<<< Vissza

Gazdagodtak az intézmények

2004. december 17.

 
Ebben az évben összesen közel 900 millió forinttal gyarapították a várost az intézmények és az önkormányzat által beadott, nyertes pályázatok. A második félév értékelésére a napokban került sor.

A képviselő-testület jól döntött azzal, hogy elismeri a pályázatírókat, hangzott el Szirbik Imre polgármestertől az ünnepségen. Sokfélék ezek a pályázatok, a nagy közműberuházások mellett akadtak néhány tízezret hozó munkák is, és vannak most már közvetlen EU-s forrásokért beadottak is.

Az intézmények 117 pályázatából 76 minősült eredményesnek, ezek összesen 97 millió forintot jövedelmeztek. 18 az elutasítottak száma. Az önkormányzat 49-ből 31-szer pályázott sikerrel, 795 millió forintot nyerve ezzel. Ám a pályázati pénz még gyarapodhat, tekintve, hogy intézményi részről 23, önkormányzatiból pedig 6 vár még elbírálásra.

Az intézmények közül a Városi Könyvtár Kht. bizonyult a legeredményesebbnek abban a tekintetben, hogy a legtöbb (16) pályázatot nyújtották be, s ebből 14 esetben nyertek, összességében 4 millió 110 ezer forintot. Az Információs és Hírközlési Minisztérium (IHM) eMagyarország pontok létesítésére kiírt pályázatát a legjelentősebbek között említi G. Szabó Lenke, a könyvtár vezetője, hiszen 2 millió 100 ezret nyertek. Két ilyen pont működik a városban, a könyvtári mellett a másik a Team Számítástechnikánál. Érdekeltségnövelő, felzárkóztató pályázaton 1 millió 980 ezer forintot nyertek, ezt az összeget dokumentum beszerzésre fordítják. Volt idén két, a holocausthoz kapcsolódó nyertes pályázatuk, kiállítással, előadással, emléktábla-avatással. Ingyenes internet használati tanfolyamot tarthattak, ifjúsági klubszobát avathattak pályázati pénzből, de vásároltak többek közt vakok részére felolvasó szoftvert is, illetve évfordulós rendezvényeket is szerveztek. G. Szabó Lenkétől megtudtuk azt is, hogy a könyvtáraknak jelentős önrészt is vállalniuk kell. Reálisan csak megvalósítható dolgokra pályáznak. Nagyon sok pályázatos kiadványt rendeltek az olvasóknak, tette még hozzá az igazgatónő, aki három munkatársával, Nagy Enikővel, Szekeres-Dancsó Mónikával és Köteles Judittal közösen dolgozott a pályázatokon.

Az iskolák nagyobb horderejű beruházásokat is tehetnek, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola 8 pályázatából 7 bizonyult eredményesnek, így a legnagyobb összeget közel 29 millió forintot ez az iskola könyvelhette el. Törőcsik Imre műszaki igazgatóhelyettes elmondta: a Munkaerőpiaci Alap decentralizált dél-alföldi regionális központjától 9 milliót nyertek, ezt modern alumíniumállványzatra és színkeverő berendezésre, a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán nyert 6 milliót pedig teljes tanirodai felszerelésre fordítják. A Szakiskolai Fejlesztő Programban kétszer 10 millióra pályáztak sikerrel eszközfejlesztésre, de az összeg második fele csak jövőre jelenik meg náluk. Az IHM-től egy évig az iskolák által leginkább látogatott web-oldalakat küldik el műholdas adatszóró rendszerben a Zsoldosba. Az iskolai pályázatokat egy állandó csapat írja: a két gyakorlati oktatásvezető, a gazdasági vezető, a gazdasági ügyintéző. Munkájukat Törőcsik Imre fogja össze, ő, mint információfelelős, sok céggel tartja a kapcsolatot, számítógépén így első kézből értesül a pályázati lehetőségekről.

Darók József


<<< Vissza