<<< Vissza

Ami a rendőrségi hírekből kimaradt

2004. december 23.

 
Hétről hétre beszámolunk lapunkban városunk bűnügyi történéseiről, ám helyhiány miatt a többi ügyről eltérő, a nyomozóknak komoly fejtörést okozó eseteket még nem hoztuk nyilvánosságra. Eddig...

Most ezekből csemegézhet a tisztelt olvasó, a teljesség igénye nélkül.

Meglepődve hallgatták a rendőrség munkatársai azt a férfit, aki egy nap besétált a kapitányságra, ahol úgymond "dalolni" kezdett. Őszinteségi rohamában elmesélte, hogy ő volt az, aki városukban óvodákból, bölcsődékből pénztárcákat, okmányokat lopott. Szintén ő volt, aki Debrecenben 500 ezer forintot emelt el. A nyomozók minden történetnek utána néztek, és az elmondottak igaznak bizonyultak. A férfi azért vallott be mindent, mert a bűntudattal nem tudott együtt élni.

Amatőrnek bizonyult az a betörő, aki miután belopózott egy lakásba gázpalackot szeretett volna magával vinni. A zsákmányt annak rendje és módja szerint odakészítette a kapuhoz, ám mielőtt útnak indult volna, még visszament a lakásba. A szobában leült pihenni az egyik fotelbe, ám annyira kifáradhatott a "nagy munkában", hogy ott helyben elaludt. Édes álmából a rendőrök ébresztették fel.

Más város rendőrkapitányságának felügyelete alá tartozó körzetben történt, hogy a tettes élelmiszerboltba tört be, ám túlságosan okos szeretett volna lenni. Tudta, hogy a nyomozókutyák az őrölt pirospaprikától szagot vesztenek, ezért hogy az ő nyomára véletlenül se bukkanjanak rá, a kutyusok megtévesztése céljából a menekülési útvonalán végig pirospaprikát szórt maga után. A zsaruk így kutya nélkül is könnyedén megtalálták a férfit.

Olyan eset is előfordult, hogy a "sértett" azzal a panasszal kereste fel a városi rendőrkapitányságot, miszerint a Kossuth utcán vadászgépek támadták meg. Mindez nem volt elég, hiszen több géppuskasorozatot is leadtak rá, mely következtében a hátára erősített propánbután gázpalack felrobbant. Szerencsére ő sértetlenül úszta meg a támadást...

Az egyik "ügyfél" a szomszédját panaszolta be a rendőrségen. Elmondása szerint szomszédja egy varázsló, aki bizony többször űzött gonosz tréfát vele, és a férjével is, akinek pl. a csizmákat is megcseréli a lábán.

Klasszikus esete a balekságnak, amikor a bűnöző személyes iratait veszti el a tetthelyen. Ez esett meg azzal a tettessel is, aki betört egy szórakozóhelyre, ám a helyszínen elvesztette igazolványát. A nyomozóknak a "névjegykártya" megtalálása után már nem volt nehéz dolguk.

Érdekes annak a férfinak a története is, akinél - első látásra - egyedi sodrású kábítószeres cigarettát találtak a rendőrök. A férfit előállították, később azonban kiderült, hogy normál dohány volt a papírba sodorva. Az igazán megdöbbentő azonban az illető kihallgatása volt. Az akkor még gyanúsított elmondta, hogy azért osztogatta ezeket a cigarettákat egy iskola előtt, mert így lehet hatékonyan fellépni a CIA ellen. A nyomozók hiába faggatták, név helyett folyamatosan egy kódszámot ismételgetett, később annyit még hozzá tett, hogy mindent dr. Torgyán József megbízásából követett el. Később kiderült, hogy a férfit már három hete keresték a pszichiátria dolgozói.

Kissé elkésett a feljelentéssel az a hölgy, aki egy 1978-ban sérelmére elkövetett bűncselekményt jelentett be - idén. A jogszabályok azonban már nem teszik lehetővé a vizsgálat megindítását, mivel a bűncselekmény elkövetését követően 30 napon belül kellett volna megtenni a feljelentést.

H. V.


<<< Vissza