<<< Vissza

Az őstermeléssel kapcsolatos költségek elszámolása

2005. február 4.

 
Tisztelt Olvasóink!

Új rovatot indítunk - Adó-Infó címmel -, amely városunkban és a környező településeken működő gazdálkodóknak, vállalkozásoknak, stb. kíván segítséget nyújtani az adminisztráció, könyvelés területén felmerülő kérdésekben. Rovatvezető Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő, gazdasági tervező, statisztikus.

Először az őstermeléssel kapcsolatos költségek elszámolásával foglalkozunk különös tekintettel a gépjárművek költségeinek elszámolására beleértve az erőgépeket, vontatókat, stb. A későbbiekben az olvasók érdeklődési körének megfelelően áttekintjük a családi gazdálkodók adózási kérdéseit, ingatlanértékesítés szabályait, az SZJA-bevallások területét, adókedvezmények körét, stb. Minden héten egy-egy kiválasztott olvasói kérdésre szívesen válaszol a szakember a lap hasábjain is.

A költségelszámolás szabályai az adótörvények 1988. évi hatálybalépése óta, az adózókra gyakorolt hatásuk szerint sok változáson mentek keresztül, de számos tekintetben állandóságot mutatnak.

Az őstermelői tevékenységhez kapcsolódó gépjárműhasználat után a következő költségek számolhatók el: az üzemanyag-felhasználás költsége, fenntartási, javítási, felújítási költség, értékcsökkenési leírás, illetve bérleti vagy lízingdíj.

Az üzemanyag-felhasználás költsége két módon számolható el: az üzemanyag-fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár, vagy a számlával (számlákkal) igazolt üzemanyag-vásárlás vehető figyelembe.

A magánszemély döntése alapján alkalmazhatja egyik vagy másik módszert, de a módszerek közötti választása negyedévre szól. Ügyelni kell azonban arra, hogy a számla alapján figyelembe vett üzemanyag mennyiség nem lehet több, mint az útnyilvántartás szerinti üzemi használatra az üzemanyag-fogyasztási normával számított mennyiség.

A normatívák alapján történő elszámolási módszert kívánjuk alkalmazni, akkor szükségünk lesz a 60/1992. (IV. 1.) és a 92/1997 (VI.6) számú kormányrendeletre mely meghatározza azokat az üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztási normákat, amelyek ellenértéke a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adózó magánszemélyek igazolás nélkül elszámolhatnak. Ezek a szabályok nemcsak a közúti gépjárművekre, hanem a mezőgazdasági vontatókra, a hatósági jelzéssel ellátott lassú járművekre, a segédmotoros kerékpárokra, a mezőgazdasági erőgépekre, az erdészeti gépekre, valamint a halászati hajtóerőgépekre vonatkoznak.
A gépjárművek üzemanyagköltségét a rendelet szerint kétféleképpen lehet megállapítani: a gépjármű-típusonként tételesen meghatározott (általánostól eltérő üzemeltetési mód esetén a külön meghatározott korrekciós tényezőkkel módosított) alapnormát, vagy az alapnorma-átalányt megszorozzuk a meghatározott minőségű üzemanyag árával.

Az üzemanyag-felhasználás meghatározása alapnorma vagy alapnorma-átalány alapján történhet.
Az alapnorma: a rendelet melléklete gépjármű-típusonként tételesen meghatározza az adott gépjárműtípushoz meghatározott alapnormát. Azon gépjárművek esetében, amelyek típusa a rendeletben nincs feltüntetve, illetve alapnormájuk nem határozható meg, vagy a rendeletben meghatározottaktól eltérő fajtájú üzemanyaggal üzemelnek, az alapnorma értékét a gyártó adatai, vagy az üzemanyag-fogyasztás mérése alapján szakértő állapíthatja meg.

Az üzemanyagköltség mellett a gépjárművek üzemeltetési költségek első csoportján belüli költség még a kenőanyag felhasználási költség is, amelynek számla nélküli megállapításáról szintén az említett kormányrendelet alkotott szabályt. Ez a szabály pedig úgy szól, hogy a kenőanyag felhasználási költség az üzemanyag-felhasználási szerinti alapnorma 7 ezrelékének és a motorolaj árának szorzata. A kormányrendelet a motorolaj és hajtóműolaj cseréjéhez felhasználható mennyiséget a gyártó által meghatározott mennyiségben szabja meg.

Az alapnorma-átalány: a gépkocsik, a segédmotor kerékpárok és a motorkerékpárok alapnormája a rendeletben meghatározott alapnorma-képzési módszer helyett - egyszerűsített elszámolásként - alapnorma-átalányként is meghatározható.

Olvasóink részére közvetlen megkeresés alapján ingyenes útnyilvántartó programokat tudunk biztosítani. Törőcsik Norbertet az alábbi címen kereshetik: Szentes, Bercsényi u. 38/A, tel.: 30-680-48-17; e-mail: info@otthonok.hu
Leveleiket várjuk: Szentesi Élet Szerkesztősége Szentes, Kossuth u. 8.
(folytatjuk)

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza