<<< Vissza |
Tóni bácsi ünnepi konyhája |
2004. december 23. |
Karácsonyi pulykamell Hozzávalók 6 személyre: 1,2 kg kicsontozott pulykamell, 1 nagyfej vöröshagyma, 15 dkg szeletelt bacon (császár vagy füstölt szalonna) 12 gerezd fokhagyma, 2,5 dl fehérbor, 1 ág rozmaring, só, bors. Elkészítés: A pulykamellet éles késsel kettévágjuk úgy, hogy az alja egyben maradjon és húskloffolóval 1 cm vastagságú, téglalap alakúra verjük. Enyhén megsózzuk, befedjük a szalonna csíkokkal, egyenletesen elosztva elhelyezzük rajta a fokhagymagerezdeket és apróra vágott rozmaringgal (lehet szárított is) hintjük meg. Ezután a beiglihez hasonlóan feltekerjük, hústűvel megtűzzük, betakarjuk a maradék szalonnaszeletekkel, vékony zsineggel egyenként, szorosan a húshoz kötözzük. Mély tűzállótálba tesszük, aláöntjük a bort, körberakjuk a feldarabolt hagymával és mérsékelt tűznél (először alufólia alatt, majd levéve) puhára pároljuk. A sütésidő felénél az alufóliát eltávolítjuk és a saját zsírjával locsolgatva szépen addig sütjük, amíg a tetején lévő szalonna megpirul. A sütőből kivéve eltávolítjuk a zsineget és a hústűt, majd felszeleteljük és tálra helyezzük. Vajas burgonyapüré és párolt zöldség illik hozzá. Hidegen töltött saláta Hozzávalók 4 személyre: 4 fej saláta, 4 tojás, 20 dkg sonka, 1 dl tejföl, 1 csomag retek, só, bors, vaj. Elkészítés: Személyenként egy kisebb fej salátát megtisztítunk, megmossuk és lecsurgatjuk. A torzsáját egyenesre vágjuk, hogy a tálon megálljon és a középső, gyenge leveleit kivágjuk. Egy kemény tojást megreszelünk, elkeverjük 5 dkg darált sonkával, diónyi vajjal, egy evőkanál tejföllel, és az apróra vágott salátaközéppel. Sóval, törött borssal ízesítjük és ezt a masszát a salátafej közepébe töltjük és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kissé kifagyjon. Tartármártást adunk hozzá. Jó étvágyat! Újévi konyha |