<<< Vissza

"Mindig példakép leszel"

2005. január 14.

 
A nagyszerű ember, a kiváló sportoló, dr. Papp László születésének 100. évfordulója alkalmából emléktábla avatást tartottak az olimpiai ezüstérmes birkózó szülőházánál, a Dózsa György utca 76. szám alatt. A január 7-i megemlékezés az egykori szabadfogású birkózóról elnevezett sportcsarnoknál kezdődött, ahol megkoszorúzták a névadó emléktábláját.

A felsőpárti szülőháznál dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke avatóbeszédében elmondta, 16 esztendős volt, amikor dr. Papp László egy verseny után átölelte, majd azt mondta neki: "Kisfiam nagyon vigyázz magadra, mert te nagyon nagy birkózó leszel". Az elnök szerint Laci bácsi szellemiségével a birkózósport egén az egyik legfényesebb csillagként mutatja a gyerekeknek az utat. Ő volt az az ember, aki a birkózósportban is elkezdte azt az utat, miszerint ép testben, ép lélekkel vezérelve lehet nagy dolgokat megvalósítani. A sport mellett elvégezte a jogi egyetemet és a bírói hivatást is gyakorolta.

A birkózók családjában a legkiválóbbat produkáló sportemberré vált, hétszer nyert magyar bajnokságot, a nyolcadikat súlyemelésben szerezte.

Ötször "ment neki" Európának, háromszor a dobogó harmadik fokára állhatott, kétszer pedig lábai előtt hevert Európa.

1928-ban, az amszterdami olimpián ezüstérmet szerzett, de aranyat érdemelt volna. Dr. Hegedűs emlékeztetett: dr. Papp László volt az egyetlen birkózó, akit itthon magyar birkózónak nem sikerült legyőznie. Laci bácsi mindig tanult, tanított, publikációkkal, könyvekkel mutatta a birkózás fejlődésének útját. Szövetségi kapitányként hosszú évekig segítette a sportágat.

Az igazi férfiember, mint amilyen dr. Papp László is volt, a nem, a nincs, és a nem lehet szavakat nem tartja a szótárában. Laci bácsi!

Nagy példa voltál, nagy példa vagy és mindig is nagy példa leszel előttünk - zárta avatóbeszédét dr. Hegedűs Csaba.

Szirbik Imre polgármester szerint dr. Papp László a sport örök jelképét jelenti a szentesi embereknek, olyan jelképet, amely nem elsősorban az eredményeket, hanem az emberi tartást, a küzdelmet, a másik megbecsülését is jelenti.

1996 óta viseli büszkén városunk a nemzeti sportváros nevet. Ez köszönhető azoknak az elődöknek is, akikre máig emlékezünk, és akik közül dr. Papp László személye kiemelkedik. Hosszú, küzdelmes út vezetett a felsőpárti kis háztól Amszterdamig. Ez az út azonban minden mai fiatalnak példaértékű kell, hogy legyen. Erőt kell meríteni ebből, hogy ha neki sikerült, akkor a maiaknak is sikerülhet, ehhez azonban erő, kitartás, küzdés és tisztességes munka szükségeltetik, ebből viszont nagyon-nagyon sok.

Az emléktábla avatás után dr. Hegedős Csaba, Szirbik Imre, Szűcs Lajos alpolgármester, ifj. dr. Papp László és neje, a Szentes Városért Civil Fórum, valamint a szentesi birkózók nevében dr. Kis-Tóth Tihamér, Földvári Nagy Sándor és Rónyai Zoltán helyezték el az emlékezés koszorúit a kiváló birkózó szülőháza falán.

H. V.


<<< Vissza