<<< Vissza

Legyünk fittek!

2005. január 14.

 
Tisztelt Olvasó! Mint azt az előző héten már olvashatták, a fitt életmód megszerzésének és megtartásának szükségességéről és lehetőségeiről fogok írni.

Hogy milyen a Fitt Élet? A válasz rendkívül sokrétű lehet, eltérő véleményekkel, de abban bizonyosan egyetértenek velem, hogy az élet egy olyan formája, amely által az ember egészségesebb és kiegyensúlyozottabb, mint a jelenlegi nagy átlag. Szerencsére évről-évre egyre többen fedezik fel a sportolás és a kultúrált szabadidő eltöltésének örömeit. Tudom, most sokan mondják magukban, hogy sem idejük, sem pedig a pénztárcájuk nem engedi meg, hogy sportolhassanak és egészségesebben éljenek. Bizony vannak olyan időtöltések is, amelyek pénzbe, bizonyos fokon sok pénzbe kerülnek. Ezzel szemben jelenleg Szentesen nincs olyan sportolási lehetőség, amely többe kerülne napi szintre levetítve, mint napi egy doboz cigaretta. Lehetőségeink határtalanok! Városunk adottságai kiválóak, próbáljuk kihasználni. A téli hónapokban is megtalálhatjuk a nekünk való remek kikapcsolódási lehetőségeket. Gondoljanak el egy hétvégét (adott esetben szabad hétvégét), amelyet pihenéssel akarnak eltölteni. Ébredés után egy könnyű reggeli a családdal, és irány a szabadba! A gyerekek sajnos már hozzászoktak a TV és az internet adta elkényelmesedéshez, de higgyék el imádni fogják a közös programot, melyet akár egy kis játék is fűszerezhet (pl. foci, labdázás, hógolyózás, stb.). Vegyük észre, hogy van egy szép folyónk (Kurca), és egy csodás ligetünk, pár kilométerre pedig a Tisza folyó, mely partjánál mindig számos látnivaló akad. A Tisza-gát pedig kiválóan alkalmas szánkózásra, hógolyózásra, túrázásra akár télen is! Több állóvizünk is van, melynek sekély vízmélysége lehetővé teszi a korcsolyázást, vagy társasággal a jégkorongozást is. Azt gondolnánk, nincs lehetőségünk síelésre, de ez nem így van. Ha leesik a hó, biztosan találunk területet (akár a gátat), hogy belekóstolhassunk a sífutás örömeibe. Az ehhez szükséges felszerelés jóval olcsóbb, mint a hagyományos síszett, és ezért a befektetésért a legjobb állóképesség-fejlesztő sportot űzhetjük hobbi szinten. Az ehhez szükséges felszereléseket Szegeden biztosan be tudják szerezni. Ha ezt túl nehéznek tartják, akkor egy nagy séta a ligetben, esetleg lassú kocogás a gáton, szinte újjáéleszti az embert, miközben akarva-akaratlan találkozunk a csodás állatvilág egy-egy példányával, melyek látványa elfeledtet minden gondot. Miután felfrissültünk a friss levegőn, ha tehetjük, menjünk el szaunázni (amit városunkban két helyen is megtehetünk, pl. Gyógyfürdő), és élvezzük a méregtelenítés ezen kiváló válfaját. Ha egy kicsit átfázunk lehetőségünk van akár a strandon, akár a gyógyfürdőben egy forró fürdőzésre. Az otthoni fürdőzést is élvezetesebbé tehetjük egy kevés illóolaj vagy fürdősó használatával. Ezután jöhet egy könnyű vacsora, ásványvízzel vagy gyümölcslével, és meglátják, mire este ágyba kerülnek úgy fogják érezni, hogy bár fáradtak, de mégis szinte újjászülettek, pedig semmilyen luxusnak nevezhető dolgot nem csináltak.

Az elmondottakból mi a fontos? Talán az, hogy lehetőség szerint együtt legyen a család, közös program keretében a szabadban tartózkodjanak és legalább erre a napra kerüljék a sajnos gyakori stresszt. Meglátják: a természet a legjobb orvos és orvosság. Mindemellett biztosak lehetnek benne, hogy egy ilyen nappal mindent megtettek azért, hogy felesleges kalóriáikat elégessék, tehát tettek annak érdekében, hogy egészségesebbek legyenek.

A következő számban az otthoni, illetve munkahelyi sportolási lehetőségekről írok.

A cikket Bertók Róbert ökölvívó magyar bajnok, kétszeres kick-boksz világbajnok, rekreáció szakos sportoktató írta.


<<< Vissza