<<< Vissza

Amerikai befektető a ligetben

2005. február 4.

 

Képünkön: Fidesz MPSZ frakciója tisztán akar látni a projektben. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A képviselő-testület decemberi rendkívüli ülésén tárgyalta az S&A Capital cég ajánlatát. A rendkívüli ülésen igent mondtak a Liget Hotel program megvalósítására. Az amerikai cég technikai igazgatója január 18-án látogatást tett a városban, majd a helyszínt megtekintve Szirbik Imre polgármesterrel folytattak megbeszélést a programról.

Az azt követő testületi ülésen a polgármester arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a cég a helyi önkormányzattal közös gazdasági társaságban kívánja megvalósítani a programot, s azt az első két év üzemeltetése után - a gazdaságosság és a piac függvényében - saját üzemeltetésben, illetve bérleményként akarja hasznosítani. A tervek szerint az első lépésben minimális tőkével létrejövő kft., melynek 50-50 százalékban tulajdonosa lenne a helyi önkormányzat, illetve az S&A Capital Limited, végezné el a tervezést és szerezné meg az építési engedélyt, pályázna a különböző források megszerzésére. A tőkeemelések után alakulna ki a végső tulajdoni hányad, az első ütem előzetes becslése alapján 40-60 százalék. A leendő szálloda kialakítása műszakilag több lépcsőben valósulna meg. A polgármester elmondta, hogy az alternatívaként felajánlott vásárlás tényét az amerikai fél elutasította. A város első embere hozzátette: a szerződés végleges jóváhagyásáról a képviselő-testület dönt.

A vitában Kálmán János kijelentette: a városnak nem szabad belemenni a projektbe, félő, hogy a tőkeemelésnél kisebbségbe kerül. Az önkormányzatnak gyakorlatilag nem lesz beleszólása a beruházásba. A képviselő véleménye szerint tiszta alapokra kell helyezni az üzletet. Baranyi Imre úgy gondolja, hogy jobb az, ha gazdasági társaságot alapítanak, mint ha eladnák a területet. Ha megalakul a társaság, közösen indul a terveztetés, a pályáztatás, addig egyenlő arányban gyakorolja a város a jogokat. Ha megvalósulás útjára lép a dolog, akkor az önkormányzat valóban kisebbségbe marad, ám az időre már megvalósult a terv, és a befektetőnek érdeke lesz, hogy az jobban működjön.

Halmai László kitért arra, hogy az előző, decemberben megfogalmazott előterjesztésben 40 százalék lett volna a város tulajdoni része, a mostani pedig már 50-50 százalékos tulajdoni hányadról beszél a Liget Hotel Kft. megalakításához, ami 3 millió forint törzstőkéjű cég lenne. Arról azonban nem szól az előterjesztés, hogy a kft. megalakulása után, amikor elindult a törzstőke megemelése, az önkormányzat által apportként bevitt volt úttörőház később milyen tulajdonarány-változást eredményez majd a társaságban. Azt az előterjesztésből nem lehet kivenni. Megkérdezte: azon kívül, hogy megalakítják a társaságot, odaadják a társaságnak a Liget Hotelt, mi lesz a haszna a városnak ebből? Kockázatos üzlet így, tisztább dolog lenne, ha valaki megvásárolná azon az értéken, amire fölértékelik, és akkor tudni lehet azt is, hogy hány millió lesz a város haszna.

- Tisztává lehetne tenni az egészet, ha a cég vállalna valamennyi nyereséget, amit osztalékként kifizet - jelentette ki a képviselő. - Mindenféle gazdasági számítás nélkül nem lehet belemenni! Abba menjünk bele, amiben tudjuk, a város biztosan nyer. Legyen letéve a projekt gazdaságossági számításokkal, lássunk tisztán, akkor döntsünk benne.
Képviselőtársa véleménynyilvánítására Móra József a következőképpen reagált: a másik oldalt is meg kellene nézni, mi a város nyeresége. Az, hogy a kft. tulajdonában olyan ingatlan van, amely jóval többszörösét éri annak, mint amennyit a város a kft.-be beinvesztált. Elmondta, 60-75 fő befogadására alkalmas üzem jönne létre, működtetéséhez 10-15 fős létszámra lesz szükség. Tehát munkahelyteremtés jön létre. A város jó néhány évvel ezelőtt befektetőknek szóló ajánlatokat tett fel az internetre, amihez lehet csatlakozni. Ez idáig nem született befektető. Most, hogy ilyen kitételekkel hajlandó idehozni a pénzét, a város jó gazda módjára hajlandó ehhez csatlakozni - érvelt a képviselő.

Demeter Attila kifejtette: jó döntés volt 97-ben, amikor úgy döntöttek a képviselők, hogy kiváltják a romhalmazt. Azóta további fejlesztések is történtek. Jelenleg az épület közel 60 millió forintot ér, eddig 35-öt fektettek bele. Kálmán János hozzátette: mindaz, ami elhangzott, akkor is teljesül, ha eladásra kerül. És akkor még pluszbevételhez is jut a város. Hornyik László: akkor lehet, hogy úgy járunk, mint a Petőfi Szállóval - érvelt a képviselő.

A testület megszavazta az előterjesztést.


<<< Vissza