<<< Vissza

Békés, alkotó munka

2005. január 14.

 
A folyamatosság és a megújulás esztendejeként jellemezni Szirbik Imre polgármester az elmúlt esztendőt. A folyamatosságot abban érti, hogy 2004-ben az önkormányzat sok olyan dolgot tudott folytatni, amit a korábbi esztendőben elkezdtek, mint mondja, a város kiegyensúlyozott, dinamikus fejlődése érdekében.

- Középületek, utcák újultak meg, a zöldterület virágosabb lett, tisztább lett a város, felújításra kerültek különféle intézmények, ugyanakkor indítottunk új programokat is. A legnagyobbat még 2002-ben kezdtük el szervezni, de tavaly történt benne az első kapavágás: ez a csatornázás. Elmondhatom, 2006. nyarára több mint 5000 ingatlan bekötésével a város teljes közműkiépítését befejezhetjük. Régi álmunk volt a volt megyeháza épületének felújítása. A 2004-es esztendő egyrészt a pénzt teremtette meg hozzá, másrészt megkezdődtek a konkrét kivitelezési munkák is. További feladatként vár ránk a református nagytemplom és a hozzátartozó idősek otthonának kialakítása, a Szentes-Csongrádot összekötő kerékpárút kiépítése a Tisza-gáton a hídig, de ilyen program lesz, amikor a csatornaprogram befejeztével az utak rendbetétele is megkezdődik - mondja a polgármester, majd így folytatja:

- Évek hosszú során a városvezetés törekvése az, hogy megőrizze a település alkotó békéjét. A sokszínűség, a sokféle vélemény igazából abban csúcsosodjon ki, hogy a várost előre vigye és ne önmarcangoló, egymást felőrlő veszekedésekké váljon az egész. Voltak pillanatok, amikor úgy éreztük, a városba is beteszi a lábát ez a gondolat, de az itt lakók bölcsessége és higgadtsága révén igazából a békés alkotó munka megvalósítása dominált. Folyamatosan és nyugodtan tudtunk építkezni. A város működik, intézményeiben munka folyik, az épületeket rendbe hozzuk, fenntartjuk, a munkavállalók a fizetéseiket megkapják. Bár nehezen, forráshiánnyal indult az éves költségvetés, de az év végére ledolgoztunk a hátrányból, úgy dolgoztunk, hogy munkatársaink még az ünnepek előtt megkapták az úgynevezett 13. havi munkabérüket. Kevés település dicsekedhet ezzel. Ezt is figyelembe véve a város megőrizte azt a fizetőképességét, ami szinte már kuriózumszámba megy ebbe az országban.

Természetesen voltak gondjaink is. Nem tudtuk sikerre vinni az idősek otthonának pályázatát, ezt 2005-ben újra megpróbáljuk, tavaly nem tudtunk jelentősen és érezhető mértékben előre lépni a munkanélküliség csökkentésében, ez az egyik legfájóbb adóssága a városnak. Tudjuk, igazából annak van nyugodt élete, akinek biztos jövedelme van, ezért a munkahelyteremtésre továbbra is törekednünk kell, elvárásaink erről szólnak.

A polgármester elmondta: a város jelentős szerepet vállal az úgynevezett M 9-es gyorsforgalmi út kijelölésében. Kijelentette: megépülése sokat jelentene a település gazdasági életében. Szólt olyan, a nagyberuházásokhoz képest "aprónak" tűnő dolgokról is, mint a Klauzál utcai orvosi rendelő felújítása (idén a Vörösmarty utcában készül el a következő), a Munkás utcában új gondozási egység nyílt meg, év végén az inkubátorház is föltöltődött, új munkahelyek létesültek, azok egy része szociális foglalkoztatóként rokkant emberek munkábaállását segíti elő. Az ipari parkban karácsony előtt új csarnokot avattak. És hát, miként a polgármester jellemezte, a nagy álom: az idegenforgalom. Ehhez csatlakozva ez év elején elkészült a gyógyfürdő felújítása, később, májustól nappali kórházként is működik majd.

S hogy milyen is az a sokat vitatott költségvetés? A polgármester így fogalmaz:
- Az ország költségvetését figyelembe véve elmondhatjuk, felemás helyzet alakult ki. Nem lehet teljesen ráfogni azt, hogy nem segíti az önkormányzatokat. Ellentmondásnak tűnhet, a döntések jó része ma már nem Budapesten történik, hanem a régiókban. Ez a régió esélyeit növelheti. A gondolatváltás Szentes számára előnyös lehet, mert a dél-alföldi régión belül a város a meghatározó települések kategóriájába tartozik. Ugyanakkor több mint húszéves pénzügyi gyakorlatom alatt nem volt olyan kormányzat, amelyik mindenki számára egyformán elfogadható költségvetést tudott volna az ország számára elkészíteni. Olyan ez, mint a családi költségvetés: abból kell kijönnünk, amit megkeresünk. Egy város költségvetése az élet napi területéhez kapcsolódik. Aki többet akar adni az egészségügynek, annak például az oktatástól kell elvennie. Vagy pedig le kell állítani az adott település fejlesztését. A városvezetés bölcsen döntött, a jelenlegi fejlesztés mellet a működés biztonságát is meg tudtuk őrizni.

- A sürgős teendők között meg kell említeni a munkahelyteremtést, a Petőfi Szálló ügyének rendezését, felújítását. Ez utóbbinál nem a város kezében van a döntés kulcsa, a Szegedi Ítélőtábla hirdet majd, remélem végső ítéletet a tavasz folyamán. El kell gondolkodni azon, hogy még szebb és tisztább várost akarunk látni, ugyanakkor mi szemetelünk, mi tördeljük ki a fákat, szentesiek. És még van egy sor kérdés a jövőt illetően. A 2005-ös esztendő feladatai között említem: a munkahelyteremtést, második helyre teszem a szociális háló bővítését, az idős emberek és a gyerekek esélynövelését, harmadik helyre teszem a fiatalok életkezdéséi esélynövelését, a tanulás, a családalapítás segítését, lakásdolgát.

S hogy nyugodt, folyamatos munkára számíthatunk-e ebben az évben? A kérdésre Szirbik Imre polgármester így válaszolt.

- A nyugalom kétféle lehet. Lehet a temetők csendje és békéje, bár erre senki nem vágyódik, és lehet az alkotó munka izzadságos, vitákkal tarkított csendje, a természetes jobbító szándék. Hiszen a célok megközelítése sok irányból lehetséges. Ha valaki valóban jobbítani akar, ha valóban előre akar vinni, az higgye el, hogy a másik is ugyanazt akarja tenni. Egymást becsülve tisztességes vitákban vigyük előre a város ügyét, mert ez vezet előre. A másik ember lejáratása, a kötekedés néhány ember önmutogatása lehet és nem a közösséget viszi előre. A békés, alkotó, a gondolkodásban, a véleménykülönbségekben a tisztességes emberi vitában kiérlelt célokat várja el tőlünk a lakosság, s ha már döntöttünk, akkor viszont egy emberként álljunk az ügy mögé és valósítsuk meg azt.

Lovas József


<<< Vissza