<<< Vissza

A vidék gondjairól
Farkas Sándor sajtótájékoztatóján

2005. február 4.

 
Magyartési látogatásakor győződött meg Farkas Sándor országgyűlési képviselő a Szenteshez tartozó településen uralkodó, mint mondta, a XXI. századhoz méltatlan körülményekről. Véleménye szerint a településen még az olyan elemi feltételeit sem biztosítják a közösségi életnek, mint a fűtött helyiség. Közel huszadmagával kénytelen volt egy üresen tátongó kéménynyílás árnyékában megvitatni a település gondjait. S hogy a bajokból jut bőven a magyartésieknek, az a honatya felsorolásából is kiderült. Kihangsúlyozta: se munkahely, se rendes ivóvíz, se kényelmes utazás nem illeti meg az ott élő embereket, hiába fizetik ők is becsülettel a kommunális adót.
Nagytőkei tapasztalatairól szólva Farkas Sándor elmondta, a községben is az ivóvíz minősége jelenti a legnagyobb gondot. Rámutatott, az elmúlt nyáron bekövetkezett vízminőség-romlás arra késztette, hogy Szentes térségének ivó- és szennyvízhálózatának átfogó rendezéséhez, állami támogatást igényeljen. Azonban a közel 9 milliárd forintos módosító indítványával a kormánytöbbség nem értett egyet a Parlamentben.

A továbbiakban a speciális mentők állami támogatásával kapcsolatos anomáliákra hívta fel a figyelmet az országgyűlési képviselő. Mint megtudtuk, ma 64 ilyen szervezet működik az országban, ám ebből csupán kettőt támogat a központi költségvetés. Farkas Sándor a belügyminiszterhez fordult interpellációjában az ügyben. Ugyancsak a tárca vezetőjéhez, Lamperth Mónikához jutott el az a kezdeményezése is, amely - lakossági összefogásra épülve - a petárdák árusításának és felhasználásának szabályozását szigorítaná.

Az országgyűlési képviselő a szentesi fogadóóráján felvetett problémákról szólva elmondta: szerinte a Földért életjáradékot elnevezésű programnak államilag nem biztosítottak a pénzügyi feltételei. Majd hangsúlyozta: ugyancsak kétségei vannak a nemrégiben nagy csinnadrattával meghirdetett Fészekrakó-programot illetően. Farkas Sándor kijelentette: ez a kormány újabb PR-fogása és csak nagyon szűk rétegnek jelent kitörési pontot lakáshelyzetének javításában.

A gázszámlázási rendszer módosításával kapcsolatban a honatya értelmezhetetlennek és inkorrektnek tartja a nehéz helyzetben élő emberekkel szemben ezt a szolgáltatói magatartást. Mert mint fogalmazott: a kisemberek ellehetetlenítését és a bizonytalanságérzését növeli a Dégáz Rt. és a többi gázszolgáltató.

Újságírói kérdésekre válaszolva Farkas Sándor elmondta: eddig tagja volt az önkormányzat pénzügyi bizottságának, ám erről a tisztéről időhiányra hivatkozva most lemondott. Kifejtette: a grémium rendszerint abban az időpontban tartotta ülését, amikor az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága is, melynek szintén tagja.


<<< Vissza