<<< Vissza

Ünnepi évben díjaztak
Dr. Molnár Gyula kapta az emlékérmet

2005. február 4.

 
Tizennyolcadik alkalommal adták át a Bugyi István-emlékérmet a legendás sebészprofesszor nevét január óta viselő kórházban. Komoly tudományos munkássággal lehet kiérdemelni ezt a szakmai elismerést, mely idén dr. Molnár Gyula belgyógyász-főorvost illette a kórház tudományos bizottságának döntése szerint.

Mégpedig abban az ünnepi évben, mely lehetőség az újrakezdésre, egyúttal a hagyományok folytatására, utalt dr. Ugocsai Gyula a kórház életében pár héttel ezelőtt történt jelentős eseményre, a névváltozásra. A szakmai kuratórium elnökének megnyitó beszédében elhangzott: a kórház új menedzsmentje ledolgozta a több milliós adósságot, az intézmény elfoglalt egy biztos helyet a megmaradásra ítélt kórházak sorában.

A kórház névadó professzorának emlékét őrzi a Bugyi-érem is. A legutóbbi, múlt heti ünnepségen dr. Molnár Gyula érdemeit hosszasan méltatták, melyből igen gazdag életpálya rajzolódott ki. Szakmai munkásságát 1962-től végigkísérte a vöröskeresztes mozgalomért kifejtett karitatív, közéleti és kulturális tevékenysége. Tizenhárom éve a Magyar Vöröskereszt alelnöke. 1989-ben pedig az országban elsőként Szentesen hozta létre az "Együtt a véradókért" alapítványt dr. Molnár Gyula. Miután a főorvos átvette a kitüntetést dr. Borzi Mártától, az intézmény vezetőjétől, köszönő szavaiban elárulta, értesülve arról, hogy őt találták érdemesnek a címre, zavarban volt, hiszen élete szürke eminenciásként zajlott a kórházban. Akik előtte kapták, számára utolérhetetlenek és pótolhatatlanok. Bugyi professzorral való kapcsolatáról azt említette, nagy megtiszteltetés volt, hogy egy előadása után a tanár úr azt mondta neki, érdemes tovább csinálnia a kutatómunkáját, pedig ő nem is volt sebészkolléga. A családdal is kialakult kapcsolata, mint fogalmazott, bebocsájtást nyert abba a szentélybe, ahol a mai napig is elvarázsolva érzi magát. Hogy elfogadtak-e szentesinek? - tette fel magának a kérdést a vásárhelyi kötődésű Molnár főorvos. Erről úgy vélekedik, élete a tisztességben végzett munkája, s ez jogosítja fel arra, hogy elhiggye: befogadták, szeretik. Számos jelét tapasztalta, egyike ez az elismerés. A vásárhelyi gyökerekből így vált szentesi termőág.

A bensőséges hangulatú ünnepségen kivételes, egyedi gesztusként jutalmazták Honoris Causa-éremmel prof. dr. Tóth Csabát a kórházért tett múlhatatlan érdemeiért. A Szentesről elszármazott orvos azt mondta, a város úgy él ma is a lelkében, mint régen. Tóth Csaba úgy gondolja, a debreceni egyetemen, ahol tíz éve tanít, szentesi légkör uralkodik.

Minden évben sor kerül a kórház negyven év alatti, illetve a feletti, kiemelkedő tudományos tevékenységet végző orvosának jutalmazására is. A fiatalabbak közül idén dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász, utóbbiaknál a korábban Bugyi István-emlékérmes dr. Vajdovich István oszályvezető főorvos kapta az elismerést. Az egészségügyi szakdolgozók közül Kovács Éva diabetológus szakasszisztens munkáját jutalmazták. Dr. Papp Zoltán sebész főorvosnak pedig a Bugyi-emlékmű feldolgozását honorálták, mellyel sokat tett a kórház népszerűsítéséért.

Darók József


<<< Vissza