<<< Vissza

Tóni bácsi ünnepi konyhája

2004. december 23.

 
Karácsonyi pulykamell

Hozzávalók 6 személyre: 1,2 kg kicsontozott pulykamell, 1 nagyfej vöröshagyma, 15 dkg szeletelt bacon (császár vagy füstölt szalonna) 12 gerezd fokhagyma, 2,5 dl fehérbor, 1 ág rozmaring, só, bors.

Elkészítés: A pulykamellet éles késsel kettévágjuk úgy, hogy az alja egyben maradjon és húskloffolóval 1 cm vastagságú, téglalap alakúra verjük. Enyhén megsózzuk, befedjük a szalonna csíkokkal, egyenletesen elosztva elhelyezzük rajta a fokhagymagerezdeket és apróra vágott rozmaringgal (lehet szárított is) hintjük meg. Ezután a beiglihez hasonlóan feltekerjük, hústűvel megtűzzük, betakarjuk a maradék szalonnaszeletekkel, vékony zsineggel egyenként, szorosan a húshoz kötözzük. Mély tűzállótálba tesszük, aláöntjük a bort, körberakjuk a feldarabolt hagymával és mérsékelt tűznél (először alufólia alatt, majd levéve) puhára pároljuk. A sütésidő felénél az alufóliát eltávolítjuk és a saját zsírjával locsolgatva szépen addig sütjük, amíg a tetején lévő szalonna megpirul. A sütőből kivéve eltávolítjuk a zsineget és a hústűt, majd felszeleteljük és tálra helyezzük. Vajas burgonyapüré és párolt zöldség illik hozzá.

Hidegen töltött saláta

Hozzávalók 4 személyre: 4 fej saláta, 4 tojás, 20 dkg sonka, 1 dl tejföl, 1 csomag retek, só, bors, vaj.

Elkészítés: Személyenként egy kisebb fej salátát megtisztítunk, megmossuk és lecsurgatjuk. A torzsáját egyenesre vágjuk, hogy a tálon megálljon és a középső, gyenge leveleit kivágjuk. Egy kemény tojást megreszelünk, elkeverjük 5 dkg darált sonkával, diónyi vajjal, egy evőkanál tejföllel, és az apróra vágott salátaközéppel. Sóval, törött borssal ízesítjük és ezt a masszát a salátafej közepébe töltjük és tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kissé kifagyjon. Tartármártást adunk hozzá. Jó étvágyat!

Újévi konyha

BUÉK koktél

(Szilveszterről az üvegek alján maradtból!)
Hozzávalók 4 személyre: 2 cl badacsonyi szürkebarát, 2 cl bonbonmeggylikőr, 4 cl Martini, 1,5 cl rum, néhány szem magozott meggybefőtt, citromkarika a díszítéshez, 0,5 l vörösbor. A hozzávalókat összevegyítjük, hűtés után citromkarikával díszített poharakból fogyasztjuk.

Újévi ropogós malacsült

Hozzávalók 8 személyre: 1 db 6-8 kg-os konyhakész malac, sertészsír, 4 dl sör, 1 citrom, só, őrölt bors, majoranna.

Elkészítés: A malacot megmossuk, lecsepegtetjük, a hasüreget bedörzsöljük sóval, borssal, majorannával és egy órát pihentetjük. A szájába nagyobb darab nyers burgonyát teszünk, a hasüregbe pedig alufóliába csomagolt üdítősüveget - erre azért van szükség, hogy sütés közben meg ne roggyanjon a malac gerince. Sütőtepsire tett rácsra fektetjük és vastagon alufóliába csomagoljuk, hogy ne égjen meg. Előmelegített sütőben. Közepes tűznél süni kezdjük (negyedóránként megkenjük a sörbe mártott szalonnával). A sütés vége előtt fél órával levesszük az alufóliát a füléről és a farkáról is, hústűvel megnézzük, hogy mindenütt megsült-e. Tálaláskor az üveget és a krumplit eltávolítjuk, szájába citromot helyezünk. Jó étvágyat az újévben is!


<<< Vissza