsítve; ezekkel a mozgásokkal egészségesebbé, teljesebbé válunk, és nagy valószínűséggel megnöveljük - jótékony hatásuk segítségével - az aktív cselekvő életünk hosszát. Próbáljunk időt szakítani heti három alkalommal, korosztálytól függően és alkalmanként minimum 20-60 percet mozogni. Figyeljünk arra, hogy a tréning előtt és után közvetlenül ne együnk, a mozgás során elveszített folyadékot pedig ne üdítőkkel vagy alkoholtartalmú itallal, hanem ásványvízzel pótoljuk. A tréningre fejben is hangolódjunk rá, tegyük le gondjainkat, problémáinkat erre a kis időre. Sokkal hatásosabban tudunk sportolni, ha nem hagyjuk, hogy gondolataink eltereljék figyelmünket arról, amit csinálunk. Már csak azért is jót teszünk magunknak a sporttal, mert a tréing idejére szabadságra megyünk az esetleges problémáktól, munkától. A következő cikkben a fitt táplálkozásról írok.


<<< Vissza