<<< Vissza

Sajátos választókörzet
Előtérben a képviselői munka

2004. december 23.

 
Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Oltyán Lajos, a 2. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.

A kettes sajátos és nagy választókörzete a városnak. A bíróság melletti Kurca hídtól átlósan a Vörösmarty utca sarkáig terjed, és magába foglalja a városközpont jelentős részét. Emellett egy olyan kertes családi házas környéket is, melynek lakót egészen más problémák foglalkoztatják. Mert valószínűsíthetően más a gondja a Kossuth tér 5-ös számú ház lakójának, mint valakinek mondjuk a Rúzs-Molnár, vagy a Nyíri utcában.

Sokrétű és megtisztelő a feladat, amit időről időre rá bíznak a körzet lakói - mondja Oltyán Lajos képviselő. Aki büszke arra, hogy immár a harmadik választási ciklusban bizalmat szavaztak neki.

A 2002-es választási időszak programját, ami szinte megegyezett Szirbik Imre polgármester programjával, igyekeztünk körzetre lebontva megvalósítani. A város egészét tekintve úgy gondolom, nincs szégyenkezni valója a képviselő-testületnek. Említhetem itt a strandberuházást, a csatornaépítési program látványos előrehaladását, az ipari park betelepülésének tényét, ez mind arra enged következtetni, hogy a polgármesteri programot, melynek mottója az volt, hogy élhető várost teremtsünk, sikerült megvalósítani.

Ami közvetlenül a 2-es körzetet illeti, tudjuk, a Kossuth tér a város központja, a lakosság egészéé, sikerült esztétikusan, hangulatosan felújítani. A körzetet is érintette az első két csatornaprogram. A Sima Ferenc és a Batthyányi utcában megtörtént a csatornahálózat kiépítése. Az eléggé problémás járdaszakaszokat sikerült felújítani, többek között a Kristó Nagy István utcában, ahol talán a legrosszabb volt a járda. Az útszakasz a csatornázás miatt várat magára. A város egyik legforgalmasabb, egyik legszebb utcája a Rákóczi Ferenc, annak is egy szakaszán sikerült a járdát kiépíteni. Az ott lakók szempontjából ezek mind fontos dolgok.

A csatorna- és a járdaprogramot szeretnénk tovább folytatni. Utóbbiban például a Bocskai és a Rákóczi utcában. Remélem, a csatornázással egy olyan program is megoldódik, ami a Bálint utcai lakosok problémája, mivel ott van a körzet legmélyebb pontja, a csapadékvíz-elvezetése megoldásra vár. A választási időszakban fontosnak tartottuk, hogy egynémely autóbusz megállóban fedett várókat építsünk ki. Így a kórháznál, valamint a Sima Ferenc és a Rákóczi utcákban. Ez utóbbiban kulturált gyalogátkelőhely épült, de a fedett buszmegálló még vártat magára.
Található néhány közintézmény a körzetemben, melyek munkáját elismeréssel lehet nyugtázni. Idesorolható a művelődési központ, a Boros Sámuel Középiskola, az Általános Iskolai Kollégium, a levéltár és a múzeum. A körzet talán legnagyobb beruházása a megyeháza felújítás, ígéretesen alakul, az utolsó aláírás hiányzik csak hozzá, a Református Egyházzal közösen indított beruházás, ami a templom felújítását, az idősek otthonának kiépítését, a Kiss Bálint utca teljes rekonstrukcióját foglalja magába. A gyógyfürdő átalakítása is vége felé jár. A körzet csatornázási eljárása pályáztatás alatt áll. A Sima Ferenc egy oldalán csatornáznak. A Rúzs Molnár és a Nyíri utcában gázrekonstrukció folyik. Utána jöhet a teljes burkolat.

Amit figyelemmel kell kísérnem, az a lakosság megbízása, másrészt bizottsági elnökként az oktatás-művelődés ügyét is igyekszem megoldani a testületben. Már azért is, hogy megfelelő támogatást kapjanak. A város költségvetése nem problémamentes. Belementünk egy olyan megoldásba, mellyel a fejlesztési feladatoknak elsőbbséget szavaztunk meg, ami azt jelenti, hogy az intézmények működési kiadásaihoz nem tudott a város annyi támogatást adni, amennyi szükséges lenne. Ez az iskolás felszereltségénél mutatkozik. Iskolák, óvodák esetében gondot jelent, hogy csökken a gyereklétszám. Ez költségvetési támogatást is von maga után, az állami normatívának bizonyos részét nem kapja meg a város, mert azt fejkvótára adják. Az iskolák fenntartása minden évben többe kerül. Mindezek ellenére nincs szégyenkeznivalónk ezen a téren.

Így év végén, ünnepek előtt szeretném megragadni az alkalmat, és minden kedves olvasónak boldog karácsony, sikerekben gazdag újesztendőt kívánok!

Lejegyezte: Lovas József


<<< Vissza