<<< Vissza

Legyünk fittek
Bertók Róbert rovata

2005. január 21.

 
Mint ahogyan azt az elmúlt héten ígértem a munkahelyen és az otthon végezhető testmozgásokról, sportolási lehetőségekről fogok írni.

A munkahelyet illetően az időkorlátok miatt inkább rövidebb gyakorlatokról szólnak, amelyek rövid szünet közben is elvégezhetőek, mindemellett otthon is gyakorolhatók. Természetesen a fizikai munkát végzőknek nem fontos ez, de képzeljük el, milyen hasznos lehet egy kevés mozgás az ülőmunkát végzőknek. Az egész napos üléstől megfájdulhat a hát és zsibbadhatnak a lábak, esetlegesen rossz közérzet is előfordulhat. Nyújtsuk ki a hátunkat egy kis függeszkedéssel. Ezt végezhetjük egy rúdon kapaszkodva vagy akár egy szekrény oldalán is. Kétszer-háromszor fél perc és érezni fogjuk jótékony hatását. Álljunk nyújtott lábbal, és hajoljunk előre lassan ameddig bírunk, rázzuk le kezeinket kb. 10 másodpercig. Ha még időnk engedi, álljunk be egy ajtókeretbe és fejtsünk ki oldalsó nyomást az ajtófélfákon 1 másodpercig 2 másodperces pihenőkkel. Majd álljunk háttal, és talppal a szemközti félfára végezzük ugyanezt kb. 10-15-ször. Ismételjük a másik lábbal is. Egy-két guggolás is csodákra képes, ha már nem tudunk koncentrálni, és úgy érezzük, hogy elalszunk. Ne sajnáljuk az időt az elgémberedett végtagok kinyújtására, és a cigiszünetet használjuk ki inkább egy kis levegőzésre.

Az otthon végezhető sportok skálája sokkal szélesebb. Vannak, akik úgy gondolják, hogy aki sportolni akar, az úgyis elmegy a szabadba vagy valamilyen sportlétesítménybe, de ez nem mindig van így. Van, akit az elfoglaltsága nem enged el otthonról (pl. gyerekekre vigyáz), van aki egyszerűen csak gátlásos akár ügyetlensége, akár testsúlyproblémái miatt és bizony olyanok is akadhatnak, akiknek szinte fóbiájuk van a tömegtől az őket körülvevő emberektől. Nekik fontos elsősorban, hogy otthon találják meg a sportolás lehetőségeit. Ma már minden könyvesboltban kaphatóak különböző aerobic kazetták, amelyek közül mindenki kiválaszthatja a számára legszimpatikusabbat. Rendkívül hasznos lehet egy szobakerékpár vagy egy taposógép, de egy pár állítható kézisúlyzóval is megmozgathatjuk minden izmunkat. Szerezzünk be egy polifoamot, amin hasizmunkat, comb és farizmunkat is meg tudjuk mozgatni. Nagyon egyszerű, ámde hasznos aerob gyakorlat a helybenfutás vagy a szökdelés, esetleg ugráló-kötelezés, igaz az utóbbi némi ügyességet igényel. Aki megteheti vegyen magának egy fekvenyomópadot, vagy egy kondicionáló gépsort. Ezek a szerkezetek ma már egészen elfogadható áron beszerezhetőek. Hogy mik a legfontosabbak az otthoni sportolásnál? Először is döntsük el, hogy milyen mozgást szeretnénk! Erősítő, nyújtó, aerob, esetleg ezek keveréke? Ami nagyon fontos, hogy ha lehet, minimum heti háromszor mozogjunk, ki-ki a neki megfelelő módon. Ha tehetjük, akkor a tréninget végezzük az udvaron, vagy ha erre nincs mód, akkor a nyitott ablak mellett! Lehetőség szerint legalább 20-25 percet tornázzunk, de ez persze kor- és erőnlétfüggő. A mozgás során elvesztett folyadékot pótoljuk ásványvízzel, majd utána egy frissítő fürdő és egész más lesz a közérzetünk. A lényeg a rendszeresség és, hogy jól érezzük magunkat!

A következő számban megpróbálom bemutatni, hogy milyen intenzitással edzünk korosztálytól függően és leírok egy-egy konkrét tréningtervet is otthonra, amit minden speciális felszerelés nélkül végre tudnak hajtani.


<<< Vissza