<<< Vissza

Társadalmi igazságosságért

2005. január 14.

 
Az ember optimizmusa azt sugallja, hogy a következő év talán könnyebb lesz. Farkas Sándor országgyűlési képviselő véleménye az, hogy a valóság mást mutat. Így volt ez 2004-ben is, az optimizmusunkkal nem volt semmi probléma, csakhogy az élet másról szól. Azt tapasztalja a városatya, hogy mind nehezebb a családok megélhetése, talpon maradása. Ez jelentős mértékben a gazdaságpolitikának köszönhető, a különböző globalizációs hatások rányomják bélyegüket a magyar gazdasági helyzetre. Jobbra számítottunk és rosszabb következett - jelenti ki határozottan, majd így folytatja:

- Az év hátralévő felében ezek a gazdasági nehézségek inkább fokozódtak. Nem volna szabad, hogy ilyen nehézségek közepette éljünk Magyarországon. Mi ennél többet érdemelnénk. A magyar ember szeret dolgozni, vannak elképzelései, van jövőképe, azt mondják, a jég hátán is megél. Nos, ezt gyakoroljuk most.

Május 1-jén az Európai Unió teljes jogú tagországa lettünk. Hatását nem érzem különösebben, nem tapasztaltuk meg azokat a pozitív változásokat, amit annyira vártunk az uniótól. Nem érzem azt, hogy a nyertes oldalon állunk.
A mögöttünk lévő esztendő politikailag is izgalmas volt: hazánkban egy választás és egy népszavazás zajlott le, nagymértékben meghatározva a magyar bel- és külpolitikát. Az európai parlamenti választások több hónapos előkészületei számunkra győzelmet hoztak, örülök annak, hogy a polgári oldal nagyobb számban tud részt venni az uniós parlamenti munkában. Volt egy kettős névszavazás: jóval rövidebb felkészülési időről és választási kampányról szólt. Mindkét kérdés fontos volt a számunkra, még akkor is, ha egyiket sem mi tettük föl a választópolgároknak. A Munkáspárt, és a Magyarok Világszövetsége volt a kezdeményező. Nem volt teljes mértékben szerencsés a kérdés feltevése, sok embert elbizonytalanított. Sokan nem értették. A jelenlegi kormány félrevezető politikája nagymértékben segített abban, hogy megtévesszék az embereket. A kormánynak, a kormányzati erőknek nem lett volna szabad íly módon beavatkozni egy népszavazási kérdés eldöntésébe. Félretájékoztatták és megtévesztették az embereket, ahelyett, hogy hiteles tájékoztatást adtak volna.

- Itt, a Dél-alföldön a fő ütőértől távol továbbra sincs olyan gazdasági növekedés, mint amire szükség lenne. A befektetőknek bizonytalan övezetnek számítunk. Pedig itt van talán a legnagyobb munkanélküliségi ráta, 10 százalék körüli. Munkaerő lenne. Azt hiszem, hogy a fogadókészségben is van egy kis probléma, nincsenek olyan projektek, melyek ezt a fejlődést a térségben megindítanák. Itt olyan dolgokkal kell hadakoznunk, hogy a postát, iskolát ne zárjanak be. A vonzáskörzetben egyetlenegy területen nem indult még el a csatornázási program, egy egészséges ivóvíz-ellátási program. Erre parlamenti munkám során külön módosító javaslatot terjesztettem elő, amit a kormányzat képviselői lesöpörtek az asztalról. Pedig az itt élő emberek alapvető biztonságos megélhetését szolgálta volna. A megye északi határán fekvő települések messze esnek Szegedtől, nehéz dolguk van, mivel esetükben az alapvető életminőséget meghatározó kérdések sincsenek kezelve. Önmaguk képtelenek erre. Megfelelő összefogásra, állami támogatásra lenne szükség. Társadalmi igazságosságra kell törekedni. Meg kell adni például az eperjesi embernek is azt a jogot, amit mondjuk a budapesti V. kerületben élőnek.

(folytatjuk)


<<< Vissza