<<< Vissza

Melyik középiskolában tanuljak?

2005. január 21.

 
Képünkön: Dr. Csikai Miklósné

A napokban több, mint 300 szentesi családban kell dönteni arról, hogy melyik középiskolában tanul tovább az általános iskolát elvégző fiatal. A városban öt középiskola közül lehet választani, az elkövetkező hetekben ezeket mutatjuk be olvasóinknak.
Elsőként a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolát és a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolát.

A Zsoldosban jelenleg 850 gyermek tanul, (közük 90 az első osztályos a szakiskolában, és 63 a szakközépiskolában) akik több mint egy tucatnyi szakma közül választották ki a megfelelőt. Dongó László az iskola igazgatója elmondta, a legkedveltebb szakmák közé tartozik a kereskedői, amelyik magába foglalja az élelmiszer, a vegyi áru és a ruházati eladók képzését is. Emellett népszerű még a fodrász és a szobafestő szakma is. Sajnálatos módon a gépészeti szakmák iránt gyenge az érdeklődés. Szeptemberben ismét elindítják az esztergályos képzést, mert ilyen szakemberek kevesen vannak a térségben, viszont szükség van rájuk. A szakközépiskolai képzésben a kereskedelem- marketing szakon gondtalan a beiskolázás, valamint fele-fele létszámban el tudják indítani a közlekedés és gépész szakmát is.

Emellett az iskola szívesen vállalja a felnőttek képzését és átképzését is. Mind a személyi, mind pedig a tárgyi feltételek adottak ahhoz, hogy több képzést és több szakot tudjanak vállalni.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában a diákok választhatnak szakiskolai és szakközépiskolai képzések közül. Mint ahogyan Csikai Miklósné az intézmény vezetője elmondta a legnépszerűbb szakok továbbra is a virágkötő és a kertész, a technikusi képzésben pedig a természetvédelmi technikus, amit a 13. osztálytól választhatnak a tanulók. Sajnálatos módon az idei évben sem indult el a vincellér szak, amely pedig egy igen szép és hasznos szakmája lehetne a csongrádi borvidéken a szőlővel foglalkozó embernek. Az igazgatónő szerint sokan csak megtanulják ezt a szakmát, de nem ragaszkodnak ahhoz, hogy papírjuk is legyen az elsajátított tudásról. Az iskolában jelenleg közel 300 diák tanul. Ők rendszeresen vesznek részt szakmai gyakorlaton, amit az iskola saját tangazdaságában végezhetnek. Emellett rendszeresek a vidéki gyakorlatok, a szakmai versenyek és kirándulások.
Az iskolában tanuló diákokkal lelkiismeretesen foglalkoznak a pedagógusok. Rendszeresek a családlátogatások és a kommunikáció a tanárok és a szülők között. Az igazgatónő elmondása szerint mivel ők nem egy nagy iskola, így jobban megtehetik azt, hogy minden egyes diákra egy kicsit jobban odafigyelnek.

A kertészeti iskola felnőttek képzésével ugyan nem tantervszerűen foglalkozik, de gyakoriak a szakmai tanfolyamok és továbbképzések, amelyen bárki elsajátíthatja a növényvédő szerek használatának helyességét, valamint ezüst- vagy aranykalászos gazda képesítést szerezhet.

Csikai Miklósné elmondta, nagyon várják az iskolába az új diákokat, és kiemelte azt is, hogy mivel Szentesen az egyik legfontosabb megélhetést a mezőgazdaság adja, szükség van a jól képzett szakemberekre.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza